Skip to content

Barn kan lage fuglefôrere av solsikkehoder

4 de april de 2021
  • Solsikkefrø er en god proteinkilde for fugler. Foto av Samuel Agudinio under Creative Commons Attribution License 2.0.
  • Denne gullfinken var ikke i ferd med å vente på at noen skulle lage dette solsikkehodet i en mater. Foto av Audreyjm529 under Creative Commons Attributionb License 2.0.

Solsikker tiltrekker seg ikke bare pollinerende insekter mens de blomstrer, men ved sesongens slutt blir de en utmerket matkilde for ville fugler.

Her er hva du trenger:

  • Solsikkehoder – jo større jo bedre
  • Blomsterhandlerens ledning
  • Skrujern
  • * Craft eller Exact-o kniv
  • *Blekkpenn
  • * Hirsespray og Raffia

(* Valgfrie materialer)

Fugler setter pris på litt hjelp til å finne mat til den kalde årstiden. Mellom det og de naturlige underholdende antics av ​​fugler, er barna begeistret for å være en del av fuglefôring ved å lage en naturlig fuglemater av solsikkefrøhoder. De er veldig enkle å lage, og dette enkle håndverket viser barnas natur som kommer i full sirkel fra blomsterfrøene de plantet i hagen deres, blir fuglemat når de nye frøene dannes.

Fugler som tiltrekkes av solsikkehoder inkluderer fjærfisk, grosbeaks, gullfinker, juncos, buntings, furu siskins, titmice, bluebirds, blackbirds, finches, kardinaler og chickadees. De drar alle fordel av solsikkefrø med høy næringsverdi – spesielt på vei inn i vintermånedene. De er fylt med mineraler som kalium, kalsium, magnesium og jern, samt vitamin- og B-kompleks. Solsikkefrø er også verdifulle som kilde til protein, fiber og flerumettet fett.

De beste solsikkevarianter for jobben er de større som Sunzilla, Giant Grey Stripe, Russian Mammoth. Disse solsikke typene fordi de er lettere å jobbe med og ender opp lenger som en mater. Hvis du har vokst solsikker i hagen din, når solsikkene ser velformede ut og hodene begynner å tørke ut, kutter du den øverste 1/4 av solsikkeflaten og lar dem tørke ut på et kjølig og godt ventilert område. De kan henges opp ned eller plasseres i en stor tom vase (uten vann). Hvis du begrenser dem til en pose eller beholder, kan det dannes mugg før hodene har tørket ordentlig.

Hvis du ikke har vokst noen i år – ikke gi opp ennå. Spør venner og naboer om de har brukt solsikkehoder i hagen eller sjekk ut det lokale bondens marked. Du vet at de er tørre når fronten på hodene blir sprø brun og baksiden på hodene er gule.

Klipp av den gjenværende stammen fra solsikke når blomstene er helt tørre. Lag et par hull nær toppen av hodet med skrutrekker en tomme eller to fra hverandre. Blomsterhandleren kan nå trees gjennom hullene og endene sikres sammen slik at den kan henges på et gjerde eller tregren for ville fugler å feire på. Selvfølgelig kan solsikkene være igjen på de døde plantene akkurat der de vokste, og fuglene finner dem også, men det er hyggelig å bringe dem nærmere huset eller vinduet ditt for å nyte den ville maten.

En variant av dette håndverket er å legge forsiden av blomsten med forsiden ned og brukte pennen til å lage en sirkel midt på baksiden av blomsterhodet. * Skjær deretter sirkelen forsiktig ut med håndkniven eller bladet. Når du snur den igjen, vil blomsterhodet nå ligne en krans. Du kan også knytte lange hirssprayer på solsikkekransen som en ekstra dekorasjon og matbit for fuglene. Å knytte jordfarget raffia som en naturlig bue gjør det også ekstra festlig for vintersesongen.

* Håndverkskniven skal bare brukes av en voksen.

Som solsikker? Ta en titt på Grow a Sunflower House for Kids og stek dine egne solsikkefrø.