Skip to content

Alt du trenger å vite for å ha en økologisk hage

20 de juni de 2021

Gjennom årene og mer og mer ser det ut til at vi tar avstand fra det naturlige. I supermarkeder finner vi bearbeidet mat, veldig billig, men med en kunstig smak. Hvis vi ønsker å få frukt og grønnsaker med sin autentiske smak, må vi betale dobbelt så mye. Litt nysgjerrig, ikke sant? Men hei, jeg skal ikke snakke med deg om det, men om hvordan du kan spare penger på kjøpene dine ved å dyrke dine egne planter hagebruk.

Hvis du til og med har en liten tomt, kan du dra nytte av den for å ha planter som gir deg deilige og fremfor alt veldig sunne frukter. I denne spesialen vil vi hjelpe deg klargjøre den organiske hagen din, ta vare på den og vedlikeholde den. Ikke gå glipp av det 🙂.

Hvordan starte en organisk hage

Økologisk hage

Den første og viktigste tingen å gjøre er selvfølgelig å forberede landet. Å ha en rik, fruktbar jord uten steiner er viktig for at planter skal vokse ordentlig. Derfor bør du gjøre følgende før du tenker på hvilke avlinger du vil ha:

 1. Fjern urtene, men ikke fjern dem og kast dem, men fjern dem og kast dem i komposthaugen som senere skal brukes til gjødsling (her forteller vi deg hvordan du gjør det). Hvis feltet er stort, kan du bruke rototiller.
 2. Nå er det på tide å fjern steinene, spesielt de store. Jo renere det er av steiner, jo bedre.
 3. Så vil vi fortsette til betale, helle et lag på omtrent 3-5 cm tykt over hele landet, og blande det med jorden. Hvis du allerede har laget komposten, kan du bruke den, men hvis ikke, bruk organisk gjødsel, for eksempel ormstøping, som vil lufte jorden, noe som vil være veldig gunstig for plantene.
 4. (VALGFRITT): For å forhindre at gress vokser, du kan legge en svart plastbark med hull til plantene, til salgs i barnehager og nettbutikker.
 5. Seinere, vanningssystemet er installert, som i dette tilfellet drypp vanning anbefales, eller med utstrømmende rør. Den første er sterkt anbefalt på det sterkeste hvis du bor i et klima som mottar mye solstråling, der det nesten ikke regner, siden det ofte er vanskelig for jorden å absorbere vann som faller kraftig, for eksempel når det kommer et kraftig regn eller hvis den blir vannet med en tradisjonell slange; På den annen side, hvis det er ved drypp vanning, koster det mindre, siden det faller saktere, og ikke går tapt.
  Utstrømmende vanningsrør er ypperlig for små hagebrukplanter, som jordbær, salat, kål osv. De er rør fulle av porer som kontinuerlig utstråler vann, og holder jorden alltid fuktig.
 6. Nå ja, nå kan du plant plantene du vil, men å sette dem på en passende avstand slik at de kan utvikle seg godt.

Hagebruk: såing, planting og høsting

Frukthage i Spania

Såing

Når vi har forberedt landet, må vi fylle det med grønt, med planter. Men hvordan? I lokale markeder og planteskoler finner vi frøplanter av riktig størrelse som skal plantes i bakken, men Hvorfor ikke så dem selv? På denne måten vil vi spare litt penger.

For dette er det vi skal gjøre kjøp organiske frø sent på vinteren / våren / forsommeren (hver plante har den mest passende tiden), for å bli sådd i frøplantebrett ved bruk av universelt voksende medium. Vi vil plassere dem i et område der direkte sollys treffer dem, og vi vil holde jorden fuktig. De vil spire om noen dager, og når de er ca 5 cm høye, kan de plantes i hagen.

Plantasje

Hvordan plantes de? Sannheten er at det avhenger av størrelsen de skal nå når de når voksenlivet. De plantes vanligvis enten i rader eller forskjøvet, som er de to mest nyttige metodene for å få mest mulig ut av plassen.

 • I rader: alle de plantene som er mer eller mindre høye, eller som trenger veileder, som tomatplanter, agurker, erter, hvitløk, … En minimumsavstand på 20-25 cm er igjen mellom plantene.
 • Forskjøvet: de som holder seg ganske lave plantes forskjøvet, som salat, endiv, kål, jordbær, spinat, … En minimumsavstand på 30 cm er vanligvis igjen.

