Skip to content

Å slippe marihøner i hagen

21 de februar de 2021
  • Prøv å slippe marihøna en gruppe av gangen over flere kveldstimer. Foto av markiteightdude under Creative Commons Attrubution License 2.0.
  • Ikke tråkk på denne lille stygge andungen! Det vil vokse opp til å bli en kjære marihøne. Foto av Katrinket under Creative Commons Attribution License 2.0.
  • Dette er valget av marihøne: bladlus. Foto av Aroid under Creative Commons Attribution License 2.0.

Mange kjenner igjen ladybugs eller lady beetles som verdifulle nyttige insekter for hagen. Baby marihøner elsker å gumle på bladlus og vil konsumere rundt 400 av plantesugende skadedyr før de vokser opp til voksne ladybugs. I løpet av livet vil ladybugs sluke omtrent 5000 bladlus før deres livssyklus er over. Mens bladlus er hovedretten for et marihøne, vil de ikke gi opp retter som tomathornorm, melblomst, kålmøl, hvitflue og skjell.

Forutsatt at du ikke har bombet hagen din med plantevernmidler (som for øvrig også er venn-ismidler – kjemikaliene vet ikke forskjellen), kommer marihøner automatisk til hagen din hvor bladlus samles. Likevel, så mye som vi gartnere hevder at vi har tålmodighet, vil vi gjerne skynde oss med. Fristelsen til å kjøpe den sorte nettposen med hundrevis av hagesoldater viser seg noen ganger uimotståelig. Ingen skade i det.

Trikset er å finne en måte å holde marihøna du slipper i hagen din godt … i hagen din. Jeg kan like godt fortelle deg den ærlige sannheten foran; vanligvis flyr de lyse små billene inn i hagen ved siden av. Dette kan være frustrerende etter at du har prøvd å kjøpe dem og transportere dem forsiktig tilbake til hjemmet.

Tross alt har du tilbudt dem et kjærlig hjem i favnen til den innbydende hagen og hagen din. Hvis du har brukt plantevernmidler de siste ukene (bortsett fra såpede hjemmelagde organiske), kan du sende dem til deres død. Jeg prøver ikke å være dramatisk her – bare ærlig.

Oppbevaring av marihøner i hagen eller hagen din

Det er et par måter å oppmuntre de nye vennene dine til å henge rundt i stedet og ikke hoppe over til naboens hus. På den annen side, hvis de virkelig forlater området, betyr det sannsynligvis at hagen din ikke har nok mat til dem (les: skadedyr), og de er på jakt etter næring. Dette er faktisk gode nyheter når du tenker på det. Hagen din er mest sannsynlig veldig økologisk balansert hvis dette er tilfelle, og det skulle tillate deg å bli veldig oppblåst om det.

Det første du vil gjøre er å bruke stoffskiftet for å bremse dem ved å bruke kjøleskapet ditt. Legg merke til at jeg ikke sa fryseren din – det ville være for mye av det gode, derfor gjør det til en dårlig ting. Dette vil holde dem i et holdemønster (en litt sovende tilstand) til den tiden du vil frigjøre dem. Tanken er å ha dem i kjøleskapet i en kort periode, ikke forvise dem til Sibir.

Slipp dem om kveldstiden, så finner de sikkert et sted å sove og slå seg ned for natten. I de tidlige morgentimene vil de røre, finne noen deilige plantefortid og forhåpentligvis gjøre seg hjemme. En annen god idé er å frigjøre dem i grupper over en periode på timer eller en dag eller to. Dette øker sjansene dine for å holde noen rundt.

Noen gartnere foreslår at du spruter vann i plantene dine før du lar marihønsene løsne ettersom marihøner også blir tørste. Hvis du virkelig insisterer på et fanget publikum, sier noen kommersielle marihøne-kilder at det er helt ufarlig å gi dem litt tåke av en brusoppløsning (1 del brus og 1 del vann) før du også lar dem gå. Det gjør vingene litt klissete, noe som gjør at de kryper i stedet for å fly i en uke. Føles litt som juks; men vi er ikke litt utro.