Skip to content

Sunne potteplanter: lær tips om pleie og håndtering av feiltegnene

13 de februar de 2021

God plantekultur forhindrer mange husplanteproblemer, men enhver innendørs gartner trenger å vite problemtegnene og hvordan de skal håndtere dem.

Å holde husplanteblader rene bidrar til å forhindre insektangrep.

To ting nevnt i denne artikkelen inkluderer:

  • Naural plantevernmiddel Neem olje
  • Syntetisk plantevernmiddel Malathion

Begge er gode grunnleggende skadedyrbekjempelsesprodukter. Les etiketten og følg anvisningene.

Å sprøyte planter en gang i uken med et plantevernmiddel som Neem Oil er et godt problem forebyggende, men sprøyting tar ikke stedet for riktig kultur. For enkelhets skyld, hold en sprayflaske Neem blandet. Følg produsentens anvisninger.

De fleste insekter som angriper husplanter er for små til å sees godt med det blotte øye. Imidlertid oppdages sugende typer som bladlus, hvite fugler, hvite fluer og skala.

Disse skadedyrene etterlater et klebrig stoff, kjent som «honningdugg», som igjen fungerer som vert for sotet mugg. Et 20x-kraftig lommemikroskop (Amazon) vil forstørre alle skadedyrene for enkel identifikasjon.

Bladlus

bladluskoloni suger juice fra en planteBladluskoloni suger plantejuice fra en plante
Det er hundrevis av forskjellige typer bladlus (plantelus). De klynger seg til ny vekst og får den til å bli misfarget og misdannet. Fjern dem ved hjelp av en Neem-oljepåføring eller ved å spraye med malathion brukt i henhold til merkede anvisninger.

Bladlus klynger seg til ny vekst, noe som får den til å bli misfarget og misdannet. Klikk for å Tweet

Cyclamen midd

Dette skadedyret er vanskelig å kontrollere. Det er en uendelig liten skapning som er i stand til å gjøre planter fryktelige. Denne middene spiser på de voksende spissene av blader, og får dem til å bli deformert og stuntet.

Miteskader oppdages lett i afrikanske fioler.

  • Midtbladene blir tykk pelsete
  • Petioles (bladstilker) blir synlig forkortet
  • Knopper har forstørrede stengler dverget i lengden
  • Blomster ser ut til å åpne seg nær jordoverflaten

Kast alle sterkt angrepne planter og start nye fra friske blader. Hvis noen av plantene er uerstattelige, må du rengjøre dem ved å kutte ut den infiserte delen og sprøyte planten med et miticid.

Afrikanske fiolette spesialister kan gi deg den beste typen.

Hvis du har en stor samling af afrikanske fiolette planter, må du ta konstante forholdsregler mot cyclamen-midd.

I flere tiår har produsenter brukt natriumselenat, et svært giftig systemisk plantevernmiddel. Når den påføres jorden, vil plantens røtter ta opp natriumselenatet, noe som gjør alle deler giftige for midd og andre insekter.

Skadede blader vil ikke vokse ut til naturlig størrelse. Det anbefales ofte å kaste planter som er angrepet i stedet for å prøve kontroll Cyclamen-middene.

Mens du behandler sykdommer-midd-infiserte planter, må du holde dem isolert fra andre. Vask hendene godt før du berører andre planter, for disse middene bæres lett fra ett sted til et annet.

Meitemark

Mens de er velkomne innbyggere i utendørshagen, har meitemark ingen plass innendørs.

Drenk jorden med vann for å prøve å tvinge ormene ut. Kjemikalier kan brukes, men vi prøver å unngå bruk av dem.

Mugg

irriterende soppmuggDisse grå til nesten svarte insektene er omtrent en åttendedels tomme lange.

De voksne, selv om de er ufarlige for planter, er en plage å ha rundt seg.

De klekkes fra hvite mager, omtrent en fjerdedel tomme lange, som sannsynligvis vil være i jord som inneholder råtnende plantemateriale (treprodukter).

En alvorlig angrep av maden kan skade planterøttene. Utrydd ved å drenke med Neem Oil eller en Malathion drench. Følg etiketten for veibeskrivelse.

