Skip to content

Underlaget

23 de juni de 2021

Nå som vi startet en ny sesong i den lille urbane hagen vår, må vi anskaffe oss underlag for våre nye avlinger. Substratet er materialet som brukes til å spire frø eller dyrke planter. Med den fyller vi potter eller dyrkingsbord. Det er på en måte den erstatning for jord, da det er mediet der røttene vil vokse og hvorfra de vil trekke ut de nødvendige næringsstoffene for veksten av planten. Av det riktige valg av underlag suksessen til vår planter avhenger.

Underlaget vil gjøre plantene våre vokse opp sunt i et miljø som faktisk mangler jord. Når det gjelder grønnsaker, vil ikke bare noe substrat gjøre det. Faktisk er det substrater av lav kvalitet på markedet, noe som kan gi gode resultater med prydplanter, men de oppfyller ikke grønnsakenes behov og fører pottehagen til feil.

For å velge et godt underlag, må følgende tas i betraktning funksjoner:

  • Hold det lett: det vil redusere vekten til hagen og lette håndtering, transport og vedlikehold.
  • At den er porøs, at den har ledige rom i strukturen og har en svampete berøring: det vil tillate utvikling av røttene og sirkulasjon av vann.
  • At det er næringsrikt, at det har en god gruppe næringsstoffer. De fleste underlag gir plantene få næringsstoffer og må blandes med organisk kompost.
  • At den er stabil, at den opprettholder sine egenskaper i flere måneder.

Underlagene som oppfyller de fleste av disse egenskapene er organiske underlag eller grønnsaksland.

Vi vil spesielt unngå underlag som ikke har sammensetningen og egenskapene som er beskrevet på beholderen, og de med ubehagelig lukt, lukt som avslører tilstedeværelsen av friskt, ikke-nedbrutt organisk materiale.

Mer informasjon – Dyrkingstabellene, Minerale næringsstoffer: fordeler og mangelsymptomer, Blomsterbedet