Skip to content

12 typer fruktplanter

3 de juni de 2021

Vil du vite hvilke typer fruktplanter det er? Hvis du er en av dem som ønsker å tildele land, uteplass eller terrasse til dyrking av arter som kan konsumeres, må du ta hensyn til noe du sannsynligvis vil elske: det er et bredt utvalg av planter som vil være nyttige for du. Men ja: det er nødvendig å kjenne dem litt, ellers vil du ende opp med å bruke penger forgjeves.

For eksempel må du informere deg selv om lysbehovet og rustikken, siden en, la oss si, mango ikke vil vokse like godt i et område der klimaet er tropisk og fuktig enn i et annet der det er registrert frost. Derfor, nedenfor viser vi deg et utvalg fruktplanter, egnet for dyrking i tempererte og subtropiske klimaer (det vil si områder der minimumstemperaturen faller under 0 grader).

Frukttrær

Alle trær bærer frukt, men ikke alle er egnet til konsum. Det er også noen som er løvfellende og andre er eviggrønne. Ikke sikker på hvilken du skal velge? Ikke bekymre deg.

For å gjøre det lettere for deg, vil vi fortelle deg noen få eksempler på hver type:

Løvfellende

Mandel

Utsikt over mandeltreet

Mandeltreet, hvis vitenskapelige navn er Prunus dulcis, er et løvtrær hjemmehørende i Asia, men det har vært i Middelhavsområdet i rundt 2000 år (ifølge Wikipedia), som var da fønikerne introduserte det. Nå en høyde på 3 til 5 meter, og det er et av frukttrærne som trenger minst kalde timer (mellom 200 og 500).

Han vil ha sol. Det er en plante som må dyrkes i leire eller nøytrale jordarter slik at den kan vokse. På samme måte er det praktisk å vanne den fra tid til annen, siden selv om den motstår tørke noe, utvikler den seg mye bedre hvis den mottar vann regelmessig, spesielt om sommeren. For resten motstår den opp til -7 ° C, selv om vårfrosten skader den.

Damaskus

Aprikos utsikt

Aprikosen eller aprikostreet, hvis vitenskapelige navn er Prunus armeniaca, er et løvtrær som er hjemmehørende i Armenia. Den når mellom 3 og 6 meter i høyden, og det er litt tornete. Den produserer subglobose eller ellipsoid frukt, med fløyelsaktig gulaktig eller oransje hud.

Krever fruktbar, godt drenert jord, samt solfylt eksponering. Når det gjelder risikoen, må de være moderate. For god fruktproduksjon er det også nødvendig at klimaet er temperert, med frost ned til -12 ° C.

epletre

Utsikt over epletreet

Epletreet, hvis vitenskapelige navn er Malus domestica, er et løvtrær som er hjemmehørende i Kina. Den kan nå en høyde på 12 meter, men i dyrking er det sjelden at det er lov å overstige 3 meter. I motsetning til andre Malus har den ingen pigger. Frukten er en kulepommel med tynn hud, grønn, gul eller rødaktig avhengig av sorten.

Den må plantes på et solrikt område og vannes på en måte som forhindrer at jorden tørker utda jeg ikke ville motstå det. Den kan vokse i leirejord, så lenge de ikke pytter (eller, hvis de gjør det, absorberer vann i god hastighet). Den motstår frost ned til -12 ° C.

Evergreen

appelsintre

Appelsintreet er et eviggrønt frukttre

Appelsintreet, hvis vitenskapelige navn er Sitrus sinensis, er et tre innfødt til Kina og Indokina det når en høyde på opptil 10 meter. Bladene er store, grønne og produserer hvite blomster som gir en deilig aroma. Frukten er et hesperidium, avrundet, med en appelsinskall og en masse delt inn i mange segmenter.

Den kan dyrkes i varmt klima, i full sol og på sand- eller sandjordjord, som har pH mellom 6 og 7. Den tåler kalkstein, men i disse vil det være nødvendig å påføre jernchelat fra tid til annen, eller gjødsle det med en spesifikk gjødsel for sure planter. Den motstår svak frost, ned til -5 ° C, men det er å foretrekke at den ikke faller under -2 ° C.

Medlar

Medlar er et raskt voksende tre

Medlaren, hvis vitenskapelige navn er Eriobotrya japonica, er en frukt innfødt til Kina som når en høyde på 10 meter. Det skal bemerkes skjønnheten til bladene, som er store opptil 30 centimeter, mørkegrønne på oversiden og med tett pubescens på undersiden. Fruktene er pyriform, ellipsoid eller subglobose pommel, gul til oransje når de er modne.

Det er ikke krevende. Den tåler store mengder land og klima, og kan leve både i subtropiske omgivelser og i de tempererte varme. Alt du trenger er vanlig sol og vann. Den motstår opp til -7 ° C, men du må huske på at for å kunne bære frukt er det nødvendig at gjennomsnittstemperaturen for hele året er lik eller større enn 15 ° C, og det er derfor det regnes som et kystfrukttre.

