Skip to content

Squash Mystery løst

26 de februar de 2021
  • Hvit busk kamskjell squash, også kalt pattypan squash, kan høstes og spises mens den er liten. Foto / illustrasjon: Jodi Torpey
  • Kamskjell squash er en attraktiv grønnsak med fancy kanter som kan dampes, grilles, utstoppes, bakt eller stekes som andre slags sommer squash. Foto / Illustrasjon: John Pendleton

Jeg vet at dette kan høres gal ut, spesielt siden jeg har dyrket grønnsaker i årevis, men jeg var alltid forvirret av den morsomme sommerkvashen kalt kamskjell eller pattypan. Jeg ville se den søte squash i kurver på bondens marked og kunne ikke forestille meg hvordan de vokste eller hvordan de skulle lage mat.

De forble et mysterium for meg til denne sesongen da jeg bestemte meg for å bli en hagedetektiv og løse denne.

Jeg plukket opp en pakke med squashfrø fra Baker Creek, hvit busk, fordi plantebeskrivelsen var så spennende. «Dette er en gammel amerikansk squash, vokst av nordindianerne i hundrevis av år,» ifølge baksiden av frøpakken. Denne sorten dateres til 1591 og hevder å fortsatt være en av de beste smaksprøver og gir varianter rundt.

Fordi denne squashen er beskrevet som en tung mater, endret jeg hagesengen med rikelig med kompost, plantet frøene og brukte gjødselte for å mate den gjennom hele sesongen.

Buskene var faktisk vinstokker som vokste rundt 2 meter høye, produserte store vakre blomster og likte rom for å spre seg. Det virket som om plantene tok seg god tid til frukt, som om de visste at jeg ventet på å se hvordan denne flygende tallerkenformede squashen ville danne seg.

Så en dag la jeg merke til en bitteliten liten squash med frilige kanter som begynte å ta form ved foten av en av de store squashblomstene. Den vokste opp, og vekten av den fikk den til å vokse ned etter hvert som den ble større og tykkere.

Men bare en del av mysteriet ble løst.

Etter at jeg hadde plukket noen av pattypannene mens de var små, sto jeg på kjøkkenet i ganske lang tid og prøvde å bestemme meg for hvordan jeg skulle tilberede dem. Den merkelige formen deres egner seg ikke til kutting, og jeg var ikke sikker på at de ville se bra ut hvis de ble kvart. Så jeg bare dampet dem som en velsmakende tilbehør til middag.

I stedet for å høste dem alle mens de var små, lot jeg noen vokse til de ble strålende hvite og plukket dem. Disse ble lett dampet, uthulet, fylt med en veggie- og osteblanding og deretter bakt.

Nå som jeg har løst mysteriet med å dyrke denne morsomme squashen, vil jeg neste år prøve å knekke saken til en annen forvirrende grønnsak: kålrabi.