Innhøsting

Det er mange planter som kan høstes på bare noen få uker, men det er andre som tar litt lengre tid. Likevel tar de vanligvis omtrent tre måneder. Uansett skal jeg fortelle deg hvor lang tid de vanligste hageplantene tar:

 • Løk: sådd i januar / februar, og høstet midt på sommeren.
 • Agurker: de blir sådd i april, og høstes også midt på sommeren.
 • Salat: sådd i februar, og høstet på forsommeren.
 • Reddiker: de kan sås hele året, og høstes halvannen måned senere.
 • Chard: sådd på senhøst / tidlig vinter, og høstet om våren.
 • Hvitløk: sådd tidlig på vinteren, og høstet på forsommeren.
 • Jordbær: sådd tidlig på vinteren og høstet om våren.
 • Squash: de blir sådd om våren og høstet om sommeren.

Viktigheten av vekst

Tomathage

Du har sikkert hørt eller lest dette om vekstrotasjon. Vel, det er noe som må gjøres, eller som det i det minste anbefales å gjøre for å unngå, ikke bare at jorden mister næringsstoffene sine, men også slik at plantene ikke har så mange skadedyr eller sykdommer egen av sin art.

Det er en type planter, belgfrukter (bønner, bønner, erter) som fester nitrogen fra atmosfæren til jorden, så i neste sesong kan andre plantetyper plantes slik at de kan dra nytte av det nitrogenet og vokse fantastisk. Så, Hvordan roteres avlingene?

 1. Første gruppe: I en tomt eller et hjørne skal belgfrukter som vi har nevnt tidligere plantes, men også hvitløk, løk, purre, salat, spinat, chard, selleri og reddik.
 2. Andre gruppe: I en annen, legg kålene (alle slags: blomkål, rosenkål, …), brokkoli og kål.
 3. Tredje gruppe: I en annen vil alle plantene som dyrkes for røttene, som poteter, gulrøtter, kålrot eller rødbeter, bli plantet.
 4. Fjerde gruppe: Og i en annen vil flerårige planter plasseres, for eksempel frukttrær eller busker (blåbær, sitrus, etc.) og / eller aromatiske planter.

Det første året og hvert fjerde år skal følges i denne rekkefølgen, men ikke resten:

 • I løpet av det andre året bør den andre gruppen plasseres i det første, de av den tredje gruppen i det andre, og de av de første i det tredje, det vil si at det vil være 2, 3, 1, 4.
 • I det tredje året går de fra den tredje gruppen til det første, de av de første går til det andre, og de av det andre går til det tredje, og etterlater dermed 3, 1, 2, 4.
 • I løpet av det fjerde året kom de tilbake til den opprinnelige ordningen, og fra da av ville de begynne på nytt.

Skadedyr og sykdommer i den organiske hagen

Potetvirus

Hvordan unngå skadedyr og sykdommer

Horticultural planter er uavgjort for alle slags insekter, dessverre. Vi kan imidlertid gjøre flere ting for å unngå dem:

 • De må holdes godt vannet. Dette betyr at det skal vannes flere ganger i uken, spesielt om sommeren, men unngå vanntett. I tilfelle du bor i Middelhavet, eller i et område hvor solen er veldig intens, kan du bli tvunget til å vanne hver dag.
  Fukt aldri bladene, stilkene eller blomstene.
 • Like viktig som vanning er abonnent. Når en plante er godt gjødslet, er det veldig vanskelig for den å bli angrepet av skadedyr. Av denne grunn anbefales det å gjødsle med organisk gjødsel gjennom hele vekst- og fruktsesongen.
 • Planter trenger ikke plantes tett i tett, siden ellers kan den kontinuerlige friksjonen mellom bladene være mer enn nok til at sopp, virus eller bakterier kan angripe dem.
 • Et annet veldig effektivt forebyggende tiltak er assosierende planter, men dette fortjener en individuell seksjon 🙂.

Sammenslutning av planter i hagen

Planteforeningen har som mål å så langt som mulig unngå at hagen blir angrepet av skadedyr.

