Skip to content

Arracacha (Arracacia xanthorrhiza)

4 de juni de 2021

Innen knollfamilien finner vi arracacha. Det er også kjent med andre vanlige navn som selleri criollo, racacha, virraca, mandioquinha eller hvit gulrot. Dens vitenskapelige navn er Arracacia xanthorrhiza. Det er en flerårig plante som er i stand til å leve opptil to år og tilhører familien Apiaceae hvor selleri og gulrøtter kommer inn. Det er kjent for sine gunstige helseegenskaper.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg alle egenskapene, hvordan den blir sådd og egenskapene til arracacha.

Såing av arracacha

Denne knollen er ganske vanlig i Andesland, og roten er den mest brukte delen. Den kan ha en gul, lilla eller hvit farge avhengig av sorten vi dyrker. Dens øvre del brukes ofte som husdyrfôr og er også i høy etterspørsel etter medisinske egenskaper.

Vi skal analysere hvilke variabler som skal tas i betraktning hvis du vil plante arracacha. Det første vi må ta i betraktning er temperatur og soleksponering. Vi må vite at arracacha er en plante som vokser veldig sakte siden det tar omtrent 14 til 18 måneder å samle røttene deres. Det er noen varianter som kan høstes opptil 7 måneder etter sådd. Siden det er en veldig lang høst, kan den være gjenstand for mange miljøendringer og forskjellige farer.

Den optimale temperaturen for at denne knollen skal utvikle seg under gode forhold Det må være mellom 15 og 25 grader. Når det gjelder soleksponering, trenger den kontinuerlig soleksponering for at den skal vokse normalt og trives med god hastighet. De kan også oppbevares et sted som har litt skygge, men det anbefales ikke. Det må tas i betraktning at i produksjonen av røttene er de nært knyttet til solens eksponering av planten. Derfor er idealet å gi så mye sollys som mulig slik at disse røttene utvikler seg under gode forhold.

Nå skal vi analysere substratet som er nødvendig for dyrking. Normalt er den beste substratindikatoren for dyrking en jord med sand- eller sandleirstruktur. Jorden trenger god drenering slik at både vanningsvann og regnvann ikke akkumuleres. Dreneringen er ansvarlig for at vannet siver ned i bakken og ikke akkumuleres og når en dam av det. Hvis planten blir oversvømmet, kan røttene råtne, og vi kan ikke ha noen form for høsting.

Når det gjelder jordens pH, trenger du en middels sur jord som er rundt verdiene 5 til 6.

Vanning og dyrking

Arracacha

Å lage den vegetative perioden av planten sammenfaller med den regnfulle perioden i området vi bor i, er en god ide å spare mye vann under vanning. Selv om det er en veldig motstandsdyktig plante mot tørke, vil den ha en mye lavere produksjon hvis den ikke får tilstrekkelig vanning slik at den kan vokse godt. Tvert imot, overvanning er kontraproduktivt. Slik er det også jorddrenering og damning.

For å dyrke arracacha kan vi bruke skuddene den har i kronen. Disse spirene kan bli funnet i opptil et dusin. Som vanlig De skiller seg ut siden de måler mellom 6 og 7 centimeter og de skal samles inn ved å velge de eslene som er sunnere. Når vi har samlet dem, må vi la dem tørke i minst 3-4 dager. Etter det vil vi fjerne alle bladene og gjøre et horisontalt kutt i vintreet for å lette rotningen.

Hvis vi vil dyrke det fra frø, må vi vurdere at veksten normalt skal starte i en såbed. Den mest anbefalte tiden å så gjennom frøene er om våren. Dette gjøres fordi frøene må tilbringe sin første vinter dekket med mulig frost i området der vi bor. Såingen utføres våren året etter når frostsesongen er over. La oss ikke glemme at det er en plante som motstår tørke godt, men som ikke tåler kulde godt.

Innhøstingen gjøres normalt om høstsesongen. Hvis vi får angripe innhøstingsperioden, får roten et treaktig utseende. Kvaliteten forverres, og poenget kan komme dit vi kan miste all avlingen. Røttene tåler heller ikke dårlig lagring, så vi må konsumere den så fersk som mulig.

Alle disse aspektene er essensielle hvis vi vil at inntak av arracacha skal gi oss alle fordelene som kroppen vår gir.

Fordeler og egenskaper ved arracacha

Denne maten er en energikilde og lett å fordøye. Rik på vitamin C som B3 og mineraler som jern, magnesium, tiamin og fosfor. Den har også en god kilde til protein og kostfiber. Det ble en veldig gunstig mat for de samfunnene der maten er knapp. En enkelt arracacha-båt kan gi oss opptil 3.270 kcal.

Bortsett fra de mange fordelene det har som mat, legger vi også vekt på de medisinske egenskapene. Dette er følgende:

  • Hjelper med behandling av kroniske infeksjoner. Jerninnholdet i arracacha hjelper oss med å behandle forskjellige kroniske sykdommer relatert til utskillelses- og tarmsystemet. Forhindrer anemi hos pasienter med nyresvikt eller jernmangel.
  • Det er en sunn mat å ta under graviditeten. Dette er fordi det høye jerninnholdet reduserer sjansene for for tidlig graviditet.
  • Hjelper med å forhindre hjerte- og karsykdommer.
  • Forbedrer helsen til fordøyelsessystemet og kroppsvevet.
  • Forhindrer gikt.
  • Det er bra for å unngå kreft.
  • Bedre for stemningen til den som bruker det.
  • Hjelper med fordøyelsen.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan lære mer om arracacha og alle dens egenskaper.