Skip to content

Returfrø til biblioteket

22 de februar de 2021
  • Purple Podded Peas er ment å tørke i belgene. Belgene skifter farge og åpnes for å signalisere at det er tid for høstingen. Foto / illustrasjon: Jodi Torpey
  • De tørkede ertefrøene er klare til å pakkes og returneres til Hudson Valley Seed-biblioteket. De vil bli plantet i en annen hage neste år. Foto / illustrasjon: Jodi Torpey

Hvor ellers kan du få en syv ganger avkastning på investeringen din?

Det er avkastningen fra pakken med Purple Podded Pea frø Hudson Valley Seed Library sendte til meg tidligere i år. Hver ertepute inneholdt omtrent syv frø.

Jeg var i stand til å returnere 40 frø til biblioteket, mens jeg beholdt en fin forsyning å bruke i en spesiell suppe i vinter.

Frøbesparelsen min begynte i april da jeg fikk gratis medlemskap i frøbiblioteket. Medlemskapssettet inneholdt rundt 20 frø og instruksjoner for planting, dyrking, høsting og retur av frø til biblioteket.

I juli skrev jeg en oppdatering om plantingens fremgang, akkurat som ertebukkene begynte å modnes.

Denne måneden begynte jeg å samle de tørkede belgene fra vinrankene da de begynte å splitte seg opp. Jeg ønsket å forsikre meg om at jeg ikke mistet en eneste tørr ert.

Disse supperterne er en arv nederlandsk grå erte som er ment å høstes når den er helt tørr. Ertene lagres til det er på tide å suge dem i vann og koke dem i ertesuppe. Fordi tørkede erter lagres enkelt, er de en annen måte for gartnere å bevare sommerhøsten.

Hudson Valley Seed Library valgte denne sorten for å spare fordi mange arvestyper fra arvestykker allerede har forsvunnet fra landskapet.

Disse ertene er ikke bare morsomme å dyrke, men de gir også en interessant historieleksjon.

I følge biblioteket var denne ertsorten en som kom til New York fra Holland på 1800-tallet.

“De var en ideell mat for lange nederlandske skipsreiser. En av de utvalgte rettene som ble oppdaget i gamle skipsmenyer fra passasjerlinjen Holland-Amerika, ble faktisk kalt Captain’s Dinner, laget med Purple Podded Peas (også kjent som kapucijners eller blauwschokkers), «ifølge frøbibliotekets informasjon om ertene . «Det betyr at noen av de 400 000 europeiske utvandrerne på slutten av 1800-tallet som reiste fra Rotterdam til New York ble opprettholdt av disse ertene.»

Det er en god følelse å vite at frøene jeg dyrket i sommer, vil bli plantet i andre grønnsakshager neste år. Og året etter det.