Skip to content

Spis løvetannene dine

21 de mars de 2021
  • Fortsett og kast dem i en salat. Foto av Leo Seta under Creative Commons Attribution License 2.0.
  • Kom … du vet at du vil blåse disse frøene så langt du kan … Foto av ramadee under Creative Commons Attribution License 2.0.

Server litt poetisk rettferdighet.

En gang på sensommeren eller tidlig på høsten finner gartnere at de er lei av å kjempe med løvetannene (Taraxacum officinale) i plenen eller hagen. Vel, jeg sier, fortsett og gi opp. Løvetann er flerårige ugress som tilhører solsikkefamilien. Så, planten kommer tilbake år etter år på samme røtter. Du kan gjøre deg gal for å holde dem i sjakk, eller du kan ta motsatt holdning og dyrke dem med vilje. Det du kanskje ikke vet om denne urteaktige luken er at den er helt spiselig og næringsrik.

Ernæringsløvetann

Løvetann er kjent for å være en god kilde til vitamin A og C, samt kalsium og kalium. Forsiktighetsord: Løvetannegrøntene du skal kaste i salatskålen din, skal komme fra jord og plener som er fri for kjemiske plantevernmidler eller herbicider.

Dette er noe å tenke på før du blir lykkelig og begynner å høste dem fra plenen din. Hvis plenpleiesystemet ditt er organisk, kan du samle løvetannblader. Hvis ikke, kan du alltid hente noe på ditt lokale bondemarked.

Det er best å samle bladene mens de er unge – helst før en blomst til og med har åpnet seg. De modne bladene kan være superbittere, men likevel gleder mange seg over sin skarpe smak. Denne planten som ofte betraktes som ugress er gunstig for fordøyelsessystemet og har antivirale så vel som andre medisinske egenskaper.

En av favorittmåtene folk får i seg løvetannblader, er å infisere dem for å lage løvetannste. Løvetannste er spioneringen for å holde nyrene, galleblæren og leveren i orden. Det sies å rense blod og hud, gjenopprette god helse i fordøyelseskanalen og bidra til å kontrollere diabetes.

Dyrk dine egne løvetann

Forresten, det er tamme løvetannvarianter som dyrkes for kun kulinarisk intensjon – godt å vite. Smaken deres er mildere enn de ville kusinene deres, noe som høres ut som en god ting for meg. De fleste gartnere som dyrker løvetann, behandler dem som ettårige og trekker dem opp på slutten av sesongen før de kan gå til frø.

Baker Creek Heirloom Seeds har noen innenlandske italienske løvetannvarianter, det samme gjør CherryGal.