Skip to content

Rød sikori

2 de juni de 2021

Det finnes forskjellige typer sikori, men en av de mest slående er den røde. Denne har bladene i en mørkerød farge som tiltrekker seg mye oppmerksomhet. Så mye at man nesten kan si at det er nysgjerrig på at det dyrkes for sin ernæringsmessige rikdom, og ikke for sin prydverdi.

Hvis du vil vite hva som kjennetegner og dyrker rød sikori, da vi skal forklare hva du trenger å vite om denne nysgjerrige planten.

Opprinnelse og egenskaper ved rød cikorie

Rød sikori, også kjent som italiensk cikoria eller radicchio, er en plante som tilhører arten Cichorium intybus. Det er hjemmehørende i Middelhavet, hvor det er kjent at de gamle romerne allerede dyrket det. Dens egenskaper er de samme som grønn cikorie, det vil si det vi snakker om en flerårig urt, som kan være opptil 1 meter høy hvis den får vokse fritt, og som utvikler basalblader med rødlig farge, spatelformet og noe kjøttfull.

Blomstrer om sommeren, omtrent fra juli til september på den nordlige halvkule. Blomstene er gruppert og danner stempelformede blomsterstander. Når det gjelder frukten, er dette en achene som har en krone med små frø, omtrent 0,5 centimeter lang.

Hvilke egenskaper har radicchio?

Rød sikori dyrkes for sin smak

Rød sikori den er veldig rik på antocyaniner, som er en type flavonoider med antioksidantegenskaper. I tillegg antas det at det hjelper til med å forbedre søvnen, så det kan være interessant at hvis du har søvnproblemer eller søvnløshet, inkluderer du det i kostholdet ditt.

Næringsverdien per 100 gram er som følger:

 • Karbohydrater 2,4 g
 • Fett 0,1
 • Proteiner 1
 • Vann 94g
 • Retinol (vit. A) 1200 μg
 • Tiamin (vit. B1) 0,06 mg
 • Riboflavin (vit. B2) 0,12 mg
 • Niacin (vit. B3) 0,41 mg
 • Kalsium 44 mg
 • Jern 1,4 mg
 • Magnesium 10 mg
 • Fosfor 71 mg
 • Kalium 380 mg
 • Natrium 2 mg

Hvordan forbrukes det?

Rød sikori den spises rå, for eksempel i salater. Selv om ja: husk at smaken er bitter. Det er også viktig at du rengjør det på forhånd med vann for å fjerne smuss. På denne måten kan du smake på det uten problemer.

Dyrking av rød sikori

For å dyrke rød sikori anbefaler vi at du tar hensyn til det vi skal forklare deg nå. Så du kan få en god høst:

plassering

Det trenger sol for å spire og også for å vokse, så skal dyrkes i en hage, eller i en gryte på en solrik uteplass eller terrasse. Dette er kanskje det viktigste du må huske på om denne planten, for hvis den var i skyggen, ville dens vekst være minimal.

Jord eller underlag

 • Verft: landet må være fruktbart. I dårlig jord vil det ikke være mulig å få den innhøstingen vi forventer, siden den trenger næringsstoffer for å vokse.
 • Blomsterpotte: du kan bruke substrat for urbane hager (til salgs) eller mulch for eksempel.

Irrigasjon

Den røde cikorieplanten er plantet i grønnsakshagen

Vanning må være hyppig. Du må vanne omtrent 4 ganger eller mer om sommerenspesielt hvis det er veldig varmt og tørt. På våren og høsten vil frekvensen være lavere, mellom 1 og 2 ganger i uken, men alt vil avhenge av hvordan klimaet vårt er, siden jo varmere det er og jo mindre det regner, desto mer vann trenger planten.

Abonnent

Gjennom sesongen Det vil være tilrådelig å legge til en slags kompost, for eksempel guano (til salgs) eller ormstøp. Hvis den er pottet, bør gjødsel i flytende form brukes slik at den røde cikorie fortsetter å vokse uten problemer. Les bruksanvisningen før du betaler, slik at du vet hvilken dose du skal ta uten å skade den.

Multiplikasjon

Den multipliserer med frø om våren. Fremgangsmåten som skal følges er:

 1. Først må du velge hva du skal bruke som frøbed: brett, gryte, yoghurt og / eller melkbeholdere, … Hvis du skal bruke matbeholdere, er det viktig at du vasker dem før med såpe og vann for å forhindre infeksjoner. Du må også lage et hull i basen.
 2. Fyll dem deretter med såbedssubstrat (til salgs).
 3. Deretter må du vanne alt godt slik at underlaget blir godt fuktet.
 4. Ta deretter maksimalt to frø og plant dem i såbedene.
 5. Til slutt dekker du dem med litt underlag, og legger en brett eller plate uten hull under.

Nå må du ta såbedet ut, hvor solen treffer det, og holde underlaget fuktig. På denne måten vil frøene spire i løpet av ti til femten dager.

Bleket

Blekingen gjøres ved å frata bladene for lys og dermed klare å kontrollere den bitre smaken de har. Øst består av å knyte bladene for eksempel med et stykke tøy og la dem ligge i 20-30 dager.

Etter den tiden fjerner vi stoffet, og vi vil se at de nedre bladene, som er de som har blitt fratatt sollys, er hvite.

Innsamling og oppbevaring

Rød sikori tar omtrent 100 dager i å være klar til forbruk fra såing. Når bleking er ferdig, kan du ta den.

Hvis du ikke har tenkt å konsumere den nå, kan du oppbevare den i kjøleskapet i en uke, i en glidelås.

Hvor kan jeg kjøpe rød sikori?

Vil du dyrke den? Få så frø ved å klikke her: