Skip to content

Seieren blir aldri gammel

16 de februar de 2021
  • Denne fugleperspektivet av Fenway Victory Gardens, hentet fra den 50. historien om Prudential Tower, viser hvordan hagene ligger i den omkringliggende byen. Fenway Park ligger i øvre høyre hjørne. Foto / illustrasjon: John Pendleton
  • På 1940-tallet satte Boston bort nesten 50 forskjellige områder som seierhager, inkludert denne som ligger i Back Bay Fens oppkalt etter en av hagens første arrangører, Richard D. Parker. Foto / illustrasjon: Jodi Torpey
  • Mange av tomtene ved Fenway Victory Gardens ser ut som de herlige lotteriene eller hageanleggene jeg har sett i Europa. Foto / illustrasjon: Jodi Torpey
  • Spesialbehovshagen har en jevn steinsti som er bred nok til rullestoler og et antall hevede senger for enklere beplantning. Foto / illustrasjon: Jodi Torpey
  • Victory Garden-tomtene venter på å bli plantet med denne sesongens avlinger. Foto / illustrasjon: Jodi Torpey

Jeg hadde sjansen til å nyte en kald uke i Boston i slutten av mars og brukte mye av det på å trampe gjennom tomme hager som bare ventet på å bli plantet.

Jeg var spesielt interessert i å se det historiske stedet til Fenway Victory Gardens, den siste av de opprinnelige offentlige seiershagen fra andre verdenskrig. Selv om jeg visste at jeg ikke ville se noen grønnsaker eller blomster vokse denne tiden av året, ønsket jeg fortsatt å besøke et sted der amerikanerne plantet krigshagene jeg har hørt så mye om.

Mens våre tropper kjempet utenlands, oppfordret president Franklin Roosevelt gartnere over hele landet til å dyrke sin egen mat som svar på matmangel og støtte krigsinnsatsen. (Besøk Victory Garden for å se filmopptak fra originale Victory Garden-kampanjer.)

For en grønnsakshage som meg var det å besøke hagen verdt en lang tur i kald vind. Jeg ble overrasket over å se at det fortsatt er mer enn 500 hagearealer som ligger på syv mål. Hvert tomt er omtrent 15 x 25 fot og ser ut til å gjenspeile personligheten til gartneren som pleier det. Det er ulikt noen samfunnshage jeg har sett.

Jeg er ikke sikker på hvor mange av disse tomtene som skal plantes med grønnsaker og urter i vår. Mange har små plener omgitt av eviggrønne trær og busker. Noen har vakre porter i smijern, og andre er lenke. Noen har enkle hagestrukturer, men andre har forseggjorte arbors. Stier av murstein eller steppestein fører gjennom mange hagerom.

I tillegg til de enkelte tomtene er det en hage for spesielle behov designet og bygget i 1999 av Student Chapter of the American Society of Civil Engineers ved Northeastern University.

Jeg vil gjerne se hagene når alt er i full blomst. Hvis du har vært der om sommeren, kan du legge ut noen av dine observasjoner eller bilder her.