Skip to content

Coreopsis tinctoria

3 de juni de 2021

I dag skal vi snakke om en urteaktig plante som har vakre blomster og er mye brukt i hagearbeid. Det handler om Coreopsis tinctoria. Det er en plante som tilhører familien Asteraceae, hvis gruppe har et stort utvalg av blomster, alle med sin spesielle sjarm. Det er også kjent under navnet North Star.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg alle egenskapene, kultivasjonen og pleien til Coreopsis tinctoria.

Hovedtrekkene

nordstjernen vokser i full sol

Det er en type urteaktig plante som har liten størrelse og har rikelig løvverk. Selv om bladene ikke er tiltrekningen av deres dekorative verdi, har de også skjønnhet. Bladene er dannet av splittede kanter og er stormfulle i sin øvre del og lysegrønne i fargen. Disse bladene holdes hele året, og det er derfor det regnes som en flerårig plante.

Når det gjelder blomstene, er de blomster som er født tett mellom dem, og de er referanser i kapitler med et gult senter og veldig mange skottlister. Fargen er mellom rosa og lilla og gir en kontrast av farger som danner et vakkert ensemble. Det er en plante som alltid er blomstrende, og holdbarheten til blomstene er det som gjør dem høyt verdsatt i hager, uteplasser, grøntområder, blant andre. Dens omsorg og kultivering er ikke så langt, men jeg må ta hensyn til noen aspekter hvis vi vil at den skal ha all skjønnheten til det fulle.

Det brukes ofte som en prydplante i parker og offentlige hager for skjønnheten i løvverket og attraktiviteten til blomstene. De er også ofte parret med andre planter i gruppen for å matche fargene på blomstene og skape vakre mosaikker.

Dyrking av Coreopsis tinctoria

blomster av coreopsis tinctoria

For å plante Coreopsis tinctoria Det første du bør vurdere er plasseringen. Du bør velge et plantested som tilbyr full sol eller delvis skygge. Selv om den tåler store verk av skygge, er det bedre at den vokser i full sol hvis vi vil at den skal utvikle sitt fulle potensiale. Du trenger minst 6-8 timer sollys om dagen. Selv om den kan vokse godt, vil den ikke produsere så mange blomster hvis den er plantet i skyggen. Det er veldig tolerant for både høye temperaturer og det totale sollyset det får.

Det er kjent å være motstandsdyktig mot alvorlige forhold i naturen. Når det gjelder jorda, bør den bare dreneres godt, selv om moderat til dårlig jordforhold ikke er dårlig for planten, og heller ikke steinete steder. De Coreopsis tinctoria det blir et godt alternativ hvis du dyrker en hage med ville blomster, siden den er innfødt i prairier og steinete områder. Denne planten har utviklet seg gjennom årene i evolusjonen, spredt seg i skogkledde områder og overlevd før den ble dyrket av mennesker. Det betyr at dette anlegget trenger ikke menneskets hånd for å kunne strekke seg ut som andre mer moderne planter som har utviklet seg bak lys og genetisk variasjon.

Hvis jorda der du planter den ikke har god drenering, vil ikke planten gjøre det bra. Det er mulig at jorda der Coreopsis tinctoria være noe tettere og tyngre. I disse tilfellene må vi bare blande mellom 5-10 centimeter hagesand eller torv og vermikulitt sammen med komposten. Denne blandingen vil gi jorden en økt drenering for å unngå opphopning av regn eller vanningsvann. De er de viktigste punktene å ta hensyn til siden dette anlegget kan overleve noen ugunstige miljøforhold, men det tåler ikke vannlogging.

Såing av Coreopsis tinctoria

skjønnheten til nordstjerneblomster

La oss se hvordan du skal så Coreopsis tinctoria både i hager og i potter.

I hagen

Velg et solfylt sted i hagen din for å plante planeten vår. Å være hjemmehørende i et område med kontinuerlige gressletter og sletter, gjør at denne planten trives på varmere og solrikere steder. Bruk en gaffel eller jordfreser til å begrave og løsne jorden i plantebedet. