Skip to content

Santa Rita (Bougainvillea spp)

2 de juni de 2021

Vakker som få, den Santa Rita eller Bougainvillea er en fantastisk busk å ha i hagen gitt sin fargerike blomstring, som begynner på våren og fortsetter til høsten. Slik tilbyr den minst 6 måneder med intense blomster som fanger blikket for deres skjønnhet.

Denne planten vokser i full sol, men trenger en jord som ikke er for våt da den begynner å miste bladene. Det er en plante med et varmt klima, så det får konsekvenser av kulden, og det er hvordan temperaturen faller under 10 grader, dør busken.

Opprinnelsen og egenskapene til Santa Rita

Bougainvillea er en plante som blomstrer om våren

Fordi Santa Rita er en klatreplante, er den ideell for å dekorere vegger og pergolaer, og gir hagen farge og glede. Den tilhører slekten Bougainvillea, så et annet av navnene den mottar er det for bougainvillea eller bougainvillea. Den vokser i tropisk og subtropisk Sør-Amerika.

Den når en høyde på 1 til 12 meter, men for det trenger den støtte for å klatre; ellers vil det oppføre seg skummelt. I tillegg, avhengig av opprinnelsessted og evolusjon den har hatt, samt klimaet i området der det dyrkes, den kan være eviggrønn, halvløv eller løvfellende.

For eksempel arten Bougainvillea glabra, som er en av de mest dyrkede i Spania, den er halvløv, men i klima der temperaturene faller under 5 ° C, løper den ut av løvet sitt; Og den vil bare ha det igjen hvis vinteren er mild, siden den bare støtter veldig svak og sporadisk frost.

Når blomstrer bougainvillea?

Blomstringssesongen består av vår og sommer. Hvis temperaturen er varm, vil den fortsette å blomstre til høsten. Disse blomstene er gruppert i blomsterstander, veldig mange og tette. Avhengig av sorten, kan de være hvite, oransje, rosa, røde eller lilla.

Det er en veldig nysgjerrig ting som er viktig å vite, og det er at det vi tror er kronblader, faktisk er skottblad. Skutblad er en type blad som utfører kronbladenes funksjon, det vil si å tiltrekke pollinatorer, og det er derfor de er så slående.

Hvordan få bougainvillea til å blomstre?

Selv om vi vil se på omsorgen i detalj nedenfor, er det på tide å spesifikt fokusere på å få det til å blomstre. For det, det vi skal gjøre er å sørge for at den har nok plass til å vokse, og det vil også anbefales å gjødsle den med en gjødsel som stimulerer blomsterproduksjonen. Denne må være rik på fosfor, som er et makronæringsstoff (eller essensielle næringsstoffer) som bidrar til blomstring, spesielt fosfor.

Den vil påføres hele sesongen, i henhold til indikasjonene som kan leses på beholderen, siden det er veldig viktig å ta riktig dose. Hvis vi tar «med øye», kan vi gjøre feilen ved å overskride den anbefalte dosen, og det ville forårsake problemer for bougainvillea, som for eksempel røttenes død, og grenene senere.

Hvor mange typer bougainvillea er det?

Det anslås at det er omtrent 34 forskjellige arter av bougainvillea, men bare noen få er valgt for hager og terrasser. Vil du vite hva de er? Sjekk ut:

Bougainvillea glabra

Bougainvillea glabra er mindre bougainvillea

De Bougainvillea glabra Det er en innfødt art i Brasil, kjent for sin spektakulære blomstring, men også på grunn av størrelsen den når: 10 meter. Bladene er halvløvrike og små, så den kan brukes både som en liten busk og som en bonsai.

Bugainvillea «Mini Thai»

Det er en cultivar av Bugainvillea glabra, men I motsetning til denne, har den et busket utseende, eller til og med et lite tre. Dyrking i potter er veldig interessant, i hager som en lav hekk. Avhengig av klimaet, kan det selvfølgelig miste bladene, eller beholde dem hvis det ikke er frost.

Bougainvillea «Sanderiana»

Bougainvillea sanderiana er liten

Det er en rekke Bougainvillea glabra. Dens vitenskapelige navn er Bougainvillea glabra var Sanderiana. Det er veldig likt, men blomstene er bare syrin, mer eller mindre mørke. For resten er det en stor plante, ideell for å dekke vegger og vegger.

