Skip to content

Tretomat, en annen hagebruk

20 de juni de 2021

Det er en av hageplantene som tiltrekker seg mest oppmerksomhet. I motsetning til salat, paprika, agurk osv. som ikke vokser mer enn noen få titalls centimeter, avhengig av arten, den TreetomatSom navnet antyder, er det en arboreal plante som kan nå 4 meter i høyden.

Det er ikke kjent ennå, og det er et veldig krevende anlegg. Allikevel introduserer vi fra tid til annen i denne bloggen deg til en veldig sjelden eller uvanlig art. På denne måten, hvis du en dag våger å dyrke den, vil du vite hva du må ta i betraktning for å kunne gjennomføre den.

Treetomatblader

Treetomaten, hvis vitenskapelige navn er Solanum betaceum, er en plante som antas å være hjemmehørende i Chile, Argentina og Bolivia. I dag dyrkes den i forskjellige deler av verden, inkludert Sør-Europa, Afrika, Andesfjellene og i Afrika. Det er en veldig dekorativ art, med eviggrønne blader, store opptil 30 cm lange, ovale i form og mørkegrønne i fargen. Blomstene utvikler seg i terminalklynger, måler 1,5 cm i diameter, er rosa-hvite i fargen og vises på våren-forsommeren.

Frukten er en ovoid bær på ca 4 til 8 cm x 3 til 5 cm. Den har glatt, rød eller oransje hud når den er moden. Den er spiselig og kan spises rå eller tilberedes for å lage juice, søtsaker og desserter. Dens smak er noe sur, og gi forskjellige mineraler (kalium, magnesium, fosfor, jern) og vitaminer (A, C og E).

Treetomat

Derimot, Hva trenger du for å kunne utvikle deg ordentlig?

  • Temperaturer mellom 13 og 24 ºC.
  • Sandjord leirjord, med god drenering og rik på organisk materiale.
  • Vanlig gjødsel i de varmeste månedene. Bruk organisk gjødsel, slik som gjødsel eller ormstøp.

Hvis du vil reprodusere den, kan du så frøene direkte i potter med substrat for frøplanter eller frukthager, og legge maksimalt 2 frø i hver.

Har du hørt om denne planten?