Skip to content

Alfalfa dyrking

7 de juni de 2021

I dag skal vi snakke om kultivering av alfalfa jorden rundt. Dens opprinnelse finner sted i Lilleasia og den sørlige Kaukasus. Den dekker land som Tyrkia, Iran, Syria, Irak, Pakistan og Afghanistan. Spredningen av denne avlingen ble utført av araberne gjennom Nord-Afrika, og det var således hvordan den nådde Spania og spredte seg i resten av Europa.

I denne artikkelen skal vi snakke om dyrking av lucerne, hva er dens viktigste bruksområder og den økonomiske betydningen den har.

Beskrivelse

Alfalfa

Det var perserne som introduserte lucerne til Hellas. Herfra gikk det til Italia i det 4. århundre f.Kr. Det er en plante som tilhører belgfrukterfamilien. Det vitenskapelige navnet er Medicago sativa. Det er en plante med eviggrønne blader, oppreist og ganske livlig. Den har en lang, robust og svingende hovedrot. Hvis forholdene er gode, de kan være røtter opptil 5 meter lange. Fra hovedroten er hvor resten av sekundærrøttene er delt.

Den har en krone som stikker ut fra bakken og er der skuddene som danner stilkene kommer fra. Disse er tynne og oppreiste og kan perfekt støtte vekten på bladene og blomsterstandene gjennom hele året. Selv om de er tynne, er de ganske konsistente. Dette gjør den til en perfekt plante for klipping.

Når det gjelder bladene, er de trifolierte. De første bladene som er besatt er ensartede. Det er etterpå at de utvikler seg fullt ut. Kanten på bladene er helt glatt med litt takkede overkanter. Den har blomster som er blå eller lilla, med blomsterstand i klynger som er født fra bladaksene.

Frukten er en belgfrukter som ikke har torner og har mellom 2 og 6 gule frø.

Økonomisk betydning av lucerne

alfalfa frø

Alfalfa er av stor betydning over hele verden. Det er en veldig utbredt avling i alle land med temperert klima. Intensivt husdyrhold er det som regelmessig krever maten næringen har måttet levere. Slik har alfalfa blitt dyrket. Hovedmålet med dette anlegget er å levere fôrindustrien.

Betydningen av lucerne er at den er en naturlig kilde til fiber, protein, vitaminer og mineraler som fungerer som mat for dyr. Det tjener også for sitt bidrag til å ha et vakrere landskap og for å være nyttig som bevaring av fauna ved å skape økosystemer som passer for dem. Hvis lucerne dyrkes i jord, hjelper det med å redusere symbiotisk fiksering av nitrogen ved å kreve mindre energi. Dette er nyttig for å la jorden «hvile» både for den samme avlingen og for de som kommer etter den.

Dyrking bidrar også til å redusere erosjon og utseendet til visse skadedyr og sykdommer. i avlinger som følger i rotasjon.

Alfalfa krav

Medicago sativa

Vi skal analysere de edafoklimatiske faktorene som lucerne trenger for å ha en god høst og en god utvikling. Den første er solstråling. Soleksponering er en veldig viktig faktor. Det påvirker dyrkingen av lucerne positivt, siden antall timer med solstråling øker når breddegraden i regionen avtar. Denne solstrålingen favoriserer fortørkingsteknikken i feltet i regionene som er nærmest ekvator. På den annen side, når vi nærmer oss nordligere breddegrader, gjør solstrålingen i seg selv, fordi den er mindre, det vanskelig for avlinger å tørke.

Alfalfafrø spirer ved temperaturer mellom 2 og 3 grader. Dette skjer hvis andre miljøforhold tillater det. Hvis temperaturen økes, vil spiring være raskere. Selv om det kan spire mellom 2 og 3 grader, for å oppnå optimal utvikling, bør temperaturen være rundt 28 og 30 grader. Tvert imot, hvis temperaturene fortsetter å stige til de når verdier over 38 grader, kan det være dødelig for plantene.

Når vinteren begynner, stopper de veksten til våren igjen. Når temperaturen begynner å øke og soltimene øker, er det når de spirer igjen og fortsetter å vokse. Det er noen varianter av lucerne som tåler veldig lave temperaturer ned til -10 grader. Disse variantene er interessante å dyrke i områder med nordlig bredde. Den gjennomsnittlige årstemperaturen for å kunne produsere fôr er rundt 15 grader. I henhold til hvert utvalg av lucerne er den optimale temperaturen for dem alle mellom 18 og 28 grader.

pH og saltinnhold

Alfalfa dyrking

La oss nå snakke om pH. Det er en av de mest begrensende faktorene i dyrking av lucerne. Jordens surhet kan være katastrofal. Den optimale pH-verdien for avlingen er vanligvis rundt 7,2. Du kan bruke litt kalking der pH synker til 6,8. Disse limene er mer passende for å øke mengden kalsiumioner i jorden og gjøre dem tilgjengelige for planten å bruke. På denne måten reduserer det også absorpsjonen av aluminium og mangan, som er giftige for avlingen.

Når det gjelder saltinnhold, er det ganske følsomt for saltvannsjord. Det første symptomet på at en jord er saltvann eller som påvirker den, er blekenheten som noen vev blir sett med. Det følges av andre symptomer som reduksjon i bladstørrelsen, og jo mer alvorlig den er, vegetativ vekst stoppes fullstendig. Alt dette skjer fordi saltholdighet er det som induserer ubalanser mellom roten og luftens del av planten.

Det er ikke en veldig krevende plante med jorda. Du trenger bare dype jordarter som er godt drenert. Det støtter ikke vannlogging. Den dyrkes i et bredt utvalg av jordsmonn. Jord som ikke er mindre enn 60 cm dype, er ikke tilrådelig å dyrke.

Jeg håper at med denne informasjonen kan du lære mer om lucerne.