Skip to content

Å bringe inn Alliums

29 de mars de 2021
 • Å spre løk eller hvitløk ut i et enkelt lag for å kurere på en overflate som kan beveges rundt er en god ide. På den måten hvis det regner, kan du enkelt flytte hele høsten. Klikk på en annen pix for å forstørre og lese bildetekst. Foto / Illustrasjon: Susan Belsinger
 • Etter høsting børst det meste av skitten fra pærene og spred dem ut for å tørke. Jeg lar toppene være på slik at jeg kan flette noen av dem.
 • Når løken har herdet i omtrent to uker, forbereder jeg meg på å rense dem ved å børste bort skitten, ofte fjerne de ytre bladene og trimme stilkene og rotendene. De med tykke stilker bør trimmes, mens tynnere stilker kan flettes.
 • Jeg legger løken på en flat overflate og fletter de tre første akkurat som du ville gjort et hårflett; tilsett deretter en løk om gangen i flettet hver annen delefilter. Fullfør flettingen av stilkene og bruk dem til å henge opp gjengen. Ikke gjør for mange, ellers blir det for tungt; store fletter trenger tau eller hyssing for ekstra støtte.
 • Når jeg er flettet, henger jeg dem fra stilkene, som du kan lage så lange eller så korte du vil. Ikke flett dem for stramt – tillat litt luftsirkulasjon.
 • Jeg elsker måten haugene ser ut som hengende fra sperrene.
 • Jeg holder trimmet løk i en flat i et enkelt lag. Forsikre deg om at de er herdet og ikke har noen sjanse for mugg i stilkene før du oppbevarer dem på et kjølig sted.
 • Jeg plukker over og slår ut løk med flekker, kutt eller tegn på skade og tar dem med på kjøkkenet – de blir spist først. Ikke ta noen sjanser og la pærer med mugg eller myke flekker ligge hos de andre.
 • Jeg sorterer også etter farge og størrelse. Å holde løk i en pustende kurv er en god måte å lagre dem på. Jeg opplever at de røde løkene ikke lagres så lenge de gule, så jeg pleier å bruke dem opp før.
 • Å dyrke dine egne sjalottløk er absolutt kjøkkenformue. Jeg har hatt god suksess med gull og rødhudede varianter.
 • Jeg fletter og henger også sjalottløken; bare klipp dem av med en saks når du trenger dem.
 • Her er noen hjemmelaget, herdet og trimmet, hvitløksløk. Jeg oppbevarer dem i nettposer – sjalottløk også – og oppbevarer dem i kjølerommet i kjelleren.

Løkløk (Allium cepa), uansett størrelse, form eller farge, er toårige planter som ofte setter frø i løpet av sitt andre år. De inkluderer lagringsløk – de skarpe vanlige gule løkene; hvite og røde løk; og ferske, søte løk – jeg kan ikke dyrke sistnevnte i hage i sone 7, så vi går ikke inn i dem.

Sjalottløk (A. cepa, var. Aggregatum), og deres svært nære slektninger potetløken er stauder. Hvis de ikke høstes, overvintrer de og begynner å vokse og dele seg neste vår, og gir dem dermed navnet, multiplikatorer. Potetløk er mer avrundet i form – den viktigste taksonomiske forskjellen er i bladkappene til plantene – bladene til den tidligere vokser sammen i en skive, mens sjalottløvbladene har individuelle skiver. Begge kommer i røde, gule og hvite sorter; den største forskjellen er i smaken. Sjalottløk, spesielt de tåre-dråpeformede typene, som froskelår og fransk grå, er mindre skarpe enn potetløk og har en mer kompleks smak.

Når og hvordan man høster
Når 25 til 50% av løketoppene har falt naturlig, anbefaler de fleste dyrkere å skyve over de gjenværende toppene. Det er fornuftig å gjøre dette forsiktig med hendene eller baksiden av en rake for å minimere skade på nakken på plantene, selv om noen går på løken. Hold vann i omtrent en uke for å starte herdeprosessen i bakken. Plantene trenger eksponering for solens varme og lys; hvis det regner, må du dekke løkene og begynne herdingen igjen for å få minst fem soldager på rad. Fjern løken fra bakken før toppene råtner; de skal være halte og kan være tørre eller fremdeles grønne. Ideelt sett vil jorden din være så sprø at du kan trekke løkene fra den ved toppene uten hjelp av en hagegaffel. Hvis du trenger en gaffel, løsner du omkretsene på sengen eller langs radene godt borte fra løken og jobber forsiktig for ikke å blåse eller stikke pærene.

