Skip to content

Aromatiske planter

24 de juni de 2021

Siden eldgamle tider har mennesket samlet og kultivert aromatiske planter. Funksjonene er varierte: dekorasjon, aroma, krydder og medisinske midler.
Dyrking av aromatiske, kulinariske planter og medisinske planter er generelt lett. De vokser godt inn potterDe trenger et sted med belysning, men uten direkte sol og vekk fra trekk. Og de krever ikke overdreven vanning.

Husk at mange av dem stammer fra middelhavsklimaet (lavendel, sitronmelisse, oregano, salvie, rosmarin, timian, …) og trenger lite vann. Det vil være nok med en irrigasjon ukentlig. Andre, som mynte, persille eller mynte, trenger at jorden vanligvis er fuktig.

Det er invasive aromater, som dragon og mynte, som sprer seg veldig raskt, som kan invadere omkringliggende planter. Du må prøve å plante dem alene i potten og trimme dem ofte.

De er følsomme for skadedyr (insekter, midd, snegler, etc.) og sykdommer (sopp, bakterier, etc.). I tilfelle kulinariske, hvis de må behandles med et plantevernmiddel, bør det påføres minst 1 eller 2 uker før de kan brukes på kjøkkenet. Bedre velge biologiske insektmidler, som er helt ufarlige, eller til og med naturlige rettsmidler.

Med respekt for gjødsel, aromatiske og kulinariske planter er dårlig gjødslet slik at de ikke mister smak og aroma.

Blant det kulinariske fremhever vi Provencalske urter, en blanding av forskjellige aromatiske planter med middelhavsopprinnelse, spesielt fra Provence (sørøstlige Frankrike), som inkluderer aromatiske planter som timian, rosmarin, oregano, basilikum, merian, estragon, fennikel og lavendel.

Blomstrende lavendel

Aromatiske planter kombinerer veldig bra i alle slags oppskrifter, enten det er kjøtt, fisk, pasta, ris, grønnsaker osv. De anbefales på det sterkeste til grillpreparater, til salater, til pasta osv. De utgjør også en rekke oppfatninger for sansene våre. De gir deg spektakulære blomster som lavendel: fantastiske blues i forskjellige nyanser.

Mer informasjon – Naturmidler mot hageinsekter, Naturmidler mot hageinsekter II

Kilde: Jardiland