Skip to content

Botaniske notatkort: Lag dine egne feriekort og gaver

29 de mars de 2021
  • En rekke botaniske notatkort, bokmerker og gavekort.Foto/Illustrasjon: susan belsinger
  • Blomsterpresse med høsthøstet meksikansk morgenfrue i forgrunnen. Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Å trykke på planter er morsomt og enkelt. De tørker vanligvis i løpet av omtrent en uke – til og med i en telefonbok. Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Nærbilde av kort og bokmerker. Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Noen ganger er bare hvit kartong best, andre ganger er det gøy å lage en fargerik bakgrunn. Foto / illustrasjon: susan belsinger

Det er ikke for sent å presse blomster og blader av ettårige planter og flerårige planter for å lage dine egne botaniske kort til hilsener eller gaver. Den siste uken underviste jeg fire klasser til Homemakers i Arkansas, og vi hadde mye moro og kreativitet på gang. Jeg begynte å trykke på botaniske planter til disse verkstedene på våren med stemorsblomster, påskeliljer, beeding hjerter, liljekonvall, søt woodruff og mer. Selvfølgelig ga sommersesongen meg et uendelig utvalg av blader og blomster. Og så høstet jeg høstblomstene før frosten.

Jeg bygde en blomsterpresse med stor og tung andel for mange år siden, og den gjør en god jobb. Imidlertid er de store ole «fete telefonbøkene fra år siden bra for å trykke på en overflod av planter. Jeg har brukt noen av de store tunge bøkene mine, men hvis du gjør dette, må du legge avis- eller papirhåndklær eller telefonboksider på begge sider av det botaniske, siden de gir fuktighet når de tørker, og det vil rynke sidene til ei bok. En uke handler om nok tid til å tørke planter, men jeg lar dem ofte være i bøkene eller trykker i flere måneder til jeg er klar til å bruke dem.

Teknikken / oppskriften som er oppført nedenfor er ganske gammel – jeg gjorde dette med speiderne for rundt 20 år siden. Voksepapiret er gjennomsiktig, så de botaniske plantene ikke er klare og lyse, men de ser attraktive ut – kanskje litt gammeldags – og passer til mediet.

Jeg kjøpte også en rulle med klart, matt, kontaktpapir og jobbet med dette i min første tid. Det fungerer ganske bra, og bladene og blomstene er lysere siden kontaktpapiret er tydeligere og litt skinnende. Hvis du bestemmer deg for å bruke kontaktpapiret, må du huske å bruke litt lim eller limpinne for å feste botanikkene til papiret eller bokmerket først. Når du trekker av baksiden av kontaktpapiret og svever det over det botaniske designet ditt, vil den statiske strømmen suge de botaniske stoffene opp som en magnet – og ikke nødvendigvis på det stedet du vil at de skal være.

Jeg foretrekker fortsatt vokspapirmetoden for kort, og jeg liker kontaktpapiret for å lage bokmerker og gavekort. Klipp ut kontaktpapiret, litt større enn kartongen eller bokmerket, og klipp det av etter å ha festet det. Bruk en hullstans for å slå hull i enden av bokmerket eller gavekortet og bind et pent bånd, snor eller garn gjennom det.

Dette er et morsomt prosjekt å gjøre med barn, venner eller familie og med prisen på kort i disse dager – det er verdt tid og energi – et håndlaget botanisk kort er en gave fra deg og hagen din.

Botaniske notatkort

Dette er grunnleggende instruksjoner – bruk fantasien og andre materialer for å inspirere – kom opp med dine egne kreasjoner. For å lage urtekortene må du montere følgende materialer:

Pressede, tørkede urteblader og blomster
Notatkort og konvolutter
Papir med konvolutter
Elmer eller klebrig lim (tørker klart)
Malebørste for lim
Vokspapir
Metallisk tråd
Blyanter
Linjaler
Saks
Jern
Håndkle

Spre arbeidsområdet ditt med avis eller en plastduk. Brett et håndkle i to for å stryke på og koble strykejernet til et stikkontakt. Du bruker en veldig lav innstilling på strykejernet – bare varmt – ingen damp.

I et lokk eller en liten beholder blander jeg ca 1 ts lim med 1 ts vann som fortynner limet og er lettere å spre på det botaniske uten å rive dem. Bland mer etter behov.

Hvis du vil ha et farget papir under det botaniske, avhenger av størrelsen på kortene dine, kan du rive eller klippe papiret i rektangler eller andre former som er mindre enn kortet. Jeg bruker ofte det botaniske direkte på kortet. Velg noe presset materiale og ordne det slik at det passer til papiret. Når du er fornøyd med designet ditt, sprer du forsiktig limet på baksiden av det botaniske og legger det på papir eller kort. Hvis du bruker farget kartong, lim det på plass på kortet. Spred deretter en littlegue rundt kanten av kortet for å få vokspapiret til å klebe seg. Legg et stykke vokspapir i det hele tatt (det skal være mye større enn kortet, slik at du kan rive eller trimme kantene av når det er festet) og trykk rundt den limte kanten.

Overfør kortet og vokspapiret forsiktig til et håndkle og trykk vokspapiret forsiktig over plantematerialet. Strykejernet skal ikke være for varmt, ellers vil det brenne papiret, men det skal være varmt nok til å smelte voks.

Når du er avkjølt, riv (bruk linjal) eller klipp vokspapiret for å trimme kantene. Hvis ønskelig, vikle litt metalltråd rundt kortet.

Jeg legger dem ofte i eller under en tung bok for å presse dem fast og flatt. Signer på baksiden av kortet og oppgi plantematerialet som brukes. Jeg gir vanligvis en pakke med 6 eller 8 av disse notatkortene som en gave, bundet sammen med et pent stoffbånd.