Skip to content

Sorghum (sorghum)

3 de juni de 2021

Mennesker har i årtusener lært å «tamme» et stort flertall av planter for å dra nytte av for eksempel deres ernæringsmessige egenskaper. I denne forstand, i dag når vi vet at det er mange mennesker som har glutenintoleranse, sorghum Det presenteres som en veldig interessant frokostblanding for dem.

Av den grunn dyrkes den i økende grad, spesielt i varme regioner hvor det også regner lite, siden det, i motsetning til andre urter, støtter tørke veldig bra.

Opprinnelse og egenskaper av sorghum

Sorghum er det vanlige navnet på de 31 eller så aksepterte artene av slekten Sorghum. Disse er inkludert i Poaceae-familien, det av gress. De er flerårige planter hjemmehørende i Amerika, Europa, Afrika og Asia. De utvikler sylindriske stilker, oppreist, urteaktige, med lansettformede grønne blader og med en høyde på 1 til 2 meter.

Blomstene er rødlige, gullige eller svarte, er gruppert i pigger og har en sfærisk avlang form. I tillegg har de stammer og pistiller, noe som gjør dem hermafrodittiske. Frøene er små, ca 3 millimeter.

Som informasjon av interesse, bør du vite det røttene kan nå 2 meter dyp, så lenge terrenget er gjennomtrengelig.

Hovedart

De to mest populære artene er:

Bicolor sorghum

Sorghum bicolor er en urt

De Bicolor sorghum, kjent som sorghum eller sorghum, er en plante hjemmehørende i Øst-Afrika. Det anslås at det er den femte viktigste kornblandingen når det gjelder produksjonen, siden det er beregnet at overflaten av landet der den dyrkes er 470 000 kilometer over hele verden.

Sorghum halepense

Sorghum halepense blomster er rødlige

De Sorghum halepense, kjent som Aleppo sorghum, er hjemmehørende i Sentral-Afrika, selv om den er introdusert i Amerika. Selv om det er veldig viktig, siden det er mye brukt som fôr (vær forsiktig, siden det i frost eller tørke blir veldig giftig for husdyr), det er også en av de mest skadelige urtene fra de tempererte og varme områdene i verden, inkludert Middelhavet og Sør-Amerika.

Hvilke bruksområder får sorghum?

Sorghum er en flerårig urt som har en rekke bruksområder. For eksempel:

  • Ernæringsmessig: mangler gluten, det er en frokostblanding som er mye brukt i forskjellige retter, som tortillas, brød, couscous, grøt eller i kjøtt og grønnsaker. Alkoholholdige drikker tilberedes også.
  • Jeg tror for dyr: spesielt i Nord-Amerika og Øst-Europa.
  • KosterDe tørkede stilkene og bladene av sorghum kan brukes til å lage koster.
  • Bioetanol: det er veldig verdsatt å produsere det, sammen med andre frokostblandinger som mais eller bygg.

Sorghum dyrking

Hvis du vil begynne å dyrke denne planten, må du ta hensyn til dens behov, slik at du virkelig kan få en utmerket høst. Så la oss starte:

Vær

Været må være varm. Det beste er at det ikke er frost, men hvis det er, skal de være milde ned til -4 ° C. Du vil merke at det vokser raskere om sommeren, når termometeret er over 32 ºC maksimum.

Land

Det er ikke så krevende, siden vokser i et bredt utvalg av jord så lenge de er basiske. Nå, hvis de er fruktbare, dype og også drenerer vann raskt, vil de ha en bedre utvikling enn de som er tunge (det vil si at de pleier å komprimere mye).

Irrigasjon

Vanning vil være mindre enn for andre kornavlinger. Når den vokser, vil det være tilrådelig å vanne den i gjennomsnitt to eller tre ganger i uken, men når den er etablert, vil vanningene være fordelt. Hvis det i ditt område vanligvis regner med jevne mellomrom gjennom hele året, fra den andre sesongen, kan du slutte å bekymre deg for å vanne sorghumplantene dine.

Multiplikasjon

Sorghum kan multipliseres med frø, eller ved deling av rhizomet om våren:

Frø

Frøene blir sådd i frøbrett, siden på den måten vil de bli kontrollert. Fyll dem med universalunderlag (på salg), og legg en eller to i hver stikkontakt. Dekk dem med litt jord og vann ved nedsenking.

Når den er godt vannet, plasser den i et solrikt område og hold underlaget fuktig. Dermed vil de spire om 7 dager, ved en temperatur på 12-13 ° C.

Rhizome divisjon

Den raskeste måten å få nye sorghum på er dele rotstammen i flere biter, og deretter plante disse i andre deler av hagen eller i potter med underlag.

Hvis du vil, kan du legge til rothormoner i bitene før du planter dem, slik at de har større sjanse for å avgi nye røtter.

Rustikk

Sorghum halepense er en skadelig urt

Det avhenger av arten, men generelt tåler de kulde og mild frost opp til -4ºC. I alle fall, hvis du bor i et område der temperaturen faller mer, ikke bekymre deg fordi de spiser godt og vokser raskt.

Hva syntes du om sorghum? Har du noen gang hørt om ham?