Herding er viktig for lagring
Når løken er ute av bakken, kan du fullføre herdingen ved å spre dem i ett lag på skjermen, eller noe du har som gir god luftsirkulasjon. I veldig varme klima bretter noen topper over løken for å forhindre solskolding. En uke med herding er nok i varmt, solrikt vær. Tillat opptil to ukers herding i tider med kjølig, overskyet vær. Beskytt løken mot fuktighet, enten fra regn eller dugg. Halsen, der toppen møter pæren, er den viktigste delen av løken som skal herdes og tørkes, siden det er stedet der formene kommer inn i pærene. Tynnhalset løk lagrer best; skille tykk og tynn hals og planlegger å bruke tykkhalset løk først.

Sjalottløk har lignende krav til herding og tørking, bortsett fra at toppene deres faller på en mer jevn måte. Jeg har ikke måttet presse noe over. Hold sjalottløken tørr i 5 til 7 dager etter at toppene har falt. Trekk sjalottløken fra bakken og la dem kurere i litt solskinn i 4 til 5 dager. Fordi de er mindre, trenger sjalottløk kortere herdetid, og du ser etter det samme resultatet som med løk: godt skrumpne hals som hindrer at muggsopp kan komme inn i pærene.

Siden jeg bor i et område av landet med høy luftfuktighet og har hatt mange spredte stormer, etter noen dager i solen, la vi løkene på kryssfinerplater og la dem under et åpent skur der de fikk god luft sirkulasjon og ble beskyttet mot regn og vår tunge nattdugg. Vi lot dem kurere i to til tre uker før vi rengjorde og forberedte oss på lagring.

Lagring av Alliums
Når løken er kurert, kan den lagres i fletter eller med toppene klippet. Når topper er klippet, kan løk plasseres ett eller ikke mer enn to lag dypt i esker (jeg bruker leiligheter med ventilasjon i bunnen), eller ti pund eller mindre i nettingposer. Hvis du er i resirkulering og har gammel trusseslange, kan løk slippes ned i bena og knuter som er bundet mellom individuelle løk: kutt under knutene for å hente løkene. Hvis du klemmer toppen, som mange produsenter anbefaler, må du la en 1-tommers stub tørke helt. De ideelle oppbevaringsforholdene for løk er en temperatur på 35 ° F og 60% fuktighet, i likhet med kjøleskapet hjemme. Hvis du har et ekstra kjøleskap for å oppbevare løk, legg dem i mesh, ikke plastposer, eller løs i grønnsaksspannene. Ellers fungerer et kjølig, tørt sted som en garasje eller godt isolert kjeller. Hvis nye røtter dukker opp på lagrede alliumer, er miljøet for fuktig. hvis toppene spirer, er temperaturen for høy. Jeg oppbevarer vanligvis sjalottløk i godt ventilerte bæresker eller henger dem opp.

Favoritt Sandwich
En av de aller enkleste løkrettene, perfekt for ikke-kokker som liker rå løk, er en sandwich Susan, og spesielt ektemannen Tomaso, har laget i årevis: peanøttsmør, vanlig eller klumpete, spredt tykk eller tynn på to skiver helkornbrød; løk, søt eller varm vil gjøre (skyll dem hvis du vil), skiver tynn og plasseres mellom peanøttsmør-smurte brødskiver. Denne oppskriften er i Ernest Hemingways Islands in the Stream; sandwichen blir spist ombord på båten ledsaget av en termos med kald te. Det er en herlig reise sandwich-fotturer, sykling, kajakkpadling, brettseiling – for det er velsmakende, pakker lett og er ikke rotete. Brødvariasjoner er alltid mulig, som det er å bruke resterte grillede løk; vi legger ofte tynne skiver, hagedyrkede jalapenos eller serranos til den.