Skip to content

Ny bok for gartnere: jorden vil redde oss

12 de april de 2021
  • Kristin Ohlsons nye bok, The Soil Will Save Us, forklarer hvordan arbeid med jorden gjør underverker for planeten vår. Foto / Illustrasjon: Rodale Books
  • Kristin Ohlson er journalist og bestselgende forfatter i Portland, Ore. Hennes nye bok forteller historiene om hvordan mennesker over hele kloden helbreder jord og landskap. Foto / Illustrasjon: Kristin Ohlson

Kristin Ohlson er en Portland, Ore., Journalist og bestselgende forfatter hvis nye bok er banebrytende. Jorden vil redde oss: Hvordan forskere, bønder og matelskere helbreder jorden for å redde planeten (Rodale, 2014) forklarer hvordan å ta vare på jorden vår er svaret på noen av dagens mest presserende problemer.

Hun ble inspirert til å skrive boken etter å ha hørt om en bevegelse av «karbonbruk» fra en kokk i Cleveland. Som noen interessert i lokal og økologisk mat til restauranten hans, fortalte han henne om bønder som vurderte hva som skjedde i deres jord, om de komplekse biologiske forholdene der, og viktigheten av å hjelpe jorden til å bli sunnere.

«Det sendte meg ut på en utforskning av emnet,» sier hun.

Mens hun undersøkte boka si, reiste hun til North Dakota, Vermont, Zimbabwe og begge kystene i Australia. Hun sier at hun ble «blåst bort av bøndene og forskerne og den lokale jordeksperten fra USDAs Natural Resources Conservation Service» som jobber sammen for å finne ut hvordan man gårdsbruk og gård og heler landet samtidig.

«Boken introduserer leserne til det eldgamle partnerskapet mellom planter og jordmikroorganismer som skapte vår frodige planet,» forklarer hun. «Den diskuterer hvordan mennesker har forstyrret dette partnerskapet for vår fare, og hvordan visjonærer over hele verden helbreder jord og landskap.»

Mens hun skrev boken, oppdaget Kristin hvor mye godt det kommer fra å helbrede jorden. Gårder er mer produktive, maten blir næringsrik, luften og vannet blir renere, og landet er mer motstandsdyktig mot tørke og flom.

«Så er det biggie,» sier hun. «Vi har mistet 80 milliarder tonn jordkarbon fra dårlig oppdrett og annen landpraksis gjennom tusenvis av år, et tap forsterket av moderne industrielt landbruk, og det meste av det karbonet er nå i atmosfæren vår.»

Gjennom sin engasjerende historiefortelling forklarer Kristin hvordan enkeltpersoner jobber for å gjenopprette partnerskapet mellom planter og jordmikroorganismer, helbreder jorden vår og legger karbon i bakken.

“Jeg tror dette er gode nyheter. Vi har billioner av allierte under jorden, og folk finner endelig ut hvordan de kan gjøre jobben sin, sier hun.

Gartnere vil være spesielt interesserte i å lære hvor viktig det er å fortsette å plante hager.

«Planter fjerner karbondioksid fra luften gjennom fotosyntese og lager mat av det for seg selv,» forklarer hun. «Men de fører også mye av det karbonet gjennom røttene sine til jordmikroorganismer, som fôrer der og deponerer mineralnæringsstoffene som planter trenger.»

Kristin sier planter vil være sunne hvis jorden er sunn. “Det som gjør det usunt, er jordbearbeiding og graving. Jo mindre du forstyrrer jorden, jo bedre, sier hun.

Hun anbefaler også å holde jorden dekket med voksende planter, eller til og med døde planter. På den måten har jordens mikroorganismer maten de trenger for å gjøre sine mange gode jobber.