Skip to content

Aphelandra

3 de juni de 2021

I dag skal vi snakke om en tropisk busk-type plante som er hjemmehørende i Brasil. Det handler om Aphelandra. Det er kjent under det populære navnet afelandra, en sebra- og indigo-plante. Dens naturlige habitat er det fuktige underområdet i områder med et stort antall planter og hvis tretetthet er høyere. Det trenger viss omsorg som simulerer oppholdet i dets naturlige habitat slik at det kan utvikle seg under gode forhold.

Derfor skal vi vie denne artikkelen for å fortelle deg alle egenskapene og omsorgen som Aphelandra trenger.

Hovedtrekkene

Aphelandra forlater

Det er en plante som er ganske kjent for bladens skjønnhet, og det er derfor den er etterspurt. Den tilhører familien Acanthaceae der det er mer enn 200 forskjellige arter. De er alle hjemmehørende i de tropiske områdene i Sentral- og Sør-Amerika, spesielt i områdene sør i Mexico, Sør-Argentina og Nord-Brasil.

Det er en oppreist, kompakt eviggrønn busk som kan overstige 2 meter i høyde i sin naturlige tilstand. Når de er planter dyrket i potter, er det ikke i stand til å utvikle seg så mye høyde. Den er vanligvis 50 centimeter høy og overgår sjelden den. Stilkene er kjøttfulle og har enkle blader av motsatt type. Formen på bladene er avlang-elliptisk og de har hele margen. De er ganske lange, måler 20-30 centimeter lange og 8-10 centimeter brede. Fargen er det som tiltrekker seg mest siden den er mørkegrønn og har elfenbenhvite ribber. De er skinnete og blanke på toppen.

Det som er mest attraktivt ved Aphelandra er kontrasten bladene har når det gjelder den intense og lyse grønne fargen og de hvite venene i nervene. Det er mer uttalt på den øvre overflaten av bladet og en lysere grønn farge på undersiden. Blomstringen av Aphelandra finner sted på sensommeren og forsommeren så lenge temperaturene er høyere og den har en god fuktighetsgrad. Blomstene er prangende blomsterstander som har en lengde på 6-15 centimeter og er ledsaget av to litt kortere laterale pigger. Hovedspissen består av et skaftblad som har en papirlignende tekstur. De er gule blomsterstander og varer vanligvis omtrent to måneder. Skivbladene er ansvarlige for å støtte blomstene.

Når det gjelder fruktene, er de dehiscent kapsler som bare er 0,8 centimeter lange og inneholder 4 frø inni.

Aphelandra omsorg

Aphelandra

Som vi har nevnt før, for å ta godt vare på det, trenger det miljøet for å ligne sitt naturlige habitat så mye som mulig. I sitt naturlige habitat har den en høy grad av fuktighet gjennom året siden tropiske økosystemer skiller seg ut for å ha høy nedbør og høy tetthet av planter. Disse plantene kan bevare fuktigheten i miljøet veldig bra. Aphelandra trenger stedet å være på et veldig lyst sted, men det mottar ikke direkte sol. Det anbefales at du plasserer den på et sted der den er beskyttet mot vindstrømmer. Og det er at det i sitt naturlige habitat er beskyttet mot både direkte sol og vind. Dette er fordi bladene på plantene gir dem beskyttelse og holder på fuktigheten.

Hvis den kontinuerlig utsettes for direkte sol- og vindhandling, kan bladene falle og forhindre blomstring. Når det gjelder temperaturer, gjennomsnittstemperaturer over 18 grader er påkrevd. Det ideelle temperaturområdet for anlegget å utvikle seg riktig er mellom 21-27 grader. Etter blomstring har den vanligvis en kort hvileperiode med noe kjøligere temperaturer, men aldri under 14 grader. Dette gjør begrensningen av denne planten høyere siden vi kontinuerlig må ha tropiske temperaturer. Hvis denne planten ikke er i det nevnte temperaturområdet, vil den ikke kunne blomstre om våren og sommeren. Hvis det er vedvarende, kan eksponering for lavere temperaturer føre til død.

Aphelandra Krav

afelandra

Vi skal se nå hvilke krav Aphelandra trenger for å kunne utvikle seg under gode forhold. Det første vi må ta hensyn til når vi har valgt stedet, er jordtypen. Jorden må være sur eller nøytral og konstant fuktig. Nøkkelen i denne jorda er at den må opprettholde fuktighet, men uten å bli vanntett. Derfor trenger vi jorda for å få god drenering. Jorddrenering er evnen til å absorbere vanning eller regnvann.

Aphelandra må vannes ofte, men med ikke-kalkholdig vann og ved romtemperatur. Du trenger ikke å vente på at underlaget tørker før du vanner igjen. Vi skal heller ikke overvanne slik at jorden ikke blir vannet. Nøkkelen er at jorden alltid forblir fuktig, men uten avrenningsvann. I blomstringssesongen anbefales det å øke vanningsfrekvensen og bruke en vanndiffusor til å våte bladene fra tid til annen. Takket være bruken av diffusoren kan vi opprettholde mer fuktighet i anlegget når omgivelsestemperaturen er noe høyere. Miljøfuktighet og regelmessig vanning er den viktigste pleien for denne planten av tropisk opprinnelse.

Aphelandra-bladene kan rengjøres med jevne mellomrom med en myk, fuktig klut slik at den blir fotosyntetisert godt. Du trenger ikke bruke produkter som tilbys for å kunne polere arkene. Aphelandra har allerede de blanke bladene alene. Vi kan hold planten fuktig ved å plassere en gryte på en bred plate fylt med utvidet leire. Takket være denne leire kan større fuktighet lagres over lengre tid. Leiren skal ikke være i direkte kontakt med bunnen av potten, da den får rotene til å råtne.

Gjødsel og multiplikasjon

Kompost er et aspekt som kan hjelpe oss med å få en proporsjonal plante med velutviklede blader. Det anbefales å betale om våren omtrent annenhver uke. For det, vi bruker flytende gjødsel fortynnet i vanningsvannet. Når blomsterpiken begynner å danne seg, bør gjødsel økes til en gang i uken. Når blomstringssesongen er over og med høstens ankomst, kan den betales annenhver uke hvis temperaturen holder seg høy. Hvis dette ikke er tilfelle, er det bedre å suspendere komposten.

Denne planten reproduserer seg med frø og ved stiklinger. Det er viktig at temperaturene holder seg i et område på 22-24 grader.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan lære mer om Aphelandra og dens egenskaper.