Skip to content

Alt du trenger å vite om peanøttplanten

20 de juni de 2021

Hvor gode er peanøttene! Den har en utsøkt søt smak, ideell for å tilfredsstille selv de mest krevende ganer. Men, Hvorfor må vi kjøpe dem, kunne dyrke dem selv? Det er sant at det krever mer arbeid, men vi vil få helse, og forøvrig vil vi spare penger, noe som alltid er bra.

Så kom deg på jobb! Oppdage alt du trenger å vite om peanøttplanten: egenskaper, hvilket klima du trenger, hvordan du kan multiplisere det, og mye mer.

Peanøttens planteegenskaper

Arachis blomst

Peanøtten, kjent under det vitenskapelige navnet Arachis hypogaea, er en årlig urt som sannsynligvis stammer fra Sør-Amerika, hvorfra den begynte å bli konsumert for rundt 8000 år siden. Derfra nådde den Peru, hvor den ble dyrket for første gang i henhold til restene av Pachacámac og Lord of Sipán. Inkaene utvidet sin dyrking til andre deler av Sør-Amerika, og kolonisatorene som invaderte dem, tok eksemplarer til Europa og Afrika.

Det er en oppreist årlig urt som vokser opp til 80 centimeter i høyden. Bladene har 4 brosjyrer, med en petiole på opptil 10 cm. Skutbladene er lansettformede, med en akuminert topp. Corolla er gylden gul og er eggformet. Blomstene har ikke mye dekorativ verdi på grunn av størrelsen, bare 10 mm. Frukten er en belgfrukter som vokser under jorden, avlang i form, inne som er mellom 1 og 6 frø, omtrent 10 mm i diameter.

Hvordan dyrkes den?

Arachis hypogaea blader

Hvis du vil ha flere peanøttplanter, må du ta hensyn til alt jeg skal fortelle deg nedenfor:

plassering

Den må plasseres (eller plantes) ute, i full sol. Selvfølgelig må klimaet være varmt siden motstår ikke frost.

Jord eller underlag

Enten det dyrkes i hagen eller i en gryte, jorden må være løs, ha god drenering og ha en pH større enn 7.

Abonnent

Veldig viktig å betale. Denne planten trenger mye næringsstoffer, så det er nødvendig å gi den en «ekstra» mat gjennom hele vekstsesongen. Vi vil bruke det organisk gjødsel i pulver hvis det er i hagen, eller flytende hvis det er i en gryte.

Innhøsting

Det er den vanskeligste delen, siden hvis de blir tatt ut før sin tid, vil ikke fruktene ha modnet nok, og hvis du venter for lenge, kan de begynne å spire. Å gjøre? Vi vil, det er best å fjerne flere planter med intervaller, til du ser at de fleste peanøttene allerede er modne.

Frøene er klare til konsum når de blir rosa eller røde.

Multiplikasjon

For å oppnå en utmerket høst, må de så frøene om våren, når temperaturene, både maksimum og minimum, begynner å stige. De kan sås direkte i hagen, og legger 2 hver 3-5 cm, eller i potter med universelt voksende substrat, og legger maksimalt 2 i hver.

Peanøttproblemer

Woodlouse

Det er en veldig motstandsdyktig plante mot skadedyr og sykdommer, men da sommeren er tiden for størst vekst og er en veldig varm og tørr sesong flere steder, kan den påvirkes av bomullsmelkeboller, som vi enkelt kan fjerne med en vattpinne fra ørene fuktet i vann.

Hvis du derimot lever i et fuktig klima, må du være veldig forsiktig med snegler, og med sopp. For førstnevnte kan du legge appelsin-, melon-, vannmelon- eller potetskall rundt peanøttplantene dine, og for sistnevnte anbefales det å gjøre forebyggende behandlinger med kobber eller svovel om våren, eller med kaliumsåpe, som også vil hjelpe oss med å forhindre andre mulige skadedyr.

Peanøtter bruker

peanøtter plukket

Peanøtten har mange kulinariske og medisinske bruksområder. Oppdag dem:

Kulinariske bruksområder

Peanøtter inneholder rundt 35% protein og 50% fett. I tillegg har de cystin, tiamin, riboflavin og niacin, som er vitaminer som holder kroppen i utmerket helse. Dermed brukes de fremfor alt på kjøkkenet.

I tropiske områder, for eksempel, de trekker ut oljen for å tilberede de utsøkte oppskriftene, Y fruktene, enten de er stekt eller kokt, konsumeres nesten over hele verden.

Som et merkelig faktum, og selv om det ikke er strengt kulinarisk, å si det blader og stilker tjener som mat for beitedyr.

Medisinsk bruk

Hvis vi snakker om de medisinske egenskapene til peanøtter, vil vi umiddelbart vite at det er en fantastisk tørket frukt. Dens ekstraordinære egenskaper er:

 • Lindrer og forhindrer forstoppelse.
 • Hjelper med å gå opp i vekt.
 • Forsinker aldring.
 • Senker kolesterolnivået.
 • De demper symptomene på overgangsalderen.
 • Beskytt hjertet.
 • Å være rik på vitamin A, tar den vare på øynene.

Peanøttallergi, hvordan vet jeg om jeg har det?

rødt øye

Dessverre kan ikke alle konsumere peanøtter, da det forårsaker en betydelig allergisk reaksjon som hindrer dem i å puste. For å finne ut om du har en allergi, er det bare to ting du kan gjøre: spis en -Nær et helsesenter eller sykehus, bare i tilfelle- og vent på hvordan kroppen reagerer.

De de vanligste symptomene av denne typen allergi er:

 • Utseende av røde støt på huden
 • Kløe
 • Hevelse i ansiktet og / eller rundt munnen
 • Sykdom
 • Oppkast
 • Diaré
 • Nysing
 • Nesetetthet
 • Gråtende øyne
 • Problemer med å puste
 • Svimmelhet
 • Besvimelse

Hvis du opplever noen av disse symptomene, be om øyeblikkelig medisinsk hjelp.

Konklusjon

peanøtt-plante

Peanøttplanten er elsket av millioner av mennesker for sin deilige smak. Den er veldig lett å dyrke, og vi kan til og med si at den er dekorativ på grunn av den vakre gule kronbladene.

Tør du å dyrke den?