Skip to content

Alt du trenger å vite om dyrking av kikerter

13 de juni de 2021

I dag skal vi snakke i dybden om kikerter. Det er en belgvekst som mye forbrukes over hele verden for sine gode ernæringsegenskaper. Den tilhører belgfrukterfamilien og dens vitenskapelige navn er Cicer arietinum. De er i stand til å leve i symbiose med bakterier av slekten Rhizobium sp. Dette er mikroorganismer som er i stand til å fiksere nitrogenet som er tilstede i atmosfæren i planten og jorden.

Vil du vite alt om kikert i dybden? Hvis du vil lære å dyrke den, fortsett å lese 🙂

Hovedtrekkene

Kikertdyrking

Kikerter har vært kjent gjennom historien. I dag er det bevist at det er belgfrukter med minst kapasitet til å fiksere nitrogen av alle. Sammenlignet med linser eller bønner, er den i stand til å fikse halvparten. I tillegg til å ha denne lavere kapasiteten, er den veldig følsom for en sykdom som kalles rabies (Dvdimella robiei). Denne sykdommen oppstår om vinteren. For ikke å påvirke planten, forsinket bøndene å plante kikerten så lenge som mulig. Derfor hadde de symbiotiske bakteriene knapt tid til å utvikle seg og utføre sin funksjon.

Røttene er ganske dype, og det har den de forgrenede og hårete stilkene. Hovedstammen er avrundet og har mange utskillelseskjertler. Når det gjelder frosker, begynner de å bli produsert på et ganske tidlig stadium av utviklingen. Primære grener er mer produktive enn sekundære grener som dannes gjennom en undernode.

Bladene kan være både paripinnate og odd-pinnate, og blomstene deres er ensomme.

På grunn av symbiotforholdet som vanskeliggjør nitrogenfiksering, bør sådatoen økes. Ved å forsinke det helt, kan en mer effektiv innhøsting oppnås, og vi vil unngå at det kommer ut avlingssykdommer.

Det er funnet at jordfruktbarhet og mengden assimilerbart kalium de er betingede faktorer i kikerterproduksjon. I tørre kilder produseres kikerter av lavere kvalitet. Hvis såtettheten økes, reduseres frøets kvalitet.

Deretter skal vi analysere deres kultiveringsarbeid.

Dyrking av kikerter

Arbeid med å så kikerten

Kikerter dyrkes etter litt frokostblandinger. Derfor blir den utført en stigning fra bakken på omtrent 20-30 centimeter, som vanlig. Jorden skal være ganske løs uten at det dannes klumper.

En feil bonden gjør er å gjøre mer arbeid enn nødvendig. Dette fører til negative effekter på avlingen. Foreløpig øker kostnadene for diesel på grunn av større bruk av traktoren. Den viktigste negative effekten er at et fint lag med fin jord, med en støvstruktur, dannes ved ødeleggelse av tilslagene. Disse aggregatene er strukturer som har krevd mange år for dannelsen.

Det anbefales å passere en piggharv eller noe materiale som gjør at gulvet blir helt glatt. Det tilrådes at terrenget er helt flatt, uten knopper eller møner. Dette letter i stor grad resten av arbeidet og hjelper med påføring og effektivitet av ugressmidlet.

Hvilken kompost trenger du?

På femtitallet 300-400 kg / ha kompleks kompost fra 9-18-27 ble brukt. Etter år med forskning på kikerter, er det konkludert med at det ikke er noen forskjeller. Med andre ord, samme produktivitet kan oppnås i en betalt tomt som i en annen som ikke er.

I de avlingene der stubbene fra den forrige avlingen er begravet, kan det hende at jordens mikroorganismer, stimulert av dette ekstra bidraget fra organisk materiale, formerer seg og konkurrerer om det eksisterende nitrogenet med plantene. Den nylig spire kikerten er ikke i stand til å tilby mye konkurranse når det gjelder fiksering av nitrogen. Dette fenomenet er lagt til det faktum at bakterier Rhizobium sp de er parasitter under innlemmelsesfasen.

Av disse grunner distribuerer bønder en konsentrasjon av nitrogengjødsel gjennom hele feltet. Det anbefales ca 20-30 kg per hektar. Ved påføring av disse grunnleggende næringsstoffene økes produksjonen og lønnsomheten økes. Denne abonnenten har blitt gjort på en tradisjonell måte.

Omsorg og krav

Kikerter dyrket om vinteren

Kikerter er ganske motstandsdyktig mot tørke. Imidlertid trenger det nok fuktighet for at frøet skal spire. Normalt bruker de vannet som er samlet seg i landet fra regnet for å begynne å spire. Imidlertid, hvis ekstra vanning er gjort, vil du sette pris på det.

Vanligvis forbedrer vanning avling og antall belger, slik at du får mer frukt. Den optimale kikertemperaturen er i et område mellom 25 og 35 grader. Selv om den er i stand til å spire ved 10 grader, vil den gjøre så mye tregere.

Når det gjelder jordtypen, anbefales det å så den i kiselholdig jord med leire eller siltleire tekstur. Det er bra at gulvet ikke har puss. Hvis det er et overskudd av leire, kan det produsere en slags ruhet i frøhuden. Hvis landet der det er plantet inneholder gips, får vi kikerter av dårlig kvalitet generelt. Disse vil ikke være egnet for kjøkkenet og vil være veldig dårlige å lage mat. På den annen side, hvis jorden har ryddet organisk materiale, vil det påvirke kikerten negativt.

De snilleste årene for kikerten faller sammen med de mest regnfulle. Hvis regnet er konsentrert om våren, mye bedre. Jord som er dypt bearbeidet er bedre for dem, siden deres rotsystem er mer utviklet og motstandsdyktig mot tørke.

Det tilrådes å ikke gjenta dyrkingen på samme land til fire år har gått. Landene som er orientert mot sør og vest er det mest tilrådelige. Selv om de trenger fuktighet for å vokse, er det ikke bra at den lagres. Det er veldig følsomt for saltholdighet, så du må være forsiktig med jord og vanningsvann. Luftigere jord er bedre.

Når det gjelder pH, er idealet mellom 6 og 9. Det har vist seg at jo surere jorden er, jo flere bakterier har de problemer.

Plager og sykdommer

snegl i kikerter

Skadedyret som kikerten er utsatt for er til sneglen. Selv om det ikke er noen metoder for å kvitte seg med det (og mindre hvis det fortsatt er), skader det ikke planten. Så langt er den beste sneglekontrollen å bruke agn med metaldehyd som en aktiv ingrediens, så lenge dette skadedyret er aktivt og agnet inntas.

Et annet skadedyr er hornbugs (Dichelops furcatus). Dette skadedyret påvirker heller ikke kikerter, de tar bare tilflukt i belgene. Insektmidler kan være effektive på dem.

Sykdommene er relatert til bakteriesymbiontene.

Som du kan se, er kikerten ganske følsom, og du må være veldig oppmerksom på omsorgen for å få frukt av god kvalitet.