Skip to content

Tomaten: kjærlighetens eple

24 de juni de 2021

Dykking på nettet har jeg kommet over denne nysgjerrigheten: Visste du at tomat var kjent som elsker eple for sine afrodisiakum? Vel ja, pomme de l’amour ble kalt i Frankrike, hvor noen urtemedisiner tilskrev disse stimulerende dyder for å øke salget. Eller kanskje ikke? Hva om tomatene våre er nøkkelen til lidenskaper i Middelhavet?

Hvem vet? Fakta er at denne frukten, rik på mineraler, vitaminer og antioksidanter, som er så populær i kostholdet vårt i dag, ikke alltid var så akseptert. Nå dyrker vi det til og med i potter, men det var ikke alltid slik.

Dens opprinnelse ligger i høylandet i Sør-Amerika. I Mexico er det til og med arkeologiske bevis på at den ble dyrket i 700 f.Kr. Fra Tenochtitlan introduserte spanjolene den til Europa på 1500-tallet. Og det ble ikke alltid godt akseptert. Det hele startet da botanikerne på det gamle kontinentet inkluderte tomat i familien til nattskygge: den samme som belladonna tilhører, en svært giftig plante. På den annen side var det de som trodde at det var tomatbladene som ble spist, de avga en sterk lukt, og det viste seg at de var giftige.

Imidlertid italienerne, som på 1500-tallet hadde gitt navnet pomodoro (gyldent eple) med tomat, de var mer praktiske. På begynnelsen av 1600-tallet hadde tomater blitt en populær mat i landet, hvor solfylt vær favoriserte deres dyrking. Imidlertid, nesten to hundre år senere, var gartnerne i Nord-Europa fortsatt ikke overbeviste og dyrket dem til medisinske eller bare dekorative formål.

De gamle tvilene ble fjernet da folk begynte å smake på frukten. Fra det øyeblikket ble dyrkingen populær. I 1870 kunne de allerede kjøpes inn New York friske tomater fra California, takket være den nye transkontinentale jernbanen. Tiår tidligere hadde den første pizzeriaen blitt åpnet i den italienske byen Napoli, og økte dermed etterspørselen etter tomater.

Og i løpet av 1900-tallet gjorde et voksende marked for tomatsupper, juice og sauser den mye malignerte tomaten til verdens mest populære frukt.

Rik, sunn, lett å dyrke og … afrodisiakum? hvem vet? Sannheten er at det er sant glede for ganen.

Kilde: mundocurioso

Mer informasjon – Dyrking av tomater i potter