Skip to content

Actinidia

5 de juni de 2021

De Actinidia De er en slekt av planter med stor dekorativ og spesielt landbruksmessig interesse. De kan vokse som små trær eller som klatrere, og produserer veldig vakre blomster i god størrelse. I tillegg er fruktene i de fleste arter spiselige og har en sur smak, men uten å være ubehagelige.

I tilfelle dette virker lite for deg, dyrkingen i tempererte områder er enkel; ikke overraskende er de hjemmehørende i områder der landskap er dekket av snø om vinteren.

Opprinnelse og kjennetegn ved Actinidia

Actinidia er små trær eller klatrere som er hjemmehørende i de tempererte områdene i Øst-Asia, og når så langt som sørøst-Sibir og så langt som Sør-Indokina. På grunn av dette er de i stand til å tåle både kald og moderat frost uten problemer. I tillegg overstiger de vanligvis ikke 6 meter i høyden, og det er derfor de dyrkes om hverandre i potter og i bakken.

Hvis vi snakker om bladene, er disse enkle, med margen fortannet og petiolat. Blomstene er hvite, og kan være ensomme eller gruppert i blomsterstand som kalles corymbs. Fruktene er store bær med små, svarte frø.

Hovedart

Slekten består av 75 aksepterte arter av de 121 som er beskrevet. Imidlertid er de mest kjente og mest populære fire:

Actinidia arguta

Actinidia arguta er en frostbestandig plante

De Actinidia arguta er en klatrerart kjent som hardfør kiwi eller kiwi som er hjemmehørende i Japan, Korea, Nord-Kina og Øst-Russland. Den kan nå 6 meter i høyden, og bladene er løvfellende.

Blomstene er todyrlige og har derfor hunnplanter og hannplanter. Fruktene er ovale bær med glatt hud og mindre enn vanlig kiwi. Disse er spiselige og kan spises hele.

Actinidia chinensis

Actinidia chinensis er en klatreplante

De Actinidia chinensis Det er et løvtrær og frukttre som er hjemmehørende i Kina, spesielt i den nordlige dalen av Yangtze-elven. Den vokser mellom 6 og 9 meter, spesielt i skråninger og kløfter med høyder mellom 200 og 2300 meter over havet.

Det er todelt, det vil si at kvinnelige og mannlige blomster er på forskjellige føtter. Disse er gulaktige i fargen. Fruktene er ovale bær.

Erverve frø.

Deilig actinidia

Actinidia deliciosa er en klatrer som produserer spiselige frukter

De Deilig actinidia Det er en løvfellende klatreplante, populært kjent som kiwi, kivi eller actinidia. Det er hjemmehørende i Kina, og blir fremfor alt funnet i skogene som vannes av vannet i Yangtze-elven. Den kan nå en høyde på 9 meter, selv om det normale er at det ikke overstiger 5-6 meter.

Det er en dioecious art, det vil si kvinnelige og mannlige blomster er på forskjellige planter. Fruktene er ovale bær omtrent 6 centimeter lange, med grønn masse som er spiselig, med en subsyre til ganske syrlig smak. Huden kan forårsake allergiske reaksjoner hos følsomme mennesker.

Vil du ha frø? .

Actinidia kolomikta

Actinidia kolomikta er en hardfør klatrer

De Actinidia kolomikta er en art av klatrer innfødt til Russland, Korea, Japan og Kina som når 6 meter i høyden. Bladene er grønne, men de kan også være hvite, rosa og til og med røde, og det er derfor det er en veldig interessant plante å dyrke i hager.

Det er todelt, så det er mannlige føtter og kvinnelige føtter. Blomstene er hvite, og bærene er gule, ovale i form og omtrent 3 centimeter lange.

Kjøp frø fra.

Hvilken pleie trenger Actinidia?

Hvis du tør å dyrke et eksemplar i hagen eller på terrassen, anbefaler vi å ta vare på det som følger:

plassering

De er planter som må være ute, helst i full sol selv om de tåler litt skygge. På samme måte må det tas i betraktning at selv om røttene ikke er invasive, må de plantes i en avstand på minst 2 meter mellom en Actinidia og en hvilken som helst annen plante, spesielt hvis sistnevnte er høy; Hvis ikke, vil du bruke den som klatrehjelp og kan ende opp med å forårsake problemer ved å «dempe» bladene.

Land

  • Blomsterpotte: det anbefales å fylle den med mulch, eller med et spesielt underlag for urbane hager (til salgs).
  • Hage eller frukthage: landet må være rikt på organisk materiale og godt drenert.

Irrigasjon

Actinidia kolomikta er en dekorativ og spiselig plante

Vanning må være hyppig. I løpet av sommeren vil det vannes i gjennomsnitt 3-4 ganger i uken, og resten av året i gjennomsnitt 2 ukentlig. Imidlertid, hvis du er i tvil, må du kontrollere fuktigheten i jorden ved å sette inn en tynn trepinne eller grave litt med fingrene.

Hvis du har den i en gryte, må du ikke legge en tallerken under den, med mindre du alltid kommer til å huske å fjerne overflødig vann etter at du har vannet det.

Abonnent

Fra tidlig på våren til etter sommeren Det må betales med organisk gjødsel, som mulch, kompost eller andre.

Beskjæring

På slutten av vinteren må tørre, syke, svake greiner og de som er ødelagte fjernes.. Den skal også brukes til å etterlate 3 sidegrener med omtrent 20 knopper per meter.

Om sommeren er det nødvendig å utføre en rengjøringsbeskjæring, kutte de grenene som krysser hverandre, de visne blomstene, fjerne noen frukt, så vel som sugerne som vokser.

Multiplikasjon

Actinidia multipliser med frø høst-vinter så dem i frøbed, enten ved sivtransplantater på senvinter eller knopptransplantat på sensommeren.

Blomsterbestøvning

Blomstene til Actinidia arguta er hvite

For å få planten til å bære frukt, hvis den IKKE er podet Du må plante en mannlig prøve og syv kvinnelige i nærheten. På denne måten vil pollinerende insekter som bier gjøre det lettere å pollinere blomstene dine.

Innhøsting

Kiwier høstes tidlig på høsten, når de har nådd den endelige størrelsen og føler seg litt myke når de trykkes lett.

Rustikk

Generelt motstår de alle frost på opp til -7 ° C, bortsett fra Actinidia arguta som holder opp til -18 ºC.

Hva brukes Actinidia til?

Actinidia har flere bruksområder:

  • Pynt: de er veldig dekorative planter, ideelle for dyrking i potter eller gitterhager. De kan gi en veldig fin nyanse.
  • Kulinarisk: bærene de produserer er spiselige i forskjellige arter. Disse blir vanligvis konsumert som en dessert, enten fersk, i kaker eller som en drink.
  • Medisinsk: Kiwier anbefales å innta for å unngå og / eller stoppe forstoppelse, samt for å forbedre immunforsvaret.

Hva tror du? Har du en kopi?