Skip to content

Alt du trenger å vite for å ha en planter

13 de juni de 2021

Det er en type hage som kalles en pottehage. Dette er hager som ligger på balkonger hvis hovedfunksjon er en urbane hage. Den kan oppbevares i små, men godt kontrollerte rom. Hvis riktig vedlikeholdt, kan du få gode prognoser for matvarer i motsetning til de som er plantet i bakken.

Hvis du synes ideen er interessant og du vil lære hvordan du bygger en, er dette innlegget ditt. Vil du vite trinn for trinn hvordan du lager en planter og hvilke planter som er best å dyrke?

Planterens egenskaper

Plantepleie

Planteplanten er en av de siste urbane trendene innen hagearbeid. Det handler om å dyrke grønnsaker i potter, danne en liten hage i ditt eget hjem. Du trenger ikke mye plass: En balkong, en terrasse eller et indre hjørne, så lenge det er luftig og solfylt, kan brukes til planter, som vil være like stor som overflaten du setter for den.

Å dyrke dem er ikke vanskelig. Det handler om å velge art, plante og vanne. Grønnsakene er veldig takknemlige, veksten er rask og om et par uker bærer de allerede frukt: kirsebærtomater, salat, paprika, auberginer, agurker … De er noe mindre enn de kommersielle, men til gjengjeld har de mye smak.

Hvis en plante ikke får nok sol, kan den flyttes til et bedre sted der den kan motta den. Hvis vanningen ikke drenerer den riktig, kan pottene stikkes gjennom for bedre drenering.

Som du kan se, har planter mange fordeler og fasiliteter som gjør den til et flott voksende alternativ.

Fordeler med å ha sunne planter

Planter som trengs i en planter

Når du har en planter, må du sørge for at avlingene til enhver tid er sunne. Sunne planter er i stand til å unngå skadedyr og sykdommer. Vanning er mer effektiv i denne frukthagenslik det gjøres for hånd. Dette gjør at mengdene kan kontrolleres godt, spesielt i tørketider.

Når slutten av året ruller rundt, vil selv de mest uerfarne gartnerne kunne nyte plantebelønningene som planter gir.

Hva trenger en planter?

Avlinger dyrket i en grytehage

For å begynne å bygge planter, må du velge hvilke potter du skal velge basert på størrelsen på balkongen din. Jo flere små planter du har, jo mer kan du plante. Det anbefales at de har en dybde på rundt 40 centimeter. Denne dybden er tilstrekkelig for riktig vekst av plantene.

For vanning er effektiv og akkumulerer ikke vann som fører til rotting av avlinger, det er viktig å jobbe med god drenering. Du kan plassere plantene på murstein eller gjenstander som lar plantene heves og lage hull slik at væsken kan strømme godt.

For å plante pottene, må du plassere et to centimeter tykt lag med leca. Leca er små leirestein. Du kan også plassere deler av ødelagte steiner. Deretter må den integrerte blandingen være ferdig, bestående av: halvparten fruktbar jord av god kvalitet, en fjerdedel av kompost (ormstøpegods er også gyldig) og den andre fjerdedel perlit eller grovere sand.

Når du har plassert gryten, skal den være klar til såing av frø. Du kan velge å kjøpe allerede spirede frøplanter for å øke prosessen. Disse plantene er tilgjengelige i barnehager.

De vanligste feilene i blomsterpotter

hagekanne på terrassen

Når vi bygger vår planter, gjør vi noen feil for å være nybegynnere. Blant de vanligste finner vi:

 • Planlegger ikke hva vi skal så. Det er viktig å konsultere plantekalenderne.
 • Når du har bestemt deg for hva du skal så, må du huske at du vil ha en tid uten høsting under spiring og veksttid. Denne tiden er noen ganger desperat, du kan plante kortsyklusarter (salat eller reddik) for å nyte litt grønnsaker mens neste høst vokser.
 • Kjøpe potter uten å ta hensyn til avlingens behov. Hver grønnsak trenger en viss minimumsplass.
 • Fyll ikke underlagsbeholderne helt. Beholderne der vi skal plante grønnsakene våre må være fullstendig fylt med underlag. Jo mer underlag de har, jo bedre. I tillegg til tross for å fylle dem helt, komprimerer den og senker volumet når den vannes. Fyll dem helt opp, og la bare en centimeter være slik at vannet ikke renner ut når du vanner. Når det kommer ned, kan du fylle det eller legge til kompost om nødvendig.
 • Så frøene direkte i underlaget. Det er arter som trenger det på denne måten, men andre krever forhåndspiring i barnehagen. Sjekk kravene til hver grønnsak. I vår søkemotor kan du finne mange av dem. Og vi vil legge til flere.
 • Planter mer enn en plante per potte. Det er planter som trenger all plass for dem.

Hyppigste avlinger

Stor blomsterpotte

I blomsterpottene kan vi finne noen hyppigere avlinger. Disse skyldes den raske veksten eller nytten. Her er en liste over hovedavlingene og deres pleie:

 1. Oregano. Denne avlingen brukes mye til dressinger og salater. Den har god sommervekst og god blomstring. Du trenger bare små oppgaver med beskjæring og fjerning av døde blader.
 2. Basilikum. Det blir sådd på slutten av vinteren, og de vokser mellom 5 og 8 centimeter på bare en og en halv måned. Når de når denne høyden, blir de overført til en større gryte. Hvis vi vil beholde dem om vinteren, må vi beskytte dem med en beskytter.
 3. Persille. Frøet tar nesten en måned å spire, og etter to måneder finner vi planten fullvoksen. Du kan kutte kvister når du trenger dem for å holde planten sunnere.
 4. Vårløk. Det er en av de raskest voksende plantene. Om vinteren er de svakere, så du må beskytte dem.
 5. Mynte. Den plantes sent på våren eller høsten. Moden kompost kan tilsettes for å optimalisere veksten. Om vinteren ser de ut til å tørke opp, men de vokser tilbake.
 6. Rosmarin. Det tåler ikke overflødig vann godt. Det er praktisk å beskytte det mot kulde om vinteren.
 7. Timian. De plantes om våren. Det krever ikke mye vanning og kan dyrkes i ly for lys. Om vinteren trenger den beskyttelse.

Med disse indikasjonene vil du kunne nyte grønnsakshagen din i god stand. Og du, hva skal du plante?