Skip to content

Stemorsblomster

13 de april de 2021
  • De ansiktshårede ansiktene til stemorsblomster kommer i mange farger. Disse bildene er tatt hjemme av Cynthia Giss, som liker stemorsblomster like mye som meg. Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Johnny-jump-ups ser ut som miniatyrversjoner av stemorsblomster Foto / Illustrasjon: susan belsinger
  • Purpur og gul gir vinnende fargekombinasjoner. Foto / illustrasjon: susan belsinger

Stemorsblomster og Johnny-Jump-Ups

Pansy Viola xwittrockiana
Johnny-Jump-Up eller Heartsease V. tricolor

Disse glade, små ansiktene er vårbønner, og i år har National Gardening Bureau kunngjort at 2017 er året for stemorsblomst. https://ngb.org/year-of-the-pansy/ De brukes til å pynte May-vinpunchbollen og andre drikker, desserter, smørbrød, salater og til å lage gelé, smør og fancy desserter.

De ville fioler er skilt fra Johnny-jump-ups og stemorsblomster, siden de vanligvis finnes naturalisert i naturen, sammenlignet med dyrkede stauder. Mens alle de vakre, små blomstene i denne slekten er trygge å spise, er løvverkene til ville fioler spiselige, mens bladene til stemorsblomster og «johnnies» ikke blir spist.

Generelt smaker alle bratsjblomstene som en mild salatgrønn, noen med et snev av parfyme. Både stemorsblomster og Johnny jump-ups har en behagelig mild smak som en babysalat med en søt smak. Noen av dem har en svak, veldig mild smak av vintergrønt, og noen få tankegang. Lukt og smak blomstene dine før du bruker.

Jeg elsker ansiktene og kinnskjeggene på disse blomstene og det enorme utvalget av fargekombinasjoner. Bruk dem på salater – hele blomsten til Johnny-jump-ups-stemorsblomster kan brukes hele i noen tilfeller, ellers trekker du kronbladene fra kalyxen og drysser dem på salater eller kanapeer. De fargede kronbladene er nydelige i et urtesmør, flyter på en drikke eller spredt på frosting av kake eller cupcakes. Blomstene kan kandiseres og brukes som en fancy spiselig pynt på desserter eller som konfekt. De flyter også ganske fint i en Mai Bowle med søt woodruff eller innebygd i en isring.

Dyrking og forplantning

Hele bratsjfamilien vokser best i et skogsmiljø. De favoriserer skygge til delvis skygge, men vil fungere godt i en solrik, urteaktig kant med riktig fuktighet og organisk materiale. Planter blir ikke mye større enn seks til tolv inches høye.

Stemorsblomster og «johnnies» kan startes fra frø, eller planter er allment tilgjengelige på hagesentre og barnehager. Stemorsblomster er toårige til kortvarige stauder, ofte behandlet som en årlig; de kommer i mange farger fra hvit, gul, oransje, rosa, lavendel og lilla, til tofargede blomster. De kortvarige flerårige Johnny-jump-ups, også kjent som hjertesykdom, er vanligvis lavendel, lilla, hvite eller gule, eller en kombinasjon derav; blomstene deres er omtrent like store som fioler. Sistnevnte sår ofte, så de vil dukke opp igjen i hagen din hver vår, min har til og med hoppet over i plenen.

Høsting og konservering

Plukk viola-blomster og legg stilkene i vann til de er klare til bruk. Klem blomstene fra stilkene og bruk små blomster hele. Bruk stemorsblomster hele som pynt, eller skille kronbladene for å spre dem. Fioler og Johnny-jump-ups er ideelle for godteri – det er den beste måten å bevare blomsten for å spise – selv om de trykker godt i en blomsterpresse for å lage.