Skip to content

Asparges

7 de juni de 2021

De asparges Det dyrkes mye over hele verden siden asparges er en grønnsak med gode ernæringsegenskaper som kan tilsettes alle slags dietter. Den tilhører familien Liliaceae og dens opprinnelse er sørafrikansk. Alle arter av familien har fint, karakteristisk løvverk, med en intens grønn farge og veldig tett.

I denne artikkelen skal vi snakke om egenskapene til og omsorgen for asparges, samt fordype oss i noen av de mest kjente artene.

Hovedtrekkene

Utvalg av asparges

Det er en ganske motstandsdyktig plante hvis mest nysgjerrige karakter er formen på røttene. Og det er det de har små pærer der det lagres vann for å forsyne hele anlegget. Denne reserven av vann i røttene gir den stor kapasitet til å motstå tørke. Av denne grunn har asparges tilpasset det mindre regnfulle klimaet i Sør-Afrika klart å tilpasse seg tørken.

Blomstring er vanligvis ikke forventet, siden det er som om det var ubetydelig. Det er ikke en plante som har prydegenskaper, men tjener mer til dyrking og påfølgende forbruk av asparges. Det trenger bare litt pleie slik at det kan trives under forhold.

Det eneste det kan ha til pynt er at hvis vi tar godt vare på det, kan det ha ganske stramme og kompakte blad som vil danne et fjæraktig løvverk som om de hang med kjegler. Ellers, Hovedbruken ligger i produksjonen i landbruket og deretter solgt og spist.

Krav og stell av asparges

Asparges å dekorere

Hvis vi dyrker det innendørs, vil det trenge mye lys. Derfor er det mest passende stedet innendørs ved siden av et vindu hvor du kan få så mye lys som mulig. Hvis vi tvert imot plasserer det i de skyggelagte områdene, vil bladene forlenge seg for å søke lyset, og det kan ikke være en kompakt og tett plante som det er naturlig.

Å dyrke det utendørs er det beste å gjøre. I dette tilfellet er den beste plasseringen halvskygge. Selv om asparges tåler direkte sollys, virker solperioder ved å skade den grønne fargen på det fjærete bladverket og gjøre det gult. Hvis du ser en asparges med en gul farge, er den ikke så attraktiv. Tvert imot virker det som om planten er syk.

Når det gjelder vanning, trenger den ikke mye vann, siden takket være pærene i røttene er de i stand til å tilpasse seg ganske langvarige tørkeforhold. Vi skal ikke vanne rikelig, men vent til bakken er nesten helt tørr. I perioden med den største utviklingen, mens den når sitt voksenstadium, er det viktigere å la jorden ha mer fuktighet slik at den alltid har nok vann tilgjengelig.

Selv om det kanskje ikke blir vannet på lenge, kan det miste løvet og ikke være det samme. Etter hvert som årene går, det vil være nødvendig å bytte pott, siden rotsystemet vil være tykkere og tykkere og vil kunne bryte potten. Hvis vi vil beholde den i den originale gryten, kan vi velge å beskjære røttene, selv om det er å foretrekke at planten vokser så naturlig som mulig.

Varianter og arter av asparges

dyrking av asparges

Som vi har nevnt tidligere, er det noen mer vanlige og kjente aspargesarter. De blir sådd nesten overalt i verden og er følgende:

  • Asparges plumosus: det er en plante som også kommer fra Sør-Afrika. Den har egenskaper som en klatreplante. Den er i stand til å nå 5 meter i høyden hvis den er i god stand og vanligvis alltid har en intens grønn farge. Det produserer noen veldig lange og forgrenede stilker med noen nålelignende blader.
  • Asparges densiflorusInnfødt i Sør-Afrika har det blitt så utbredt at det er invasivt på Hawaii. Den har også en intens grønn farge til enhver tid, med oppreiste, små og fjærstengler. Blomstene er noe mer prangende, men de skiller seg ikke ut for sin prydkraft heller. De er rosa hvite. Hvis huden kommer i kontakt med saften, kan den forårsake irritasjon. Bær er giftige.
  • Asparges acutifolius: Opprinnelig fra Europa er den i stand til å nå en og en halv meter i høyden hvis den er i god stand. Den pollinerer blomstene sine gjennom antofyller, og de er lysegule i fargen. Bladene er eviggrønne.
  • Asparges officinalis: innfødt til Vest-Europa, er det i stand til å nå opptil 1,5 m i høyden og 75 cm i bredden. Den bruker også antofiler til å pollinere sine toduglige blomster. Det er i stand til å tiltrekke dyreliv.
  • Asparges sprengeri: det er en annen art av afrikansk opprinnelse. Det når vanligvis ikke veldig høye høyder, maksimalt ca 60 cm. Dens blomstring er ubetydelig og slett ikke slående. Den blomstrer hele sommeren, og de varer ikke lenge, bare noen få uker. Det er ganske utbredt å vokse i potter, innendørs og til og med på balkonger.
  • Asparges horridusInnfødt til Sør-Europa, har den ikke mye informasjon om blomstene, men de er i elfenbenfarge og hint av lilla. I motsetning til alle andre er denne planten duftende.

Kultur

Potte asparges

Vi skal fokusere på dyrking av asparges som produserer asparges. De er planter som vanligvis har forskjellige skudd. Fra hver rot som er igjen om vinteren kommer nye skudd ut, og de er aspargesen vi spiser. Høsttiden er om vinteren. Med noe som gir dem solen om våren blir de grønne og spiselige.

Disse dreper De har små blomster med små røde kuler som inneholder frøene. Hver ball har mellom 4 og 5 frø. Vi kan dele aspargesen ved å dele busken og spre røttene. Den kan også lages av frø. Det viktigste å gjøre med frø er at jorden vi skal bruke har litt sand.

Vi plasserer hver del av underlaget og introduserer frøet ikke veldig innendørs slik at de kan spire ordentlig. Omsorgen er den samme som vi har nevnt ovenfor i pleieseksjonen.

Jeg håper denne informasjonen har hjulpet deg til å lære mer om asparges.