Skip to content

Campanula carpathica (blåklokker)

13 de juni de 2021

Når den kalde vinteren slutter og den varmere våren begynner, blir hager og interiør hjemme invadert med en vakker blomst. Denne blomsten er campanula carpathica. Det vanlige navnet er campanula eller blåklokker, og den har en blinkende blå farge som fungerer som dekorasjon. Disse blomstene er veldig rike og et godt valg hvis vi vil oversvømme hagen og interiøret med farger.

Vil du vite hvordan du tar vare på campanula carpathica slik at hagen din skinner av skjønnhet? I dette innlegget finner du alt du trenger 🙂

Generelle egenskaper

Kjennetegn ved campanula

Denne planten tilhører slekten til fanerogamiske planter som har med mer enn 1500 arter. Disse blomstene foretrekker at de tempererte områdene på den nordlige halvkule vokser. De favoriseres av de varmere temperaturene om våren. Størrelsen kan variere fra 5 centimeter bare i de kaldeste områdene til 2 meter i høyden. Varmere regioner er nødvendig for optimal vekst.

I dette tilfellet er campanula carpathica en plante som når en størrelse på 10-25cm. Den dyrkes hvert annet år, men i områder der klimaet er varmere og med mindre nedbør regnes det som en flerårig plante.

Stilkene er grønne og bladene i forskjellige former. Vanligvis finner vi langstrakte, hjerteformede, takkede, lansettformede, runde, mørkegrønne, lysegrønne, lysegrønne eller grågrønne. Lageret kryper og blomstene er klokkeformede (derav det vanlige navnet). Blomstene kan være ogstrelladas, litt hengende, hvit, lilla, blå, rosa, fiolett eller lilla

Når denne planten er i naturen, vokser de i områder der tilgangen er vanskeligere. De finnes i nærheten av noen mosser festet til steinete bakker. Av denne grunn regnes campanula som en pionerfabrikk for å åpne veien for veksten av andre planter.

Den er innfødt i Karpatene (derav navnet campanula carpathica).

Krav til campanula carpathica

Omsorg og dyrking

Takket være at det er en plante med rustikke egenskaper, er pleie og dyrking ikke veldig komplisert. Den kan dyrkes både i potter og i bakken. Det er viktig at stedet vi legger den på har skygge. Solens stråler kan være veldig skadelige for vevet ditt og ende opp med å dø.

Når det gjelder vanning, trenger den rikelig med vanning (spesielt i den varmere sesongen), men uten å fylle vann. Det er å foretrekke at planten alltid holdes på et passende fuktighetsnivå. For sesongen med høyere temperaturer anbefales det å veksle med flytende gjødsel. For resten av året er det bedre å ikke betale dem.

I kaldere tider er det bedre å vanne dem mindre, slik at de ikke blir vanntette. En sprøyte kan brukes til å forsiktig vanne og holde den fuktig. Det er viktig at mulken forblir fuktig slik at planten kan tilegne seg næringsstoffene.

Hvis vi vil bruke noe annet enn mulch, kan vi bruke det en tallerken med steiner og vann og legg potten på toppen. Vi må være forsiktige med at vannet ikke er i kontakt med potten.

Blomstring og beskjæring av blåklokker

Vedlikehold av campanula

Blåklokken eller campanula carpathica begynner å blomstre når de varmeste temperaturene på våren kommer. Selv om det er vekstsesongen hans, det er om sommeren når det når sin maksimale prakt.

Det anbefales å beskjære den slik at blomsten fortsetter kontinuerlig gjennom hele sommeren. Beskjæring bør gjøres når blomstene begynner å visne. For å gjøre dette vil vi bruke skarpe sakser for å unngå å skade stilkene. Eksperter anbefaler desinfisering av instrumentene som brukes til å utføre beskjæring. Dette gjøres ved å varme dem opp over en brann. Dette vil forhindre at kuttstenglene blir smittet på noen måte.

Beskjæring skal forlate grenene av planter med en høyde på 7 cm. Ved å desinfisere objektene våre vil vi gi campanula mer styrke og kraft til å være klar for neste vekstsesong.

Plager og sykdommer

Vanligvis campanula carpathica Det er ikke en plante som er utsatt for skadedyr eller sykdommer. Når bladene på planten blir gule og visner, skyldes det manglende vanning. I dette tilfellet, Vi fjerner de visne delene og forbedrer vanning og fuktighet i potten. Hvis den derimot ikke blomstrer og har et mattere utseende, vil det skyldes et overskudd av vanning. Vi husker at denne planten er veldig følsom for fuktighet og vanntett.

Hvis planten visnes av overdreven vanning, kan vi behandle den før vi gir den opp for tap. Det anbefales å fjerne planten fra potten, kutte de visne røttene og desinfisere den med den skarpe og varme saksen.

Multiplikasjon og reproduksjon

For å multiplisere campanulaen vår kan vi gjøre det på flere måter. Den første er gjennom frø. Denne formen for reproduksjon er minst angitt og anbefalt, siden det med de genetiske modifikasjonene som arten har, er sannsynlig at vi får planter som er forskjellige fra moderplanten.

De den andre og mest praktiske måten er ved stiklinger. Vi bruker stilkene som vi trekker ut fra andre planter for å reprodusere den. Stiklingene skal være ca 10 cm lange. Vi fjerner de nedre bladene med et godt skjerpet instrument. Så plasserer vi enden som vi har kuttet så nær knuten som mulig. Dette gjøres for å favorisere fødselen av røttene. Vi kan også bruke et rhizogen.

På den annen side tilbereder vi en kompost laget av torv og grov sand for å plante stikkene. Når vi har plassert dem, dekker vi maskinen med en plastpose for å unngå forurensning. Det er viktig at planten Det er på rundt 15 grader temperatur og i skyggen. Ellers vil den ikke kunne overleve.

Utseendet til nye skudd vil indikere at reproduksjonen har vært en suksess. Det er da vi kan fjerne posen og plassere potten på et mer opplyst sted.

De campanula carpathica Det er en plante med stor skjønnhet som du ikke kan gå glipp av i hagen din om våren. Hva venter du på å få en?