Skip to content

Alt om ripsen

14 de juni de 2021

Rips. Hvis du er en av de menneskene som elsker å lage hjemmelaget syltetøy, har du sikkert hørt om det, og hvis ikke, ikke bekymre deg: i denne spesialen vil du vite alt om det, frukten som arten produserer Ribes rubrum kjent som stikkelsbær.

Vi begynner først med å forklare egenskapene til ripsen og bruken, og til slutt Vi kommer til å gi deg mange tips, slik at du kan nyte det uten å måtte kjøpe det til et supermarked.

Hva og hvordan er ripsen?

Ribes rubrum er det vitenskapelige navnet på ripsen

Ripsen er, som vi sa, frukten av arten Ribes rubrum, men det etternavnet »rubrum»Kan forårsake forvirring, da det betyr rødt på latin, og virkeligheten er at det også er hvite rips (Alba-sorten). I alle fall må du vite at det er en frukt på størrelse med et kirsebær som absolutt minner veldig om det: det er en kjøttfull bær med skinnende hud som måler mellom 8 og 12 mm i diameter og det modner om høsten. Smaken er sur, men behagelig i smak.

Foruten «rips», er det kjent med andre navn som bærbær, artimora, rød cambronera de Jarava, cascalleja, celombro, korint, gandaru, solbær, gándaro, pinsús, ribbe, rimas, rivas, rosella, Fran’s drue, drue fra India, zarangüenganal og zarangüéngano.

For hva bruker du det?

Kulinarisk

Det brukes fremfor alt til å lage syltetøy, men også for å lage supper og sommerdesserter og i forskjellige fyllinger til kaker. Dens ernæringsmessige sammensetning er som følger:

Ernæringsmessig tabell av rips

Medisinsk

Rips har febrifuge, avføringsmiddel, snerpende, blodrensende, vanndrivende og fordøyelsesegenskaper. I tillegg letter det menstruasjon og øker appetitten.

Hvordan er ripsetreet?

Lær hvordan du kan dyrke rips hos oss

Nå som vi har sett alt relatert til ripsen, la oss gå videre til rips, «mor» -planten til denne deilige frukten. Stikkelsbær Det er en løvfellende busk som er mellom 1 og 1,5 meter høy opprinnelig fra Vest-Europa. Bladene har 5 fliker og fordeles i en spiral på grenene. Blomstene er gruppert i klyngede blomsterblomster på 4 til 8 cm og er gulgrønne i fargen.

Kultur

plassering

Det er en plante som Den må plasseres i en utstilling beskyttet mot direkte sol.

Irrigasjon

Det må være hyppig. I de varme månedene vil 4-5 ukentlige vanninger være nødvendig, og resten av året hver 3-4 dag.

Abonnent

Fra begynnelsen av våren til slutten av sommeren / begynnelsen av høsten anbefales det sterkt å gjødsle den med organisk gjødsel, som guano eller gjødsel. I tillegg, Vi kan tilsette egg- og bananskallene, tesaken, …

Hvis vi skal ha den i en gryte, må vi selvfølgelig bruke flytende gjødsel for å unngå å hindre drenering av vannet.

til vanlig

Det må være surt, med en pH mellom 4 og 6.

Planting eller transplantasjonstid

Foruten røde rips er det også hvite rips

I løpet av våren, når risikoen for frost har gått.

Multiplikasjon

Frø

Kornsfrøene blir sådd om høsten, når frukten er ferdig modnet, i en gryte med torv eller mulch blandet med 30% perlit. Det er viktig å dekke dem med et tynt lag med underlag, og ikke legge for mange i samme frøbed, siden det ellers er sannsynlig at noen vil gå tapt når de transplanteres.

Vi holder potten fuktig – men ikke oversvømmet – og om våren vil de første frøene spire.

Stiklinger

For å multiplisere det med stiklinger, må du kutte en gren på ca 35-40 cm om våren, impregnere basen med hjemmelagde rotfiskere og plante den i en gryte med vermikulitt. Vi legger den i et område som er beskyttet mot solen, og innen maksimum to måneder vil den avgi røtter.

Møkk

Gruben er en naturlig klon av planten som oppstår når en gren vokser (eller plasseres) over bakkenivå og slår rot. Det er den raskeste og mest effektive måten å ha et nytt eksemplar av rips, siden du må bare kutte bak der vi legger ankeret og plante det i en gryte eller i en annen del av hagen 2-3 måneder.

Beskjæring

Det er viktig å kutte av tørre, syke eller svake grener.

Sykdommer

  • Pulveraktig mugg: det er en sopp som manifesterer seg ved å dekke bladene med et hvitt eller gråaktig pulver. Det bekjempes med soppdrepende midler.
  • Rust: det er en sopp som manifesteres ved utseendet til små sirkulære flekker med oransje eller gulaktig farge. Det bekjempes også med soppdrepende middel.

Skadedyr

Bladlus kan påvirke stikkelsbær

Det kan bli angrepet av bladlus, som er veldig små insekter på ca. 0,5 cm brun, grønn eller gul farge. De spiser på bladene og de blomsterknoppene som ennå ikke har åpnet seg. Heldigvis kan de kontrolleres med gule klissete feller som vi finner til salgs i barnehager.

Rustikk

Det er en passende plante for tempererte klimaer, med milde somre og kalde vintre med frost. Det ideelle temperaturområdet ligger mellom 25 og -15 ° C..

Hva syntes du om ripsen?