Skip to content

Plantering, høsting og dyrking av søt mais

12 de juni de 2021

Maisen eller den hellige planten til aztekerne som den er kjent i Mexico, er en plante hjemmehørende i Mellom-Amerika. Deres kultur spredte seg til begge sider av ekvator, da korn ble brakt til Europa takket være Christopher Columbus da han kom tilbake fra Amerika.

Søte maisegenskaper

dyrke og høste søt mais

Mais er en urteaktig plante som vokser hvert år og tilhører familien Poaceae. Størrelsen er vanligvis variabel, stilkene måler fra 50 centimeter til 4 meter i høyde sI henhold til korntypen.

Stammen er vanligvis unik, men det er veldig vanlig at mais produserer sekundære eller grådige stilker.

Disse stilkene har store langstrakte blader og et grunt rotsystem, som inkluderer mange røtter som vises ved bunnen av stammen og så går de ned til en meter dyp. Mais er en anemofil plante, det vil si at pollinering utføres av vinden, bier tiltrekkes også av pollen.

Maisplantasje

Såing av søt mais gjøres om våren, mellom april og juni. Frøet kan plantes direkte i bakken, på linje eller i potter, og jorden bør ha en temperatur på omtrent 12 ° C.

I kaldere regioner kan plantingen gjøres i bøtter, innendørs, med pottejord og litt kompost. Etter at det spirer i bøttene, blir det plantet på nytt i bakken, rundt mai eller juni måned.

Det er to typer såing

Linjesåing: Korn sås i full sol etter å ha dynket frøene i varmt vann i 12 timer.

Deretter legges en strek og spor graves 3 til 5 centimeter dypt, og la det være et mellomrom mellom hver rad på 70 cm. Frøene plantes hver 10. cm. Etter dette dekker vi med fin jord.

Såing i potter: Vi kan begynne å så i en bøtte og fra mars måned, for senere å transplantere den i mai eller juni i hagen. Vi skal så 2-3 frø ca 3 cm dype. Vi vanner regelmessig til de begynner å spire.

Kultur og vedlikehold

Mais liker derfor eksponering for solen, sammen med en løs og rik jord vi må plassere kompost eller kompost under forberedelsen forrige høst for å berike tomten planlagt for beplantning. Rotasjonen mellom to maisavlinger er omtrent 4 år.

Derimot, det er viktig å plante flere rader med mais eller dyrke dem på en firkant for å fremme god pollinering.

Faktisk vil pollen fra hannblomstene som er øverst på stammen falle på kvinneblomstene, som ligger lenger ned i stammen. Denne befruktningen kan gjøres naturlig med vinden eller frivillig, rister plantene.

Når maisen er ca 30 cm høy, vi må dekke opp til 10 cm høye for å forankre bakken. Vi vanner regelmessig hvis det ikke regner i omtrent en gang i uken, men aldri på hannblomstene under pollinering.

Sykdommer og skadedyr

pass på skadedyr som kan angripe maisenMaisboreren

Larven til maisboreren Det er et skadedyr som graver ørene på mais og noen ganger stengelens hjerte og får dem til å bryte.

Å forhindre, vi må male avlingsrester før bruk. Gjør en god avling ved ikke å plante mais i samme felt før 4 år. I tilfelle et alvorlig angrep kan vi spraye en Bacillus thuringiensis-løsning, men denne løsningen er ikke 100% pålitelig.

Søt mais høst

Søt mais høst utført etter 80 dagers såing, når bustene på ørene begynner å brune, tre uker etter gjennomsnittlig pollinering.

Kornene skal være godt utviklet, men alltid møre. For å vite om de er modne, tar vi noe fra en pigg og smaker på dem, vi kan til og med knuse dem mellom fingrene, de skal være litt melkeaktige.

Hvis det høstes for sent, sukker blir til stivelse og huden stivner.