Skip to content

Sparer solsikkefrø fra Titan

22 de februar de 2021
  • Garden Crew-medlem som viser en Titan Sunflower brukt til frølager.
  • Rydding av Titan solsikke skog.
  • Taiyo solsikker som tørker i våre høye tunneler.

Denne uken høster vi solsikker på Heritage Farm i Decorah, Iowa. Dette har noen av oss lurt på hele solsikkefrøvirksomheten. Selvfølgelig her hos Seed Savers høster vi frø for å vokse, men vi er nysgjerrige på de som høster frø for å spise. Som bringer oss til baseball, hvor spillere som tygger solsikkefrø har blitt en allestedsnærværende del av spillet.

Hvis du nylig har sett et baseballkamp i major league, er det åpenbart at såing har erstattet tyggetobakk som det sunne tygget. I en enkelt sesong vil Cleveland-indianerne gå gjennom 12 tilfeller av solsikkefrø. Detroit Tigers har en «Hvem liker solsikkefrø?» diskusjon på forumet deres. Her argumenterer fans for de beste merkene for å spise, fordelene med BBQ og Ranch-smak, og planlegger hvordan de skal stjele frø fra konas blomsterbed. Selv The Washington Post viet et helt innslag til den klassiske fuglematen, «The Great Sunflower Seed Shortage of 2005.»

For baseballspillere har solsikkefrø erstattet tobakk. Men denne mani er ikke noe nytt. Nord- og søramerikanske indianere har brukt modne solsikkeblader som tobakkerstatning i hundrevis av år. Helianthus annuus er hjemmehørende i Nord-Amerika, og mange av disse gamle variantene er fortsatt rundt. Tarahumara White Sunflower ble opprinnelig dyrket i Sierra Madres i Nord-Mexico. Arikara-indianerne i Dakotas, og Seneca Nation i New York, vokste selvbetegnede varianter som nå tilbys kommersielt.

Da Helianthus fant veien over Atlanterhavet, begynte russerne å dyrke solsikkefrø kommersielt for oljen sin. Og som mange frø her på Heritage Farm, kom nye varianter av Helianthus til slutt tilbake til Nord-Amerika fra alle verdenshjørner: Mammoth Russian og Rostov fra Russland, Taiyo fra Japan, Italian White, Hungarian Black Seeded og en gammel tyrkisk utvalg kalt Supermane, for å nevne noen. (Klikk på lenken for å se alle frøsparere solsikkevarianter.)

Denne uken høstet hagemannskapet seg gjennom en jungel av Titan-solsikker, et frø vi beskriver i katalogen vår som: “En av de høyest voksende, størstehodede og største frøvarianter tilgjengelig for gartnere. Dette er en for å imponere naboene og vinne priser på fylkesmesser. ” Og beviset var at i denne Titan-skogen var hagemannskapet klart.

Solsikker er klare til å høstes når baksiden av blomsten har blitt gul, noe som ikke er så lett å bestemme når solsikker er 14 fot i luften. Etter dobbeltsjekking for å sikre at det ikke er noen medarbeidere som står bak, vil mannskapet trekke i stilken til den smeller. Når den smeller, tar vekten av blomsterhodet over og tømmer! Det gigantiske hodet blir deretter kuttet av med et par loppere, samlet på en flatbed og ført tilbake til de høye tunnelene for å tørke.

Neste uke tørker vi frø. Ute i marken plukket hagemannskapet de største blomsterhodene med de vakreste frøene til frølager. Vi lagrer dette frøet for å vokse neste år. En del av stammen ble igjen på disse blomsterhodene slik at vi kan henge dem til tørk. De hundre eller så gjenværende hodene er spredt ut på en skjerm. Det er viktig å opprettholde kontinuerlig luftstrøm, slik at blomsterhodene ikke råtner. Men den største utfordringen med å tørke solsikkefrø er å holde mus og fugler borte. Vi holder fugler borte ved å fullføre tørkeprosessen innendørs. Dessverre for oss er den samme tiden av året for å høste solsikker også den samme tiden av året mus prøver å finne veien innendørs. Å sette feller hjelper, men bare hvis du kan agn dem med noe de liker mer enn solsikkefrø (som de elsker). Vi bruker rosiner, en fruktig fristelse som ser ut til å fungere.

Det er også den tiden av året da baseball-sluttspill i major league begynner og ballspillere vil så med en ny funnet intensitet.