Skip to content

Sommer Musings

1 de mars de 2021
  • Sommerpremie er det sesongen handler om – hagen gir oss grønnsaker på topp – den beste maten som finnes! Klikk på pikselen for å forstørre dem og les bildetekstene.Foto/Illustrasjon: Susan Belsinger
  • Munnvannende hagedyrkede, dødmodne tomater kan ikke slås!
  • I Hellas er eplant en stiftegrønnsak; den serveres i et uendelig utvalg av retter hver dag.
  • Her er et typisk sommermåltid i Hellas: rakett- og tomatsalat med sitron og havsalt, auberginsalat, Tzatziki og pitabrød.
  • Horta er favorittgrønnsaker i Hellas som kan dyrkes i varmt vær. De serveres vanligvis visnet med hvitløk og olivenolje.
  • En fargerik kurv med hageproduksjon – tomater, eggplanter, squash, paprika og basilikum.

Det er de avslappede late dagene på sommeren. Det er nesten for varmt å gå ut i hagen på dagtid, så mange gartnere står opp tidlig for å få gjort luke, vanning og hagearbeid før dagens varme kommer. Hvis jeg har tid, planlegger jeg ofte hva jeg skal ha til kveldsmat, høste og lage mat om morgenen, så jeg slipper å varme opp huset senere på dagen.

Da vi bygde vårt passiv-solhus for 28 år siden, installerte vi ikke klimaanlegg, bare takvifter, kule luftrør som gikk under bakken og turbiner på taket. Så på disse hundedagene om sommeren når det er på 90-tallet i flere dager, legger hunden seg pesende og jeg gløder ikke, jeg svetter. Derfor liker jeg ikke å lage mye mat, eller gjøre det så minimalt, og jeg tenker på kul mat. Imidlertid er jeg ikke alltid så organisert og drar ofte ut i hagen før kveldsmat, etter at jeg har fått nok på datamaskinen hele dagen, siden det er da jeg tenker på hva jeg kanskje vil spise. Jeg blir inspirert av det som er modent og klart, og det er vanligvis det som er til middag.

Siden jeg er omreisende gartner (jeg vet at det er en oxymoron), mangler hagen min dessverre i år. Jeg ble ikke plantet så mye som tidligere år, og bare en rask helg ut av byen og de uvele ugressene er tilbake der det bare ble lukt. Noen få turer ut av byen, eller en tur til Hellas og ugresset i nærheten tar over. Jeg supplerer min mangel på råvarer med det lokale bøndemarkedet og produserer stativer – og til og med der – kjøper jeg det som ser bra ut, og måltider dannes i mitt sinn når jeg spionerer fete lilla stripete eggplanter eller en rekke røde og grønne chili.

Nylig var jeg i Hellas, på øya Syros, som ligger i Kykladene, hvor jeg underviste i en holistisk urte-middelhavskostholdskurs for American College of Healthcare Sciences «studie i utlandet (se mer på www.achs.edu). Dette var ikke en diettklasse – det handlet om å spise sunt og konsentrere seg om fersk frukt, grønnsaker, urter, korn, nøtter, noe meieriprodukter osv. Sommerturen i Hellas er det som dyrkes lokalt – det er ingen produkter utenfor sesongen. —Bortsett fra bananer, og jeg så noen ananas. Hver taverna serverer tomater, agurker, aubergine, squash, poteter og paprika; samt frisk frukt, vanligvis meloner til dessert. Disse grønnsakene blir laget til salater, hovedretter og sider og serveres i små porsjoner, slik at du kan smake på noen få tallerkener, og jeg er aldri lei av dem siden det er uendelige variasjoner med urter, hvitløk, oliven, kapers og olivenolje.

For eksempel ble aubergine servert som en dukkert / pålegg – omtrent som en babaghanoush – purert med tahini eller olivenolje eller yoghurt og sitron og hvitløk og urter og servert med pita eller brød. En favorittpreparat av meg kom som en salat etter å ha blitt sautert i biter og kombinert med tomater, kapers, urter og hvitløk. Og den kom også fylt med ris eller brødsmuler, bakt i moussaka eller pastitsio, og bakt alene med olivenolje, tomater, løk og toppet med ost – som bokstavelig talt smeltet i munnen.

Det er for varmt på de greske øyene til å dyrke salat om sommeren, som det er her i hage til sone 7. Så de spiser ikke salat der om sommeren; de bruker greener som arugula, løvetann, purslane, og de har en veldig hardfør grønn som heter vlita eller horta, som minner meg om en stor spinatplante med tøffere blader, men litt sterkere og bare litt bitter i smak. De bruker disse i salater, visner hortaen som en kokt grønn med mye hvitløk og legger dem også til spanakopita. Jeg så aldri en gresk salat med salat som de vi får på restauranter her. Summer Greek Salat består av en tallerken med agurker i skiver, dekket med et lag med skivede tomater (noe av det beste jeg noensinne har spist – syre, terte og søt – veldig kjøttfull og dryppende med juice), og deretter et nytt lag med skiver feta (aldri smuldret), dryppet med olivenolje og drysset med kapers og / eller oliven, noen ganger fersk oregano eller fersk dill. Hvert hjem og hver restaurant serverer dette hver dag. Det er i sesong, toppmat og deilig.

Den andre tradisjonelle retten som er på hvert bord er tzatziki. Det er en slags saus og en dukkert og serveres med brød. Retten varierer fra sted til sted, men de tre essensielle ingrediensene er tykk, kremaktig, syrlig gresk yoghurt, agurker (de dyrker for det meste den engelske typen som er lang med få frø) og hvitløk. Dill, tidvis mynte, salt og pepper, og kanskje bare et snev av sitronsaft er variablene her. Tzatziki kan spises med hvilken som helst tallerken – fra brød til ferske tomater, grillede grønnsaker, fisk, kylling – uansett hva du vil, til og med av skjeen. Jeg kommer til å gi deg oppskriften min fra min nylige matlagingskurs for Tzatziki. Og minne deg om at det er på tide å spise rett og slett når det er varmt vær og nyte den umiddelbare hageprisen.

Følg med for oppskriften på Summer Greek Salad neste blogg. Yia su!