Skip to content

Økologiske auxiner for vekst

4 de juni de 2021

Når et frø spirer, krysser jordlaget og klarer å gå utenfor med sin lille spire, begynner en vanskelig prosess for det med ett mål: å vokse. For dette trenger den alle næringsstoffene som jorden kan gi, men pottejord er mange ganger ikke rik nok for dem, og et ekstra bidrag er praktisk. Y auxins er et sentralt element.

For å stimulere vekst kan vi bidra med hormoner til de små plantene våre. Hormonene som er ansvarlige for vekst i grønnsaker er auxiner (fra gresk, for å vokse). Disse fytohormonene regulerer veksten av planter. Vi kan lage økologiske auxiner hjemme, forberede et vannings vann rik på auxins og for dette, vi trenger bare 100 gram linser.

Hva er auxins?

Frøplanter vokser raskt med auxiner

Planter er vesener som kan bli veldig komplekse, spesielt med hensyn til hormonene, eller rettere sagt fytohormoner. Men de er også veldig nyttige for menneskeheten, og hvis vi snakker om auxiner, brukes de av bønder og hobbyister med et klart mål: å få plantene til å utvikle et sunt og sterkt rotsystem, som igjen vil oversette til planter som de vil nå en passende størrelse i henhold til deres genetikk og vekstforhold.

Av denne grunn er auxiner mye mer enn bare noen fytohormoner: uten dem ville planter ikke være det de er. Uten dem ville ikke cellene dine vokse, og derfor ville de heller ikke være i stand til det.

Hvor blir de syntetisert?

På toppen av stilkene er der de syntetiseres, spesielt i de meristatiske områdene som er i området for deling og utvidelse av celler.

Hva brukes de til?

I tillegg til å stimulere vekst, også er veldig viktige for blomstring og påfølgende fruktmodning, samt å forhindre at disse faller for tidlig.

Hva trenger du for å lage organiske auxins med linser?

Spirede linser er et godt rotmiddel

Det anbefales sterkt å forberede alt som skal til før du begynner å jobbe, siden vi på denne måten unngår å måtte stoppe, og for øvrig sparer vi også tid. Så la oss gå. Du må se om du har følgende:

 • Mørtel
 • Kopp
 • En liter vann
 • 100 gram linser

Det har vel ikke vært vanskelig for deg å oppnå dette, ikke sant? Og det er at for å oppnå økologiske auxiner er det ikke nødvendig å komplisere mye, for med de tingene vi har hjemme, vil vi skaffe dem.

Steg for steg

Nå som det hele ligger på bordet det er på tide å følge dette trinn for trinn:

 1. Vi suger linsene i et glass vann i 8 timer. Etter denne tiden siler vi dem og reserverer vannet, siden det allerede er rikt på auxiner.
 2. Vi legger linsene mellom lett fuktede papirservietter og lar dem stå til de utvikler seg ca 3 cm med røtter.
 3. Vi kutter røttene og kaster resten.
 4. Vi knuser røttene i en mørtel og dypper dem ned i en halv liter vann i 24 timer på et mørkt sted.
 5. Vi siler dem og tilfører vannet til det som var reservert i begynnelsen.

Og vi har allerede en forbindelse rik på auxiner som vi igjen vil blande med 1 l. av vann. Den resulterende blandingen vil være vårt vanningsvann som stimulerer veksten av plantene.

Hvordan stimulere rotvekst?

Linser er det mest brukte for å lage auxiner, men de er ikke det eneste som vil stimulere rotveksten. Faktisk er det noen flere ting som kan overraske deg:

 • Kaffe: du må koke en håndfull kaffe (den kan males) i en halv liter vann. Den blir så anstrengt for å kaste restene og får avkjøles før bruk.
 • Kanel: tilsett 3 ts kanel i en liter vann, og la den hvile over natten.
 • Hvetefrø: la dem trekke i vann i 3 timer. Etter den tiden, hold vannet i kjøleskapet, og knus frøene med nytt vann. Filtrer dem, og bland disse knuste frøene med vannet du har i kjøleskapet.
  Soyabønner vil også fungere for deg.
 • Willow: Ta noen pilgrener med bark, vask dem og la dem trekke i en måned. Etter den tiden, legg vannet i kjøleskapet og kok grenene i nytt vann i noen minutter. Filtrer dem og la dem avkjøles. Når det er kaldt, tilsett vannet du har i kjøleskapet, og du kan bruke det.

Når skal du bruke auxins?

Stiklinger av hvit poppel

Bruk av økologiske auxiner, enten de kommer fra linser eller fra andre planter, kan være til stor hjelp når vi for eksempel lager stiklinger, men også når vi har plantet en plante i bakken, meg når du tar den ut av potten har knekt noen røtter.

Dens bruk i syke og / eller svake planter er også veldig interessant, fordi jo flere røtter de har, jo flere lett – så lenge de begynner å bli brukt så snart som mulig, så snart de første symptomene dukker opp – vil det være å komme seg.

Vi håper det har vært nyttig for deg 🙂.