Skip to content

Rose, Årets urt 2012

22 de februar de 2021
  • Rose, Årets urt 2012 utgitt av International Herb Association, samlet og redigert av Susan Belsinger, har nettopp blitt utgitt. Forsidebilde har «Duftende aprikos». Klikk på en annen piksel for å forstørre og lese bildetekster. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Denne nydelige, duftende, gamle rosen er «Toscana» og har blitt brukt til poding i flere tiår. Foto / Illustrasjon: Susan Belsinger
  • Sørg for at roser dyrkes organisk når du bruker dem til kulinariske og medisinske preparater.
  • Honning infundert med rosenblader er duftende og beroligende.
  • Tørkede rosebuds kan brukes til å lage sirup, blande i te, tilsettes potpourris og brukes i såpeproduksjon og håndverk.
  • Rosebuds, tredd på ledning, lager en enkel, duftende og dekorativ hjerteformet krans.
  • Dette er en gammel pass-rose som er referert til som «Ida Branscum», som plantet den utenfor Urtehytten ved Ozark Folk Center.
  • Rose hofter gir god syltetøy, gelé, sirup og te, som alle inneholder veldig mye vitamin C.

Dette er min siste blogg- og bokanmeldelse for 2011. Vi har fullført nok en årssyklus og er i ferd med å feire et nytt år. I løpet av de siste seks månedene har jeg som redaktør av årets urtebøker for International Herb Association samlet sammen artikler, kunstverk, illustrasjoner, sitater, poesi og tatt bilder av alt som har med roser å gjøre. I løpet av de siste tre månedene har livet mitt blitt fullstendig konsumert med layout og redigering av Rose, Herb of the Year 2012. Det ble skrevet ut for to uker siden og er varmt utenfor pressene – og det er stappfullt av alt en rekke interessante artikler om den nydelige, duftende Rosa.

Her er bakdekselbeskrivelsen: “Everything is coming up roses” i denne samlingen med verdens mest elskede blomst. Denne planten har blitt æret siden antikken, hyllet i litteraturen, dens dyder ble brukt på mange måter: å salve og parfyme, berolige og helbrede og til og med forføre. Full av fakta på alle fasetter av denne blomsten, fra duft og smak, botanikk og dyrking, historie og historie til favoritter, morsomme fakta, poesi, håndverk, medisinsk informasjon, for ikke å nevne oppskrifter på kjøkken, bad og boudoir og apotekeren!

Fagpersoner, så vel som nybegynnere, gartnere bidro med valgene sine for favorittroser. Hvis du er nybegynner med å dyrke roser, eller ønsker forslag til en bestemt farge eller type rosebusk, så er dette stedet å se! Botany and Cultivation of Rosa er godt dokumentert med bidrag fra Dr. Arthur Tucker og Thomas DeBaggios The Encyclopedia of Herbs om «Rosa»; Antique Rose Emporiums “Antique Rose Care Guide”; Holly Shimizus artikkel om «Growing Roses Sustainably», med tillatelse fra United States Botanic Gardens; for ikke å nevne informasjon om dyrking av roser i kaldt klima fra kanadiske bidragsytere.

Det er mange historier, fortellinger, erindringer, så vel som historie og historier fra hele verden – fra hvordan indianerne brukte roser – til lidenskapen keiserinne Josephine i Frankrike hadde for å samle roser. Det er et utdrag fra Kathleen Gips «Flora’s Dictionary, The Victorian Language of Herbs and Flowers, som inkluderer betydningen av roser etter farge og klassifisering.

Ahh, og så er det oppskriftene! Det diskuteres hvordan roser brukes i kjøkken over hele kloden, fra kronblad og hofter til rosenvann og sirup. Munnvannende og duftende oppskrifter varierer mye fra hovedretter og grønnsaker til drikke og desserter. Det er også oppskrifter og formler for å lage rosevann, sirup, eddik, glyseritt, kardiale, såpe og mer. Foruten den fantastiske parfymen til denne blomsten som brukes i badekaret, boudoiren og aromaterapi, spiller rose en viktig rolle i apoteket og medisinen. Essensiell olje fra roser er en verdifull, viktig og eldgammel industri som fremhevet i Dorene Petersens “Essential Oil of Rose”. Håndverk inkluderer rosenperler, voksende roser og tilberedning av både fuktig og tørr potpourris.

Illustrasjoner og fotografier fra over et dusin kunstnere er inkludert i boken i svart-hvitt, og også i den åtte-siders fargeinnsatsen. Feire Rose, Årets urt 2012! Her er en lykkelig, sunn og urte 2012; kan det nye året ditt være rosenrødt og lyst!

Bøker kan kjøpes på www.iherb.org.