Mer om -> Hvordan bli kvitt mygg i potteplanter

Mealybugs

Mealybug fôrer på bladerI tidlige stadier av angrep vises melkeboller som individer, snart samler de seg sammen som disse på undersiden av Dracaena Janet Craig forlater.
Dette er myke insekter dekket med voksaktig pulver. Mealy bugs ser ut som flekker av bomull på en plante. Hvis det bare er noen få, drep det ved å berøre dem med en liten pinne med bomullstips dyppet i alkohol eller neglelakkfjerner.

Husplantsprayer av Neem-olje eller de som inneholder malathion vil utrydde mer alvorlige angrep.

Lese: Hvordan behandle blåbiller på afrikanske fioler

Nematoder

Disse små åleormene suger saften fra plantens røtter og blader, og produserer brune områder mellom venene. Rotnematoder forårsaker knuter eller hevelser på røttene.

Det er best å brenne planter og jord infisert med nematoder. Det er flere nematocider sammen med parasittiske nematoder er en slags nematode som vil drepe unge nematoder.

Steril jord er den beste nematodeforebyggende.

Røde edderkoppmider

Middene er for små til å sees med det blotte øye. Disse skadedyrene spinner fine nett på undersiden av bladene. De suger ut plantesaft til bladene blir nesten gjennomsiktige.

Spray fastbladede planter som amaryllis og engelsk eføy gjentatte ganger med en kraftig strøm av kaldt vann. Enhver husplantspray som er oppført på etiketten som et miticid, vil ødelegge røde edderkoppmidd.

Plantevekt

Plant Scale bug på nært hold på bladerHarde eller myke vekter er brune eller svarte, runde, saktebevegende insekter.

Hvis angrepet er lite, og plantene er blanke, som sitrus eller engelsk eføy, fjerner du skalaen ved å vaske bladene med en løsning av sterke såpeskum.

Ellers spray med neemolje eller bruk en vanlig sprøytemiddelspray.

Mer om -> Hvordan bli kvitt skalaen på planter

Snegler og snegler

Hagesnegler som spiser salatSnegler og snegler er ubehagelige er myke, slimete og benløse skapninger. Utendørs kan de vokse til en lengde på fire inches, men innendørs gartner har vanligvis å kjempe med ingenting lenger enn en tomme.

Uansett hvor snegler finner et hjem, kan det også være snegler. Begge skadedyrene skader alle plantedeler, spesielt ser det ut til at bladene til ens mest verdsatte planter. Myk, slimete slug liker ømme blader som en på en voksbegonia.

Konstant årvåkenhet i plantesanitering er det beste bekjempelsestiltaket for å forhindre at disse skadedyrene skader en husplantsamling.

Hvis dette mislykkes, bruk kiselgur eller et kommersielt tilberedt agn som inneholder metaldehyd, i henhold til instruksjonene i beholderen.

Mer om -> Hvordan holde snegler unna

Sowbugs og Pillbugs

Pill bug curling ti bli en stram ballDisse irriterende skadedyrene har segmenterte, skalllignende kropper. Sugefuglen er oval, opptil en halv tomme lang og vanligvis grå i fargen.

Når du utsetter en på jobben (spiser råtnende organisk materiale, og noen ganger ømme plantedeler), løper den for dekning.

Pillbugs (Roly Poly Bug) ruller opp i en ball. Fjern begge ved bruk av malathion blandet i henhold til anvisningene på etiketten.

Springtails

Springtail på jordnivåDe nesten mikroskopiske insektene som suser travelt på overflaten av fuktig, fuktig pottejord kalles springtails.

Noen ganger skader de ømme frøplanter. De forveksles ofte med de ufarlige, men irriterende, psocider som lever under lignende forhold, og som du kanskje har sett mellom bladene i gamle, litt fuktige bøker eller blader.

Hvordan drepe springtails? Begge plagene kan utryddes fra innendørs hager ved å spraye jordoverflaten og nedre plantedeler med Neem-olje eller malathion, blandet i henhold til anvisningene på etiketten.

Thrips

Disse små sugende insektene spiser juice av løvverk og blomster.

De rasper bort plantevevet og etterlater tynne, papiragtige arr. I utendørshagen er de spesielt utbredt på gladioler.

Innendørs favoriserer thrips gloxinias. Et plantevernmiddel som inneholder malathion eller neemolje, vil bidra til å kontrollere dem.