 • Grønnsaker + ringblomst: for å bekjempe ormer, bladlus og veggedyr.
 • Gulrot + aromatiske planter (som salvie, rosmarin eller timian): for å bekjempe maur og bladlus.
 • Tomat + Hvitløk: for å bekjempe mugg og tomatråte.
 • Agurker + Nasturtium: for å bekjempe ormer, bladlus og snegler.
 • Grønnsaker + Gressløk: for å bekjempe rust.
 • Purre + Hvitløk: å bekjempe fluer på purre.

Det er veldig viktig å opprettholde avstanden mellom planter slik at begge kan vokse godt.

Hvordan eliminere skadedyr og sykdommer

Bomullsmeldyr

Skadedyrene og sykdommene som rammer dem mest er:

Parasitter

 • Bladlus: de er små insekter, mindre enn 0,5 cm lange, som suger saften fra bladene og stilkene. Han blir ofte sett sammen med maur. Det kan bekjempes ved å fange noen syvpunkts marihøner (Coccinella septempunctata) og legg dem i nærheten av den berørte planten. Det blir en flott fest!
 • Turer: de er insekter omtrent 2 mm lange, svarte i fargen, og minner om ørepynt. De kan kontrolleres / bekjempes ved å sette blå klissete feller.
 • Rød edderkopp: disse edderkoppdyrene er veldig små. Det påvirker alle planter, spesielt om sommeren. Det mest tilrådelige er å kutte de berørte delene og behandle planten med Neem Oil.
 • Hvit flue: de er veldig enkle å kjenne igjen, spesielt når vi berører stilkene. For å bekjempe den og / eller holde den under kontroll, anbefales det å plante rosmarin og / eller basilikum, og plassere klissete feller for hvitfluer.

Sopp

 • Rust: Det er preget av utseendet på rødlige pustler på undersiden av bladene. Det kan kontrolleres ved å lage en infusjon med 100 gram hestehale (Equisetum), ved å bruke 1 liter vann. Den påføres med en spray.
 • Pulveraktig mugg: Det er preget av å skape et hvitt lag på bladene. Det kan også kontrolleres med hestehaleinfusjoner.
 • Mugg: Det er preget av å forårsake gule flekker i alle deler av planten. Det kan kontrolleres, til og med unngås, hvis jorden behandles på våren eller høsten med kobber eller svovel, men hvis du har kjæledyr, bruk infusjonen av hestehale bedre.
 • Dristig: Det er preget av utseendet til et svart lag som dekker blader, stilker og frukt. Det er en sopp som er forbundet med honningdugg som utskilles av bladlus og hvitflue, så disse to insektene må behandles slik at soppen blir svekket.

Virus

 • Potetvirus: Du vil vite at du har dette viruset hvis du ser at nervene på bladene begynner å se svarte ut. Det bekjempes ved å eliminere de ville gressene, og også de berørte delene av plantene.
 • Tan-virus: dette er et virus hvis sendere er thrips. Det er preget av utseendet på ringformede flekker på blader og frukt, som de misfarger. Thrips må elimineres for at viruset skal forsvinne.
 • Tomatmosaikkvirus: produserer mosaikklignende flekker med grønne fargetoner på blader. For å unngå dette er det veldig viktig at vi vasker hendene godt når vi skal på jobb i hagen.

Bakterie

 • Bakteriell chancre: Det er preget av å produsere langstrakte flekker på blader og stilker, og sirkulære flekker på fruktene. Den beste metoden er forebyggende, unngår dype sår og kutt, og legger helende pasta på dem i tilfelle drastisk beskjæring.
 • Våt eller myk råte: Det er preget av utseendet til et fuktig og ugjennomsiktig sted på frukten, som litt etter litt råtner. For å unngå dette frarådes sprinkler vanning, siden dette er en vanningsteknikk som favoriserer bakterier.
 • Vinklet flekk av agurker: Det er preget av å forårsake lesjoner på bladene. Disse flekkene spres gradvis og visner bladet. Det kan forhindres ved å unngå overflødig fuktighet.

La meg fortelle deg noe viktig angående insekter og andre: å være en organisk hage, det er nødvendig at det er. Det anbefales bare å behandle dem når de virkelig påvirker produksjonen.

Potetavling

Og så langt vår spesialitet på denne utrolige hagen. Kos deg med helsen 🙂.