Skip to content

Voksende vanilje, en krevende oppgave

22 de juni de 2021

Det er ingenting som de aromatiske belgene av vanilje Og det er grunnen til at ingen hageelskere skal slutte å dyrke planten for å nyte den naturlige smaken av dette edle produktet.

Å innlemme i desserter og kremer er vanilje den ideelle ingrediensen, og det er grunnen til at vi i dag vil lære å dyrke planten som gir disse uimotståelige belgene.

Opprinnelse og biografi

Vanilje er en spiselig pod av en orkideeslekt, den mest populære er Vanilla planifolia. Det er en plante av tropisk opprinnelse som er veldig vanlig i Afrika, nettopp på Madagaskar, så vel som i Mexico.

For å vokse vanilje det er nødvendig å ha et tropisk miljø for å gjenta sitt naturlige habitat. Ideelt sett bør den utvikles på et varmt og fuktig sted, så ett alternativ er drivhus. Planten må også utsettes for solen.

Vanilje

Det er en art som trenger sporadisk vanning i løpet av den første måneden og deretter får regelmessig vanning med mykt vann. Unngå alltid overflødig vann.

For å dyrke vanilje må du være tålmodig, da blomstring bare skjer etter to til syv år og varer bare 6 uker i året. Hva som er verre, det krever stor presisjon siden belgene er hentet fra pollinering av blomsten og blomstene har en levetid på bare 24 timer.

Prosessen

Når du kjøper skjæring av vanilje du må senke den i vann for å la den stå i fem dager. Deretter plantes den i bakken og mulch tilsettes. Pass på at planten får minst en halv dag med sol.

Når blomstring, er det på tide å pollinere blomstene. For å oppnå dette skyves pollen med fingrene og stamen blir eksponert med fingrene. Da må du plassere pollen på ryggen. Etter pollinering klekkes belgene etter to måneder, selv om det vil ta 9 måneder for dem å modnes.

Vanilje