Skip to content

Oxalis

9 de juni de 2021

I dag skal vi snakke om en slekt av planter kjent som Oxalis. Dette er planter som har blitt invasive i frukthager. Blant de vanlige navnene finner vi vinagrillos, sorrels og barrabaser. Dette er planter som er ganske irriterende i frukthagene når vi dyrker, men de skader ikke plantasjene. Oxalis regnes som et ugress, derfor skal vi vie denne artikkelen til de viktigste hyppigste artene og hva vi kan gjøre med dem.

Lær alt om slekten Oxalis.

Hovedtrekkene

Slekt Oxalis

Å være en invasiv plante, er reproduksjonen ganske enkel. Det mest normale er at de spres veldig lett i hele hagen. Selv om de ikke forårsaker reell skade på planter, er de ganske irriterende. Det regnes som et ugress, men det er bedre å kalle det et ikke-fortsettende anlegg. Dette er fordi det er en plante som ikke fortsetter i avlingen vi utvikler. Jeg mener, det har ingenting å gjøre med det vi prøver å gjøre.

Det viktigste kjennetegnet ved Oxalis er å ha bladene som om det var kløver. Sdu blomstrer er ganske dekorativ, så vi kunne tro at de ikke generer noe for avlingene. Tvert imot har vi kløverformede planter og på toppen av den med en ganske vakker blomstring. Imidlertid er det røttene som gir problemer. Og det er at planten utvikler pærer som knekker når vi bruker et verktøy for å fjerne jorda eller knuse jorden.

Når vi gjør noe jordarbeid, Vi knekker Oxalis-pærene og ender med å øke utvidelsen deres sterkt. Etter kort tid innser vi at vi er med hele hagen som er angrepet av denne planten. Når den er utvidet og installert, er det allerede vanskeligere å fjerne den.

applikasjoner

Oxalis bruker

For å kunne takle denne typen invasive planter, blir den brukt til god bruk i hagearbeid. Siden den har de virkelig dekorative bladene og blomstene, de blir brukt til dekorative formål. For eksempel er det noen varianter som har en rødbrun farge, andre har gule blomster, det er de med de største og minste bladene osv.

Hver type arter som danner slekten Oxalis den har noen egenskaper som kan gjøre den nyttig for ornamentikk. I tillegg er de flotte bakdekkplanter, siden de vanligvis ikke vokser veldig høyt. Det er perfekt å plassere på bergarter. Den kan brukes i hager som mangler tynt befolket hull eller på grusflater, for å fylle ut steinheller eller til og med i noen styggere hjørner.

Blant de mest kjente artene finner vi:

  • Oxalis pes-caprae
  • Oxalis corniculata
  • Oxalis triangularis
  • Oxalis acetosella
  • Oxalis articulata
  • Oxalis latifolia
  • Oxalis versicolor

Vi skal analysere hovedpleien til noen av de mest kjente av dem.

Stell av Oxalis triangularis

Oxalis triangularis

Det er kjent under sitt vanlige navn sommerfuglplante. Dette er en plante som ikke tåler varmere temperaturer godt. De må holde seg under 29 grader. Hvis området du bor ofte har frost, er det bedre å beskytte dem i et drivhus. Det optimale temperaturområdet er mellom 4 og 11 grader. Om vinteren hviler de vanligvis, så det er best å plassere dem i hager eller terrasser hvis du vil ha dem i potter.

Vi må plassere den på et sted der belysningen er høy, men uten direkte sollys. Den beste plasseringen er den der lyset blir filtrert. Det trenger vanlige vanninger hele året, bortsett fra at det nesten ikke er nødvendig om vinteren. Siden nedbøren allerede tar seg av den, og om vinteren stopper de, trenger knapt vanning. Det anbefales å bruke en gjødsel med en liten mengde nitrogen og en gang i måneden.

Omsorg for Oxalis articulata

Oxalis articulata

Det er kjent som rosa eddik og brukes i potter og planter. Det er også perfekt å plassere dem i de våteste områdene i hagen, og i motsetning til andre Oxalis-arter, bladene kan konsumeres i noen salater.

Blant kravene som den rosa eddiken trenger, er eksponering for halvskygge. Den støtter ikke direkte solstråler. Det foretrukne klimaet er Middelhavet med varmere somre. Den kan plasseres i full sol og sommertemperaturen er kjøligere. De motstår noen sporadiske og ikke veldig intense frost.

Når det gjelder jorda, er det beste sandart med organisk materiale og som har god drenering. De må plantes tidlig på våren. Når det gjelder vanning, trenger den en ganske hyppig vanning i de varmere årstidene, men uten å bli vannet. Advarselen mot vann igjen er at jorden ikke får tørke helt. Vanning om vinteren vil bli sterkt redusert. La aldri underlaget tørke helt.

Et månedlig abonnement kan være interessant. For å gjøre dette vil vi bruke mineralgjødsel i løpet av våren og sommeren. De trenger ikke beskjæring og er ganske motstandsdyktige mot skadedyr og sykdommer. De formerer seg lett, slik at du ikke trenger å bli for komplisert.

Stell av Oxalis corniculata

Oxalis corniculata

Det er kjent under navnet halleluja. De er enkle å dyrke siden de sprer seg raskt over hele landet. Veksten er ganske rask, og de brukes i uteplasser, hager eller som planter som dekker alt det mindre befolkede landet.

Det trenger eksponering for full sol eller som er ganske opplyst. Den støtter ikke temperaturer under 5 grader konstantog. Ja, den tåler lett frost. De foretrekker en jord med organisk materiale og av sandtype. Ideelt sett bør landet ha god drenering for å unngå vannlogging.

Vanningene bør være mer regelmessige om våren. På høsten og vinteren vil vi vente til landet er nesten tørt. Til tross for hva du synes, om sommeren trenger du ikke å vanne dem mye når de hviler. En høstkompost for langsom frigjøring anbefales. Du må se om de blir invasive siden de er motstandsdyktige mot skadedyr og sykdommer.

Jeg håper at du med disse tipsene kan glede deg over denne invasive planten som et prydelement.