Skip to content

Plant Dill This Spring

8 de april de 2021
  • Fersk dillluke er attraktivt i hagen og velsmakende i oppskriftene dine.Foto/Illustrasjon: Susan Belsinger
  • Når planten modnes, dannes det blomster, og disse blir til slutt til frø. Høst dillfrøet, tørk det, og bruk det i matlagingen din. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Dilled Beet and Buttermilk Soup. Foto / Illustrasjon: Susan Belsinger

Feir vekstsesongen ved å plante dill i leiligheter hvis det er for tidlig for deg å plante utendørs – eller så det direkte i hagen hvis du allerede dyrker hagen din.

Dill er urten, sammen med den nære relative fennikel, som vokser skulder mot hode høyt hver sommer i hagene våre. Det gir absolutt et annet perspektiv å ha lyse gule blomsterhoder noen ganger så store som middagsplater, bokstavelig talt i ansiktet ditt. Selv om dette er en av de mest prangende stadiene i livssyklusen til Anethum graveolens, er det vanskelig for meg å fortelle deg hvilken fase som er min favoritt.

Salathage med dill
I denne salathagen gnisser dill skuldrene med salat.
Bare høstet dill
Bare høstet dill.

Tidlig på våren, når vi gartnere er så ivrige etter å få hagene i gang, sår jeg de første salatgrøntene mine ute i den kalde hagegrunnen og dill går inn med dem. Forventningen til den første høsten av babyensalatgrønnsaker – de lyse salatene og den dunkle nye veksten av dill – får meg til å vente utålmodig. Jeg vokser og høster dill som en salatavling i det kjølige været og holder plantene kutte ned, så jeg har en kontinuerlig tilførsel av ømt fjæraktig løvverk til salater.

Så tar sesongen over, og når salatene bolter, gjør også de spiselige urteblomstene i salatbedet – dill, koriander og kjørvel. Dette er en god tid å så en ny beplantning for fremtidig høst.

Dill i hagen
Dill vokser i de fleste klimaer med de enkle kravene til sol, sprø jord og lett gjødsling. Mens den blomstrer i hagen og vil passe på med frivillige som kommer inn i mange år, smelter den i trange områder. Dill liker litt sur, godt drenert jord. Den spirer og vokser raskt og kan plantes etter fare for frost, eller hele året i passende klima. For å sikre konstant bladhøsting, så frø en gang i måneden fra vår til sommer. Hvis det er varmt og tørt eller dill er plantet for nær andre planter, vil det ha en tendens til å boltes. Det vil ikke vokse vellykket innendørs, da det trenger atten tommer taprootplass og mye forgreningsrom.

Dill tiltrekker svalehale sommerfugl larven, som feirer på sitt ømme løvverk; plant nok slik at du har mye å dele med disse skapningene og de andre gunstige insektene som dill tiltrekker seg.

Dill på kjøkkenet
Jeg liker å kutte på parabolen og spise de gule blomster i salater, smør, eggretter, potetsalat og bruke dem til å lage eddik. Imidlertid høster jeg ikke alle blomstene fordi jeg vil ha disse frøene!

Når blomstene setter frø og blir grønne og begynner å fylle ut, nyter jeg grundig den sitrus og den grønne karve-lignende smaken av de grønne fruktene. De er fulle av smak og tilfører unik pizzazz til tzatziki, sauser, sylteagurk, i supper og salatdressinger.

Dill umbel med blomster

Dilled bete og kjernemelk suppeDilled Beet and Buttermilk Soup er en velsmakende og fargerik våroppskrift av meg.
Bare høstet dill

Jeg spiser ikke alle de grønne frøene siden neste trinn vil gi høye gyldenbrune umbel som er fylt med fulle frø, og venter på at vi skal plukke og tørke dem for kulinariske gleder i det kalde været eller for å spare og så igjen. I Urter og Savory Seeds hevder Rosetta Clarkson at frøet beholder spiringskapasiteten i tre år. Jeg må bruke noen få av hele blomsterhodene av modne frø til å stappe nede i bunnen av kvartkrukker for pickles; urteestetikk som kiler meg og smaksløkene mine senere! Selv om noen kunngjør dill som kjedelig eller svak, synes jeg det er trofast og imøtekommende hele året.