Skip to content

Slik starter du fargerike Johnny Jump Ups

18 de februar de 2021

Bratsjeplanter er den første og siste blomsten som blomstrer for mange i hagen, og når de friske blomstene holdes kuttet slik at de ikke går til bratsjfrø.

Jeg har sett bratsjblomstring hver måned i hagesesongen! Fioler er mindre blomstrete enn stemorsblomster og mer vedvarende.

Den vanligste bratsjen, Johnny hopper opp, blir kanskje ikke mer enn tre inches høy med små halvtommer dype lilla kronblad.

Johnny hopper opp selv, så du trenger ikke å så frø hver gang. Frøene vil begynne å vokse når som helst når jorden er fuktig, og spesielt når været er kult i noen dager.

De kan hoppe opp fra nesten hvilken som helst del av hagen, og til tross for sine promiskuøse måter er de velkomne hagebeboere.

Nye bratsjevarianter har blomster av nesten feltstedsblomst størrelse, og solid, rik bratsj tricolor, hjemme i enhver hage. Selv de store blomstene beholder den luftige grasiøsiteten til Johnny-hoppene.

Starter violer

Det er best å starte violer fra frø som kan bli sådd tidlig på våren (de blomstrer om høsten), eller på sensommeren.

Frø plantet i slutten av juli eller august vil gjøre sterke rotfestede planter om vinteren, og hvis klimaet ditt er mildt, kan de gi noen blomster under varme perioder.

Planter kan være overvintret i frørammen der de ble startet, eller de siste to ukene i september kan de plantes ut i hagen. En løs mulch som ikke vil pakke fast er gunstig, spesielt i områder der heving er et problem.

For de tidligste blomstene, plant hvor solen vil være varm, selv på kalde vinterdager. Fioler gjør det bra i god hagejord, men gjør det best i rik, humusjord på steder med delvis skygge.

Hvis plantene vokser i full sol, vil varmen ta dem ned i midten av juli.

Villfioler blir noen ganger behandlet som ettårige, siden frøene vil produsere blomstrende planter det første året. Noen gartnere anser viola stauder. Jeg behandler dem som toårige, siden frøene blir sådd det ene året for blomstrende planter det neste.

Når været blir drastisk varmt, gir de fleste av de gamle plantene et bidrag til kompostbunken, og nye planter startes fra friske frø.

Du kan kjøpe pakker med frø av mange av variantene, eller en blanding av disse kan plantes. Jeg bruker en gammel vinduskarm som frø eller blomsterbed.

Bakken er spadert dypt og deretter stampet glatt med en murstein. En dreiebenk vil trykke på grunne øvelser for å plante frøene, ellers kan de bli sådd kringkastet.

Press dem ned i jorden, men ikke dekk til. For å hjelpe frøene til å spire, spesielt i varmt vær, dryss et tynt lag med fuktig vermikulitt over sengen. Legg et deksel med burlap over toppen av rammen og sjekk hver dag for å være sikker på at jorden ikke er tørr.

Når plantene har to eller tre blader, bør været være kjøligere, og burlap kan fjernes. Sørg for å holde jorden fuktig hele tiden. To-ukentlig fôring av en balansert flytende gjødsel vil bidra til å utvikle sterke planter.