Oliven

Det pottede oliventreet er lett å ta vare på

Oliventreet, hvis vitenskapelige navn er Olea europaea, er et eviggrønt tre innfødt til Middelhavsområdet, som vokser opp til 15 meter høy. Kronen er bred og stammen tykk, og siden den ikke har torner, brukes den både til å forskjønne hagen og til frukten. Dette er oliven, det vil si saftige dråper av grønn eller svartaktig farge, avhengig av sorten.

Vokser i jord som har god drenering, i full sol. Den motstår tørke veldig bra (fra erfaring kan jeg fortelle deg at den lever godt med 350 mm årlig nedbør, hvis den er plantet i jord). Det trenger ikke å tilbringe timer med kulde for å bære frukt, selv om det er viktig at frosten er svak, ned til -10 ° C.

Fruktbusker og vinstokker

Vi tenker sjelden på disse plantene, men sannheten er at de kan gi oss mye lek. For eksempel, for å avgrense stier, eller for å dyrke dem i potter, er de veldig interessante:

Blåbær

Blåbærfrø blir sådd om våren

Blåbæret, hvis vitenskapelige navn er Vaccinium corymbosum, er en eviggrønn busk hjemmehørende i USA. Den har avrundet lager, og når en maksimal høyde på 2 meter. Den produserer små, avrundede frukter, blålig i fargen når de er modne.

Det er en busk som er følsom for vinden lever i litt sure jordarter med en pH mellom 4 og 5. På den annen side motstår den opp til -15 ° C.

Blackthorn

Blackthorn er en tornet busk

Blackthorn, hvis vitenskapelige navn er Prunus spinosa, er en løvfellende busk som når en høyde på 4 meter. Den har en veldig forgrenet og sammenfiltret peiling, så vel som tornet. Fruktene er ovale dråper av blålig, purpur eller svartaktig farge.

Vokser i et bredt utvalg av jordsmonn, og da den motstår opp til -15 ºC, er det utvilsomt veldig interessant både for gryte og å ha i hagen.

Kiwi

Kiwien er en klatrer

Kiwien, hvis vitenskapelige navn er Deilig actinidia, er et løvtrær som er hjemmehørende i Asia, spesielt Kina. Den kan nå 9 meter i høyden hvis den har støtte å klatre på. Den produserer aromatiske hvite blomster og frukt som er ovale bær. Huden på disse er veldig fin, brungrønn, og massen er lysegrønn.

Den vokser både i solen og i områder med delvis skygge. Jorden må være dyp og rik på organisk materiale. Motstår opptil -7 ° C.

Andre fruktplanter

Du har sett trær, busker og noen klatreplanter som bærer spiselig frukt. Men … det er andre typer planter som også anbefales:

Dato

Datumpalmen er en palme som produserer spiselige datoer

Datumpalmen, hvis vitenskapelige navn er Phoenix dactylifera, er en palme innfødt i sørvest-Asia. Det er vanligvis flerlags (det vil si at det utvikler flere kofferter), men det kan være monokull (en koffert). Nå en høyde på 30 meter, med en diameter på 20 til 50 centimeter. Bladene er pinnate og spiny, opptil 5 meter lange. Den produserer frukt som er avlange-ovale appelsinbær, kalt dadler.

I dyrking er det ikke krevende, men den må plantes i jord som drenerer vannet godt, og i full sol. Motstår opptil -4 ° C.

Jordbær

Jordbærplanten er liten og spiselig

Jordbæret, hvis vitenskapelige navn er Fragaria vesca, er en flerårig urt (lever flere år) som når en høyde på omtrent 30 centimeter. Bladene er rosett, sammensatt av tre brosjyrer. Blomstene er hvite, og fruktene er polyakvenske, rødlige i fargen når de er modne.

Det krever å være i et område der det er beskyttet mot solen, selv om den kan bære frukt i halvskygge. Vanning må være hyppig, siden den ikke tåler tørke. Motstår opptil -8 ° C.

Banan tre

Muse paradisiaca er et vakkert banantre

Det er mange typer banantrær, men ikke alle produserer spiselige bananer. En av de som gjør det er hybrid Musa x paradisiaca. Det er en megaforbia (gigantisk urt) som når en høyde på 7 meter, med hele og glatte blader ca 3 meter lange og 90 centimeter brede. Den produserer frukt som er falske bær opp til 30 centimeter lange og opptil 5 centimeter i diameter, med en gul hud og litt lettere masse.

Trenger mye sol og vann, samt varme. Landet må renne godt, selv om det tåler vannpytter av og til og så lenge de ikke varer mer enn 48 timer. Det er ikke en plante å vokse i kaldt klima: temperaturer under 0 grader dreper både blader og stammen, men jordstammen overlever svak frost ned til -2 ° C. I Spania kan det forekomme på Middelhavskysten, der den årlige gjennomsnittstemperaturen er 14 ºC eller mer, og hvor frostene er veldig punktlige og korte. Videre dyrkes den også mange steder på Kanariøyene.

Kjenner du andre fruktplanter?