Skip to content

Aspargesdyrking

11 de juni de 2021

Aspargesen det er en plante som er mye dyrket og konsumert i alle deler av verden. Derfor skal vi i dag snakke om kultiveringen av den. Det er en flerårig urteaktig plante som tiltrekker seg oppmerksomhet for sitt lette løvverk. Dens vitenskapelige navn er Asparges officinalis og det er en plante som fungerer perfekt til dekorasjon. Det er en av grønnsakene som det er bevis for forbruket av siden antikken.

Hvis du vil vite hvordan asparges dyrkes og hvilke egenskaper den har, forklarer vi her alt.

Asparges og dens egenskaper

Aspargesplanting

Dyrking kan tjene og gi en god produksjon i opptil 10 år. Det som konsumeres i kostholdet vårt er ikke selve aspargesen, men de såkalte skuddene. Dette er eldgamle stilker som kommer ut av bakken og er spiselige. Asparges kan dyrkes i både hagearbeid og jordbruk.

På grunn av sin nysgjerrige måte å vokse på og sin skjønnhet, kan den også tjene som et dekorativt element.

Aspargeskrav for dyrking

For at avlingene våre skal lykkes, må vi oppfylle visse krav.

Vær

Asparges dyrkingsteknikker

Det første vi må ta hensyn til når vi sår, er været. Området der du har tenkt å vokse er veldig viktig for fremtiden for såing. Dette er fordi asparges er en av de artene som er mest følsomme for termiske svingninger. Det manifesteres av tregheten av dets vegetative bevegelser.

Lufttemperaturen må være mellom 11 og 13 grader på månedlig basis hvis vi vil at arten skal vokse riktig. Dens optimale utvikling er utviklet ogmellom 18 og 25 grader kontinuerlig. Hvis temperaturene kontinuerlig er under 15 grader, vil det stoppe veksten. Over 40 grader vil han også ha vanskelig for å utvikle seg.

Luftens optimale relative fuktighet er mellom 60 og 70%. Hvis vi vokser utendørs, må vi ta hensyn til effekten av vinden. Det kan være at den har en spesiell forekomst på slutten av utviklingen av fjærdammene, og de kan komme til å «legge» dem. Denne effekten er ikke nøyaktig bevist i dyrking.

Områdene hvor vinden er dominerende og har en fast retning har muligheten til å så dem i avlinger i den retningen.

belysning

Innhøsting

Et annet krav som studen trenger er belysning. Å være en grønn aspargesavling, blir fargen en faktor som indikerer produktets kvalitet. Det bør sikres at fargen er i det meste av opptaket. I det minste brukes referansen til to tredjedeler av lengden.

Når vi bestemmer oss for å forfølge den grønne fargen i en aspargesplanting, må vi sørge for det planten får så mye lys som mulig. På denne måten kan den maksimale mengden klorofyll syntetiseres for farging.

til vanlig

Grønn aspargesdyrking

En annen betingelsesfaktor i dyrking er jordtypen. Teksturen skal være åpen med en viss tilbøyelighet til sand eller silig leire. Det kan også såes i jord med leirejordstruktur. For best kommersiell bruk kan jorden ikke være steinete. Dette er gjort for å unngå at under veksten av den apikale knoppen til skuddet under jorden, forverres den ikke. Kontinuerlig gnidning med steiner kan redusere produktets kvalitet.

Landet bør ikke oversvømmes under noen omstendigheter, siden disse avlingene kveles relativt lett. Jordens optimale pH bør være mellom 7,5 og 8. Ved noen anledninger kan 6,5 jord tas opp.

Denne planten har stor motstand mot saltinnholdet i jorda og vanningsvannet. Derfor tåler den høy elektrisk ledningsevne.

Dyrking og vedlikehold

Aspargesvekst

Hvis vi bestemmer oss for at vi skal så asparges, må vi kjøpe frøene og såing om våren. For å gjøre dette dekker vi frøene med noen millimeter jord på toppen og vannet rikelig. Plassen som vi lar være mellom frøene vil være ca 35 cm. Vi vil fjerne de svakeste plantene slik at det ikke skaper konkurranse om næringsstoffene i jorden.

Når våren kommer, samles kronene og samlingen begynner.

Et annet alternativ er å transplantere aspargesen og ikke begynne å så fra frø. For dette må vi ha kjøpt kronen eller ha skaffet dem gjennom en tidligere såing. Dyrking av land kan gjøres som følger. Først trimmes røttene litt. Det anbefales at hvis vi er på land eller tomter, blir det laget ca 10 cm høye rygger for å plassere kronene i midten av ryggen. Avstander på omtrent 40 cm er reservert mellom hver og dekkes ved å komprimere dem litt.

Om høsten, etter planting, Stilkene som har vokst ca 10-15 cm kappes og bakken blir jevnet. Dette er når den første aspargesen vår kan begynne å produseres.

Vanning og gjødsel

Det anbefales å holde jorden fri for ugress i løpet av denne avlingen, for dette kan du bruke mulch. Før vi transplanterer om høsten, vil vi gjødsle jorden med gjødsel eller ormstøping. Dette vil hjelpe oss å få avlingen til å fungere skikkelig. Fra det andre året, tidlig på våren, tilsettes gjødsel igjen for å forbedre produksjonen ytterligere.

Når det gjelder vanning, er det veldig viktig å utføre dem i henhold til tilstanden hvor avlingen er. Hvis vi nettopp har plantet den, må vi holde luftfuktigheten høy de første ukene. Når planten allerede er mer utviklet med sin luftdel, er det nødvendig å øke vanningen. Det skal aldri bli vanntett på grunn av følsomhet for kvelning.

Når den er plantet, begynner asparges å produsere i andre eller tredje år. Høstingen begynner på slutten av våren (mellom 5 eller 6 uker etter mars) og bør gjøres når de måler mellom 10 og 15 cm.

Jeg håper at du med denne informasjonen perfekt kan plante din egen asparges både i din urbane hage og i hagen.