Mer om -> How to Kill Thrips

Hvite fluer

Hvite fluer på undersiden av plumeria går via Scot Nelson
Disse små insektene samles på undersiden av bladene, og til slutt blir de gule.

De angriper begonier, sitrus, fuchsiaer, pelargoner, Abutilon-planter og Gardenias. Bruk en planteplante neem eller malathion spray for kontroll.

Detaljer om -> Hvordan blir du kvitt hvite fluer?

Andre problemer med husplanter

Ikke alle problemer med inneplanter stammer fra insekter. Noen av dem skyldes upassende vekstforhold, beskrevet nedenfor.

10 tips for å diagnostisere husplanteproblemer

# 1 – Bladkanter skarpe og brune; ny vekst kan fort visne

Årsaken: For mye varme. Ikke nok fuktighet. Ujevn jordfuktighet.

Middel: Lavere temperatur, helst til plantens ideelle område. Øk fuktigheten for planten. Unngå å la jord tørke ut kraftig, og deretter flom.

# 2 – Lavere bladene gule, slipp av

Årsaken: Feil vekstforhold eller alder.

Middel: Unngå ekstreme temperaturer. Gi mer fuktighet, unntatt med pelargoner, der behovet kan være for mer frisk luft. Kontroller at jorda holdes jevnt fuktig. Planten kan trenge fôring av løselig gjødsel hver uke. Pass på at det ikke er noen gasslekkasje i huset ditt. Etter at du har tatt alle disse forholdsreglene, indikerer sannsynligvis et gult blad at det har modnet, og er klart til å bli klippet av planten.

# 3 – Bladene ser livløse ut, plantevilt ofte og krever daglig vanning

Årsaken: Temperaturen er for høy; gryten for liten.

Middel: Gi mindre torrid atmosfære. Transplanter til større beholder.

# 4 – Gulbrune, noen ganger sølvfargede flekker på bladene

Årsaken: For mye sol.

Middel: Gi mer skygge. Ofte skjer dette når planter er ute om sommeren.

# 5 – Ny løvvekst er gul

Årsaken: Mangel på surhet

Middel: Vannanlegg med løsning på 1 oz. jernsulfat (jernchelat) oppløst i 2 gals. vann. Gjenta med to ukers mellomrom til veksten har riktig farge. Et vanlig problem med Azaleas, Camellias, Sitrus og Gardenias.

# 6 – Hvite eller gule ringer og flekker på bladverket

Årsaken: Kaldt vann på røtter og blader.

Middel: Fukt jord alltid med romtemperaturvann. Ikke la varmt sollys skinne på løvverk som har dråper vann. Vanning av røtter av tropiske planter med isete vann forårsaker bladflekker det samme som om det ble plassert direkte på bladverket.

# 7 – Ingen blomster

Årsaken: Ikke nok sol. Mangel på fuktighet. For mye gjødsel.

Middel: Gi mer sollys, eller flytt planten nærmere kunstig belysning. Øk luftfuktigheten. Vær forsiktig med å holde jorden jevn fuktig til enhver tid, eller som angitt for din spesifikke plante. Mate mindre; ikke bruk gjødsel med høyt nitrogeninnhold på den tiden av året når planten normalt blomstrer.

# 8 – Blomsterknopper faller

Årsaken: Feil vekstforhold.

Middel: Unngå høye eller svingende temperaturer. Vær sikker på at anlegget ikke er i trekk. Gi minst 40% relativ fuktighet; misting løvverk og blomsterknopper to ganger daglig kan hjelpe.

# 9 – Stammen blir gradvis til grøtaktig eller svart råte; blader visner

Årsaken: Feil fuktighetsforhold.

Middel: Vann ikke så mye eller så ofte; sjekk om jorda drenerer ordentlig. Rotklipp av gjenværende sunn vekst, kast gammel plante. Et vanlig problem med Begonias, afrikanske fioler, Gloxinias og Geraniums.

# 10 – Planteveksten er treg, ingen blomsterknopper dannes

Årsaken: Feil vekstforhold.

Middel: Studer nøye miljøet til anlegget ditt. Kontroller jord, lys, fuktighet, fôring, jord, lys, fuktighet, fôring, fuktighet, temperatur. Sørg for at du oppfyller plantens kulturelle krav, og det er ingen insektangrep.