Skip to content

Rooting Herb Cuttings

22 de februar de 2021
  • Her er en mandala av forskjellige duftende geraniumblader. Alle duftende pelargoner i hagen min trenger beskjæring, og det er derfor en perfekt tid å rote stiklinger. Hvis du gjør det nå, vil du ha planter klare våren. Klikk på pix for å forstørre og lese bildetekst.Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Disse tøffe jentene trenger oppmerksomhet. Jeg vil kutte dem alvorlig og bruke 4-tommers tips for rotklipp.
  • Kalkduftende geranium som trenger hårklipp.
  • Sommervarmen og mangel på vann har testet denne geraniumen. Ingen bekymringer…
  • Her er det samme kalkduftende geranium, gjerne beskåret med en bunke med stiklinger til rot.
  • Forankret stiklinger av sitronverbena; denne ømme flerårige vil ikke overvintre i hagen min til sone 7, så dette er veien å gå i stedet for å kjøpe planter om våren.
  • Bay tar lengre tid å rote enn de fleste urter, men ha tålmodighet, og du vil se ny babyvekst som dette etter at skjæringen din har etablert røtter.

Hvis du dyrker urter eller er heldig nok til å ha en venn som dyrker mange forskjellige typer urter, kan det være lurt å prøve å rote noen stiklinger av flerårige urter, en rask og billig måte å skaffe planter som er trofaste å skrive. Den beste tiden å gjøre dette er om våren når planter legger ut ny vekst, eller om høsten når du skal høste urtene dine eller beskjære dem tilbake mens du rydder opp i hagen for vinteren.

Akkurat nå, mens jeg høster urter for å bevare vintermånedene fremover (se rammen nedenfor for noen videoer om høsting og bevaring av urtepremier), er det noen jeg ikke kan ta med innendørs i drivhuset. Mange av duftende pelargoner er leggy og trenger drastisk beskjæring. Det er årlige salvier som ikke kommer inn, så jeg vil ta noen stiklinger for å holde dem i gang. Jeg liker også å ta stiklinger av de kulinariske vismennene, rosmarinene og lavendelene som skal overvintre utendørs, bare i tilfelle jeg skulle miste noen av dem til kaldt vær.

Det er lett å lage rotstiklinger; det viktigste er å holde vevet fuktig slik at det ikke tørker ut mens denne prosessen skjer. Velg robuste stiklinger, fire til fem inches lange, og fjern bladene fra de nedre to inches av stammen. Fyll små plastgryter med et medium laget av halv steril potteblanding og halv perlitt. Fukt blandingen grundig. Hvis stilkene er treaktige, slår jeg ofte skjæringen ved å ta en skarp kniv og kjøre den nedover på den ene siden av stammen for å fjerne det harde treaktige dekket. Dette gjør at røttene blir lettere på det myke vevet. Noen ganger dypper jeg den bladløse delen av hver stamme i et rotpulver, for eksempel Rootonetm, rister av overflødig og plasserer stammen i det fuktige mediet, men jeg rotter ofte stiklinger uten et soppdrepende middel med god suksess. Tåke borekaks.

Hold borekaksene på et varmt sted med filtrert sol. Tåke dem flere ganger om dagen, og hold løvet fuktig. De skal ikke få tørke ut. Hvis stiklingene tørker ut og visner de første to eller tre ukene, vil de ikke rote.

Stiklingene skal produsere et sunt rotsystem på seks uker eller mindre. Etter denne tiden bør stilkene vise tegn på ny vekst, og hvis de trekkes forsiktig, bør de nye røttene holde dem i jorden. Hold rotfestene dine godt vannet slik at de nesten tørker ut mellom vanning, på et solrikt sted om vinteren. Det er hyggelig og trøstende å observere rotfestede stiklinger tar tak og blir planter i vintermånedene, selv om de vokser sakte. Når våren ruller rundt, vil du ha nye planter klare til å stivne og sette ut.

Hvordan tørke urter Mer om høsting og konservering av urter

• Video: Hvordan høste årlige urter
• Video: Hvordan tørke urter
• Video: Hvordan fryse urter