Skip to content

Å dyrke og ta vare på spinat

21 de juni de 2021

Hvis du er en av dem som liker å spise grønnsaker og også vil spare litt penger, Hva med ideen om å dyrke dine egne planter? Det er en utrolig opplevelse, veldig givende, som du ikke bare vil lære mens du nyter, men du vil også få en spiselig belønning for arbeidet ditt.

En av de enkleste hagebrukeplantene er spinat. Du kan dyrke den i hagen eller, hvis du foretrekker det, i en gryte. Og fordi den har rask veksthastighet, vil den være klar til å høstes i løpet av bare tre måneder etter planting. Lær hvordan du tar vare på det.

Spinatfrø

Dette er en årlig plante som anbefales sår om våren, like etter at risikoen for frost har gått. Det er veldig følsomt for kulde, så hvis du sår det før, er det mest sannsynlig at det ikke vil overleve med mindre vi beskytter det med en gjennomsiktig drivhusplast, eller inne i hjemmet i et veldig lyst rom. Så det første trinnet i å få våre egne grønnsaker er å gå og kjøpe en konvolutt med frø som selges i hagebutikker eller barnehager.

Vel hjemme er det tilrådelig å legge dem i et glass vann i 24 timer. På denne måten kan vi bestemme hvilke som er levedyktige og hvilke som ikke er. De som vil tjene oss vil være de som synker. De som flyter kan også sås – noen ganger kan naturen gi oss den merkelige overraskelsen – men fra hverandre.

Spinatspirer

Siden det er en plante som ikke er krevende i det hele tatt, kan vi bruke substrat sammensatt av svart torv alene, eller blandet med 20 eller 30% perlit. Selvfølgelig, ved å vokse raskt og ha høy spirerate, vil vi sette ikke mer enn 3 frø i hvert frøbed slik at når vi må ringe det, blir det mye lettere for oss å gjøre det med hell.

Vi vil sette såbedet i et område som er direkte utsatt for solen, og vi vil vanne det slik at underlaget forblir fuktig, men ikke oversvømmet. I løpet av en uke til ti dager vil de begynne å spire. Når skuddene er ca 10 cm høye, kan de overføres til individuelle potter eller til hagen., hvor de blir plantet i rader med en avstand på minst 30 cm mellom plantene.

Og som sagt, om bare tre måneder vil du kunne bruke bladene til å følge oppvasken din 🙂.