Bougainvillea spectabilis

Bougainvillea spèctabilis er en langsomt voksende klatrer

De Bougainvillea spectabilis Det er en eviggrønn plante (selv om den mister bladene hvis den er kald) som når 10 meter selv om den har støtte. Det er opprinnelig fra Brasil, og produserer blomster i et bredt utvalg av farger, som rød, rosa, beige eller hvit.

Hvilken pleie trenger bougainvillea?

Det er et veldig lettstelt anlegg som ikke krever mye vedlikehold, det er nok å peke det med en støtte fordi det ikke griper seg selv som klatrerne. Selvfølgelig er det nødvendig å vite at det ikke vokser godt i potter siden det trenger plass, men det betyr ikke at det er umulig å dyrke det i en. La oss se hvordan det blir tatt vare på:

plassering

Bougainvillea eller Santa Rita den må ligge et solrikt sted, men der den kan ha stilkene i halvskygge / skygge. For eksempel kan den plasseres over en buegang satt i en sti; dermed ville det være hun selv, med bladene, som ville skygge hennes egne stilker.

Et annet alternativ vil være å feste den til en kolonne plassert der det er mange korte eller middels høye planter, som rosebusk eller hibiskus. I denne situasjonen ville det være disse plantene som ville beskytte stilkene til Santa Rita.

Jord eller underlag

Bougainvilleas er prangende blomstrende busker

  • Verft: Bougainvillea er ikke så krevende, men vi anbefaler at den plantes i jord som i tillegg til å være rik på næringsstoffer, har god kapasitet til å tømme vann. Og det er at den ikke tåler vannlogging.
  • Blomsterpotte: kan plantes i en som har dreneringshull, med universalunderlag (på salg) eller kokosfiber (på salg).

Vanning og gjødsel

Det må vannes på en slik måte at jorda eller underlaget er fuktig, ikke vanngjennomtrengt. Ideelt sett bør du bruke regnvann, men hvis dette ikke er mulig, kan du bruke kalkfattig vann.

På den andre siden, det anbefales å betale det om våren og sommeren; ikke bare for å få det til å blomstre, men også for å gjøre Bougainvillea perfekt. For eksempel anbefales guano (til salgs) eller kyllinggjødsel (tørr) på grunn av ernæringsegenskapene.

Når plantes bougainvillea?

Bougainvillea den plantes i hagen så snart temperaturene holder seg over 15 ºC; det vil si på våren. Det er nødvendig å vente så lenge det tar til sesongen legger seg, ettersom vi snakker om en kaldfølsom plante.

Hvis vi har den i en gryte, transplanterer vi den hvert tredje eller fjerde år, også om våren.

Beskjæring

Du trenger ikke mye. Generelt, du må bare fjerne:

  • gamle, ødelagte eller syke stammer
  • stengler som krysser krysset (og bare hvis du ikke liker utseendet)

Og de som vokser for mye, må også kuttes.

Skadedyr

Hovedpesten som rammer dem er bomullsmelly, som er merkbar ved å danne en hvit fuzz bak bladene. En god måte å fjerne den på er å rengjøre med en vattpinne fuktet med alkohol, eller ved å drysse kiselgur (solgt) på toppen.

Andre mindre skadedyr er hvite fluer, bladlus og midd som edderkoppmidd. Alle av dem elimineres også med produktene nevnt ovenfor.

Multiplikasjon

Santa Rita multipliserer med semi-woody stiklinger om sommeren og woody eller harde stiklinger om våren eller høsten. De skal være omtrent 40 centimeter lange og plantet i potter med vermikulitt (til salgs) etter å ha impregnert stammens base med rothormoner (til salgs).

Rustikk

Den motstår svak frost på opp til -3 ° C.

Bruk av bougainvillea

Santa Rita Den brukes hovedsakelig i hager, for å dekke gitter, vegger, vegger, etc.. Men det brukes også for sine medisinske egenskaper på opprinnelsesstedene. Skutbladene – husk at de er blader som ser ut som kronblad – er de som blir konsumert for å dra nytte av dem i tilfeller av astma, hoste eller andre luftveisproblemer.

Hvor får man kjøpt?

Hvis du vil ha en plante, anbefaler vi at du kjøper den herfra: