Skip to content

Weeds: The Gardener’s Never-Ending Task

16 de februar de 2021
  • Grønnsakshagen ser ryddig ut øyeblikkelig etter mange dager med luking og mulching. Klikk på en annen pix for å forstørre og lese bildetekst.Foto/Illustrasjon: susan belsinger
  • Dette er et før skudd – av en seng som trenger luking. Se neste skudd for etter luking. Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Dette er et skudd av forrige hageseng, etter luking. Sammenlign forrige bilde med denne … Foto / Illustrasjon: susan belsinger
  • Verktøy for handelen: Favoritt langhåndet hakke, langhåndet lukemaskin, korthåndet lukemaskin, hori hori, hagehansker (jeg bruker lange handsker for å spre skrapete halmbark); hvetestråbark.Foto/Illustrasjon: susan belsinger
  • Noen ganger er verktøyene for store og vanskelige for et lite rom eller planter som er for tett sammen, og du må bare komme deg ned og skitne og bruke hendene. Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Dette bildet viser ballen som jeg bruker å sitte på for å rulle nedover radene mens jeg luker med den lille håndlederen eller hendene mine. Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Når du er lukt og plantet, er det på tide å mulke. Hvis du bruker en soaker-slange, må du plassere den før du fliser sengen. Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Disse paprikaene er glatt mulket og vannet inn. Vi bruker en midtre spalter hvor vi fester dem med hyssing når de vokser, ellers vil store regn eller vind slå de høyere plantene ned. Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Høstplantet og mulket hvitløk er en ganske ugressfri seng, noe som gjør meg til en lykkelig gartner. Foto / illustrasjon: susan belsinger

Vi har hatt mye regn her i Maryland, hage i sone 7. Og med regnet har ugress og gress vokst i store sprang – mye større enn alle de nøye plantede grønnsakene, urtene og blomstene. Jeg siterer Shakespeare her: «Søte blomster er sakte og ugress skynder seg.» Så jeg brukte de siste tre dagene med å luke, noe som ga meg mye tid til å reflektere over emnet …

Vi har alle hørt ugress beskrevet som “enhver plante som vokser på feil sted“. Egentlig kan noen planter som vi målrettet planter det ene året bli ugress neste år hvis de får lov til å gå til frø. Merriam Webster definerer luke (substantiv): (1) en plante som ikke verdsettes der den vokser og som vanligvis har en kraftig vekst; spesielt: en som har en tendens til å vokse eller kvele ut mer ønskelige planter (2) en ugressvekst av planter. luke (verb) å fjerne ugress fra (et landområde, for eksempel en hage) bruker først 1100-tallet; opprinnelse middelengelsk fra weod weed, herb; beslektet med gammel saksisk ugress.

Sannsynligvis er det mest seige ugresset i hagen min gress, spesielt crabgrass; bindweed, ragweed, pigweed, hårete Galinsoga og perilla. Dette er plantene som jeg kjemper daglig i vekstsesongen og må fjerne ofte, for å opprettholde en viss glans av orden i hagen for å la kultiverte grønnsaker, urter og blomster vokse og modne.

Og så er det planter som blir referert til som ville ugress … som er fantastisk deilig mat og medisinske planter. Disse plantene kalles ofte potter som jeg høster for å spise; når de invaderer hagen og jeg ikke kan spise dem alle, så beklager jeg og fjerner dem, og de går på komposthaugen for å bli returnert til jorden til slutt. Jeg er heldig å ha en overflod av løvetann, fioler, kylling, sennep og kress, villsurt, lammekvarter og mer – alt som jeg spiser mye av og bevarer – men jeg fjerner disse plantene når de nærmer seg dyrkingsområdet planter eller tar opp for mye hageplass.

Jeg synes det er enklest å luke mellom planter, stående med en langhåndet luker eller en hakke. Når det er sagt, er jeg oftere på jorden på kne eller bakover ved å bruke mine bare hender for å komme tett rundt en plante, eller med en luke i mellom, eller min hori hori for sta, dype røtter. Denne overbrukte knærne til denne gartneren tåler ikke mye knestående, selv med en kneleddepute av gummi, og så har jeg begynt å bruke en ball å sitte på.

Det er ikke en stor treningsball og ikke en liten skolegårdskule – det er en mellomstor ball som er akkurat riktig. Jeg trakk den ut av en av de store trådkuleholderne som du ser i kassebutikkene og til og med dagligvaren, de er billige og morsomme å sprette. Jeg antar at du kan gå til en sportsbutikk og kjøpe en mindre treningsball som ville være sterkere, selv om min har eksistert siden i fjor, og jeg fortsatt ikke har poppet den. Ta en ut og sett deg på den for å prøve den – den skal ikke være så stor at du må lene deg for langt til å luke – og den skal ikke være så liten at du hekker for lavt og det er ikke lett / behagelig å sitte på og rulle. Jeg setter meg på ballen og ruller nedover raden mens jeg luker, og jeg trenger ikke å komme meg opp og ned – det fungerer bra for meg (selv om man trenger å være litt koordinert) – man må liksom skaffe seg en teknikk .

Når den er lukt, ser hagen så ryddig ut – og da er det nesten på tide å starte på nytt fordi ugresset vokser så raskt i bar jord. Derfor er det viktig å mulch. Jeg bruker hvetestrå fordi det kommer fra nabohuset. Treflis er fint for busker og trær og stauder, men det er for surt for grønnsaker og urter og spiselige blomster.

Akkurat for øyeblikket ser det ut til at vi har tatt tilbake hagen – den er lukt og mulket – men bare vent …

Nylig la Hudson Valley Seed ut denne artikkelen om luking: https://hudsonvalleyseed.com/blog/6-tips-for-summer-weeding/?utm_source=Hudson+Valley+Seed+Company+E-Mail+List&utm_campaign=dd1a77584b- EMAIL_CAMPAIGN_2018_01_10_COPY_01 & utm_medium = email & utm_term = 0_bb3d09aa7e-dd1a77584b-186638569.

Det er en fantastisk informativ pamflet på 36 sider som er lagt ut av https://ecommons.cornell.edu/handle/1813/3618. Gå hit og klikk på “Weed Control for the Home Vegetable Garden” for å laste ned pdf. Det er vel verdt å lese.