Skip to content

31. oktober: All Hallows Eve, Samhain og Day of the Dead

13 de april de 2021
  • Dag for de døde feiringer har morgenfruer. Klikk på en annen pix for å forstørre og lese bildetekst.Foto/Illustrasjon: susan belsinger
  • I dag er det en dag for å feire høstsesongen med hagepremie! Foto / Illustrasjon: susan belsinger
  • Backporch still life.Foto/Illustrasjon: susan belsinger
  • Trærne gir slipp på det fargerike utsmykningen. Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Bare høstet kjølig værgrønt – det er det som er til middag. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Munnvannende ovnstekt squash kan brukes i så mange retter: butternut og Delicata. Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Indisk mais. Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Fullblåste mødre med beholderplanter. Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Høst høst tabellløper. Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Nasturtiums elsker dette været – å ha sin andre spyling.Foto/Illustrasjon: susan belsinger

I dag er det en dag med flere feiringer: All Hallows Eve, Samhain og Day of the Dead (og Merkur har gått i retrograd for siste gang i år – til 20. november). Vi har hatt utrolig varmt vær – i dag var det nesten 70, og det føltes rett og slett mildt utendørs. Det regnet i morges og var ganske luftig og overskyet hele dagen; de fargede bladene har svevet ned kontinuerlig. Jorden er bokstavelig talt full av blader. Jeg takker for de strålende trærne. Paul Strauss kaller dem “The Big Herbs” og har en bok med samme tittel, som jeg kjøpte hos United Plant Savers – jeg anbefaler den.

31. oktober er alle helligdagsaften, og det blir mye påkledning i kostymer og lureri fra kyst til kyst. Jeg liker å se dekorasjonene: kornstengler, halmballer, fargerike krysantemum, vinterkvash, kalebasser og sporadiske fugleskremsel som dekorerer verandaer, tun, gjerder og lyktestolper. Jeg har gresskar, squash, kalebasser, Osage-appelsiner og mødre på og rundt ryggen, og selvfølgelig hermetiseringsglass med stearinlys og glimtelys innvendig og utvendig.

I Irland, fra skumring 31. oktober til kvelden 1. november, er feiringen kalt Samhain (uttales sow-en), som er en dag jeg takker for hageprinsen, bøndene og maten vi har høstet fra hagene våre . Denne dagen starter den nye årlige syklusen for det keltiske folket og feirer høstsesongen som går inn i jordens død og gjenfødelse; det feires med sesongens mat og deretter en tid med stille venting og introspeksjon.

Også de dødes dag begynte i dag til og med i morgen – det er en dag å huske og hedre våre forfedre. Det feires i Mexico med alle typer mat-man skal lage mat som visse kjære likte best og legge på alteret. Det er musikk og blomster overalt, spesielt gylden-oransje ringblomst er tradisjonell. Og så har jeg samlet i alle morgenfruene mine sammen med noen strålende nasturtium og ordnet et høstbord og vil tenne lys denne kvelden, og tenke på de som har gått foran oss. Jeg kombinerer liksom alle tre feiringene på to dager, så bordet har squash, kalebasser, chili, en urtekrans og blomster og lys.

Jeg høstet greener fra hagen til kveldsmat: chard, grønnkål, ruccola, nasturtiumblader og litt kviker, som jeg vil visne ned. Det er vinter squashbaking i ovnen-Delicata og butternut-nok til middag i kveld og litt puré for å lage gresskar scones (squash er en flott erstatning) i morgen. Vil kaste grønnsakene med litt pasta og Parmigniano, olivenolje og hvitløk for en perfekt sesongmessig kveldsmat.

I morgen kveld 1. november har vi en frostvarsel for min sone 7 Maryland-hage. Jeg vil tilbringe dagen med å rydde opp alle plantene utenfor i beholdere, trekke ut blader og ugress og trimme dem tilbake og bære dem inn i drivhuset.

Håper du har en dag eller to med feiring og refleksjon – uansett hva du måtte feire – Halloween, Samhain, Day of the Dead og lykkelig høstsesong!