Skip to content

Å vokse og ta vare på Rosa frihet

20 de juni de 2021

De Rosa frihet (frihet, på engelsk) er de ledende blomstene på St. George’s Day (eller Sant Jordi), som feires 23. april i Spania, England, Georgia, Portugal, Bulgaria og Etiopia. Og hvorfor er det så populært? Legenden forteller at for mange år siden terroriserte en ond drage byen Montblanc (Catalonia), drepte dyrene deres og forurenset luft og vann med sitt stinkende pust. Han kom nærmere og nærmere veggene, så de begynte å mate ham sau; da de var ferdige, ga de ham okser og deretter hester.

Da det ikke var noe igjen, hadde de ikke noe annet valg enn å ofre sine egne innbyggere og legge alle navnene i en gryte, inkludert kongen og prinsessen. Hver dag bestemte en uskyldig hånd hvem som døde dagen etter, og en ettermiddag ble prinsessen valgt. Hun gikk til sin triste skjebne, men da dragen gikk frem mot henne, reiste det seg en hvit kledd herre fra tåken på en hvit hest som såret det fryktede dyret. Dragen ble ført bort fra veggene, der den ble avsluttet av ridderen. I det øyeblikket steg opp fra jorden en rosebush av dyrebare røde roser. Vet du navnet på mannen? Ja, Jorge eller Jordi.

Friheten steg

Takket være denne legenden har røde roser fått en slik popularitet over hele verden at de plantes veldig ofte i hager. Hva mer, skikken med å gi en kjær en rose av denne fargen 23. april har blitt en skikk, en tradisjon. Siden 1996 har den også blitt ledsaget av en bok for å feire bokdagen.

Men…, Vil du ha en Rose rose-plante på terrassen eller hagen din? Det krever ingen spesiell forsiktighet, selv om du må huske på at du bør plassere det i et område hvor solen skinner direkte, og vanne den ofte. Vi skal heller ikke glemme å fjerne blomstene når de visner, slik at de spirer mer, siden vi ellers ville ha en plante som bare hadde blader; og kanskje en veldig liten blomst.

rød rose

Hva syntes du om Rosa Freedom? Har du noen gang sett det?