Skip to content

Nye frø for en ny sesong

12 de april de 2021
  • Foto / Illustrasjon: Ruth Dobsevage
  • Halona melon. Foto / illustrasjon: www.johnnyseeds.com
  • Rød marmorløk. Foto / illustrasjon: www.johnnyseeds.com
  • Karnevals squash. Foto / illustrasjon: www.johnnyseeds.com

I motsetning til mange mennesker er jeg energisk av ensomhet. Og med en kjølig, snørik søndag i utgangspunktet, visste jeg akkurat hva jeg ville gjøre: bestille grønnsaksfrø. Med to vedovner som sveiv, en gryte med lam / byggsuppe som simret på kjøkkenet, og hunden krøllet seg opp på «hans» sofa, åpnet jeg frøboksen min, bare for å oppdage at en mus hadde kommet dit først. Alle erter og rødbeterfrø var borte, og noen av salatene. Sukk. Jeg trodde vi hadde plugget inn alle hullene i fundamentet i høst, men tilsynelatende hadde vi ikke gjort det (og de små musesporene i den myke, nye snøen førte rett til en åpning vi hadde oversett).

Til stammene av Vivaldis «Spring» -konsert fra The Four Seasons (noen hos NPR har en god sans for humor), åpnet jeg den pålitelige Fedco-katalogen min og begynte en langsom surfing, flagget alt som fanget øynene og sjekket frøstashet mitt. Hadde jeg allerede bønner, nok til neste sesong? Eller var frøene for gamle til å spire pålitelig?

Etter et par timer ble bestillingsskjemaet mitt fylt ut. Ja, jeg kunne ha bestilt online, men det gjør jeg aldri. Jeg liker prosessen med å fylle ut et papirskjema, legge sammen tallene, skrive en sjekk. Det er et sesongmessig hagearbeid, som ligner på å rive blader av plantesengene eller høste den første reddik.

Halona melon Rød marmorløk. Karnevals squash.
Halona-melon, rød marmorløk og karnevals squash vil være nykommere i hagen min i vår. Bilder: www.johnnyseeds.com.

Så hva kom jeg til? Nok en pakke med Blue Coco pole bønner, fordi fjorårets avling var så bra. En pakke med Halona-melonfrø, for et av disse årene skal jeg lykkes med å dyrke meloner, og i januar virker alt mulig. En sentimentell bestilling av Eight Ball courgette, som vi i mine dager som fotballmor kalte vi fotballball squash. Carnival acorn squash, som jeg håper blir like nydelig og deilig som katalogeksemplaret lover. Rød marmorløkfrø (se “ett av disse årene…” ovenfor). Okra, som jeg ikke har dyrket på flere år. Jeg elsker de dempede gule blomstene som går foran belgene. Og, som de sier i informasjonsannonsene, mye, mye mer.

I markedet for frø? Les våre frøkataloganmeldelser

• Southern Exposure Seed Exchange
• Renee’s Garden Seeds
• Baker Creek Heirloom Seeds (anmeldt av Jodi Torpey)
• Burpee
• Fedco Seeds
• Baker Creek Heirloom Seeds (anmeldt av Chris McLaughlin)
• Botaniske interesser
• JL Hudson, Seedsman
• Utveksling av frøsparere
• Johnny’s Selected Seeds
• Seeds of Change
• Helt tomater
• Pinetree Garden Seeds
• Gurney’s Seed & Nursery Co.

Nevnte jeg den enorme samlingen min av uvanlige tomater? Jeg er glad i svarte arvestomater, men brukte opp alt frøet mitt i fjor. Så jeg bestemte meg for å prøve noen nye, begge russiske: Black Prince og Paul Robeson. Min tomatavling i 2009, 22 planter i alt, bukket under for sen rødme. Tomatplantene i 2010 vil bli plantet på et helt nytt sted, og Wapsipinicon Peach og Speckled Roman vil få en ny sjanse til å skinne.

Frørekkefølgen er fullført (denne frøbestillingen, ikke alle frøordrene mine), jeg tok på meg friluftsutstyret, gikk med hunden, spade stasjonen og våget meg inn i hagen for å få rosenkål (frossen mat på sitt beste). De var deilige med full hvete pasta og hvitløkssaus, en siste hurra fra 2009-hagen og, håper man, en forkynner av gode ting som kommer i 2010.