Skip to content

Brønnkarse dyrking

20 de juni de 2021

De brønnkarse De er små vannplanter opp til 50 cm høye, veldig enkle å dyrke og verdsatt fremfor alt for deres smak, men også for deres interessante medisinske egenskaper.

I tillegg brønnkarse de kan fås både hjemme og i utlandet, så du trenger bare en liten gryte og underlag slik at de kan få en optimal utvikling.

Brønnkarseegenskaper

Brønnkarse blomster

Brønnkarse, hvis vitenskapelige navn er Nasturtium officinaleDe er planter som har langstrakte og ovale blader, med veldig markerte nerver. Blomstene er veldig pene, som du kan se på bildet over, består av fire kelkblad (eller «falske kronblader»), seks støvdragere og en pistil. Disse er gruppert i aksillære blomsterstander, og er veldig små, knapt 1 cm.

Frukten er lang og tynn, der inne er frøene, som nedenfor ser vi hvordan de blir sådd 🙂.

Hvordan blir de tatt vare på?

For å ha brønnkarse trenger du bare å ta hensyn til følgende:

plassering

De kan begge være i utendørs i full sol og innendørs med mye lys, i potter eller direkte på bakken.

Irrigasjon

Hyppigunngå å tørke underlaget mellom vanningene. Vanligvis blir det vannet hver 1-2 dag om sommeren, og hver 3. dag resten av året.

Abonnent

Det anbefales sterkt å gjødsle i løpet av våren og sommeren med organisk gjødsel, som guano, gjødsel eller humus. Spre bare en liten mengde, slik at det dannes et tynt lag, og så må det blandes med overflaten på underlaget eller jorda.

Multiplikasjon

Brønnkarse planter

Hvis du vil ha nye planter, kan du så frøene deres når som helst på året, eller lage stiklinger om våren eller sommeren. La oss se hvordan vi skal gå frem i hvert tilfelle:

Såing

Å plante disse plantene er en veldig enkel oppgave. Disse trinnene må følges:

  1. Den første tingen å gjøre er selvfølgelig å skaffe frøene. Du finner dem i barnehager, landbruksbutikker eller på nettet.
  2. Vel hjemme er det sterkt anbefalt – selv om det ikke er viktig – at de plasseres i et glass vann i minst en natt. På denne måten vil du neste dag kjenne de som med stor sannsynlighet vil spire – som vil være de som synker – og de som ikke vil.
  3. Deretter er det på tide å forberede såbedet. Dette kan være en gryte med en diameter på ca 20 cm, frøplantebrett, yoghurt eller melkbeholdere … kort sagt, hva du vil. Selvfølgelig må den ha minst ett hull for drenering, siden selv om de er i vann, liker de ikke å ha «føttene våte» hele tiden.
  4. Såbedet er fylt med humusrikt substrat, og maksimalt 3 frø plasseres i hver gryte eller stikkontakt.
  5. Etterpå er de dekket med litt underlag.
  6. Til slutt blir den vannet og plassert i et område der lyset treffer dem direkte, eller i et rom der mye naturlig lys kommer inn.

Og nå, å vente 🙂. Men ikke bekymre deg: du trenger ikke å vente lenge. På bare noen få dager (maksimalt 10) vil du se at frøene dine begynner å spire.

Når de er omtrent 5-7 cm høye, kan du flytte dem til større potter eller til hagen.

Spesiell omsorg for høst-vinter

Brønnkarse har den særegenheten at den kan sås gjennom hele året, inkludert i de kaldeste månedene av året. Men … (det er alltid et men), realiteten er at lave temperaturer ikke passer dem så godt. Derfor, hvis du tør å plante dem i løpet av disse sesongene, Det er viktig at du plasserer frøplanten i et drivhus eller at du legger den i nærheten av en varmekilde. På denne måten vil de kunne spire like godt som om de gjorde det om våren.

Stiklinger

Du kan tilberede stiklingene våren-sommeren, kutte en stilk som har mellom 4 og 6 par blader, fukte basen og impregnere den med pulveriserte rotningshormoner. Etterpå er det eneste som er igjen så den i en gryte med universelt voksende substrat og vann.

Hold dem fuktige, så ser du hvordan de kommer inn to-tre uker de vil slå rot.

Innhøsting

Den ideelle tiden for å samle brønnkarse er i høst og vinterSelv om de kan sås hele året og vokse så raskt, høstes de når som helst. Selvfølgelig må plantene være friske og de trenger ikke ha blomstret.

For å samle dem, stilkene på ca 8 centimeter blir kuttet og deretter bundet i bunter, som vil vaskes godt og legges i vann for å holde dem friske til det er på tide å konsumere dem.

Hva er brønnkarse til?

Brønnkarse

Disse plantene har to forskjellige typer bruksområder: kulinariske og medisinske.

Kulinariske bruksområder

Bladene, med en krydret smak, er vant til tilbered utsøkte salater og supper.

Medisinsk bruk

De anbefales på det sterkeste for folk som har nyreproblemer, Mageknip, anemi, diabetes eller struma. Behandlingen består i å ta infusjoner laget med hele planten, som må hakkes godt slik at fordelene kan utnyttes maksimalt.

Hva mer, hjelper til med å gå ned i vekt, ettersom det har et høyt innhold av vitamin C og fiber; Y kan til og med brukes til å ta vare på håret, da det inneholder vitamin A, svovel, jern og sink som beskytter det, og påfører et brønnkarse-basert fargestoff direkte i hodebunnen.

Har du hørt om de fantastiske egenskapene til brønnkarse?