Skip to content

Bie Balm (Monarda didyma)

27 de mars de 2021
  • Nærbilde av Monarda didyma, ofte kjent som biebalsam eller bergamott. Foto / Illustrasjon: Susan Belsinger
  • Vasket biebalsamblader stables og skjæres i chiffonade (på tvers i tynne bånd) for å legges i blondiner med monarda og aprikoser. Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Kakelignende firkanter fylt med skiver av aprikoser og biebalsam gir en velsmakende godbit med en cuppa-kaffe eller din favorittte. Foto / Illustrasjon: Susan Belsinger

Jeg har skrevet om Monarda spp. (ofte referert til som biebalsam og / eller bergamott) i tidligere innlegg når den blomstret i hagen min. Du trenger imidlertid ikke vente til den blomstrer – akkurat nå er den omtrent to meter høy og bladene er ikke bare nydelige – de er deilige! Les videre for å se hvordan du bruker biebalsam til både mat og drikke.

Kan jeg minne deg her, det den rødblomstrede biebalsammen, Monarda didyma, har en te-lignende aroma og smak med et snev av sitrus, som er herlig i drikkevarer, med frukt og i desserter fra kaker til vaniljesaus og iskrem. Med unntak av Monarda citriodora (sitronmonarda) inneholder alle de andre monardene med blomster i lavendel, hvit, rosa, lilla og fuschia carvacrol, noe som gir dem en smak som ligner på en krydret oregano – generelt bør disse ikke brukes i oppskrifter for drikkevarer og desserter. Hvis du ikke er sikker – lukter og smaker på monarda – og du vet.

Alle monardene lager kjekke hageprøver – disse staudene kommer tilbake med glede – faktisk vil de ta over hvis det er tillatt. Medlemmer av myntefamilien, de er robuste og robuste, og sender løpere under jorden og kan være invasive. Jeg satte inn tre planter for mange år siden og har en seng omtrent 15 fot 6 eller 8 fot, fremdeles går sterk. Jeg la det på et sted der jeg visste at det kunne streife omkring, og pollinatorene, biene og vepsene av alle slag og sommerfugler og møll, men spesielt kolibrier, tilbrakte mye tid der.

Foruten å beundre løvet, høster jeg Monarda didyma-blader for å lage både varm te og iste, og tørker dem til å ha for fremtidige infusjoner. Det er en enkel brygge, mildt fruktig, som er avslappende og hyggelig. Jeg maser bladene med jordbær for shortcake, samt bruker dem til å smake rabarbra og jordbærkompott, brostein og smuldre. Bladene lager en herlig sirup, som kan lages med sukker, selv om jeg liker den med lønnesirup eller organisk kokosnøttsukker. Dette kan brukes med glitrende vann til en forfriskende drikke eller legges til en libation, eller brukes over frukt.

Som nevnt ovenfor er den rødblomstrede biebalsam den som skal brukes i te, drikke og desserter. Alle de andre monardene inneholder den kjemiske bestanddelen carvacrol, som smaker oregano og skal brukes i salte retter. Saken er at alle sortene, og til og med artene (som M. fistulosa), har veldig like blader – så husk å lukte og smake på dem før du bruker dem i en oppskrift. Jeg skriver neste blogg om noen sesongbaserte salte urter, og M. fistulosa (vill bergamott eller beebalm) vil bli inkludert der.

I mellomtiden er her lenken til en artikkel om monarda som jeg skrev under blomstringstiden – sjekk den ut, og du vil se hva du kan forvente av denne fantastiske spiselige blomsten. Oppskriften på Blondies med Monarda og aprikoser er inkludert i dette innlegget. / vare / 61607 / monarda-på-kjøkkenet

Jeg laget dem nylig og økte urten til ca 1/4 kopp, pakket, strimlet blad; de er faktisk litt mer kakeaktige enn blondie – behagelige med en kopp te eller kaffe – eller man kan gå ut og servere dem med is eller fersk pisket krem ​​og noen organiske bær.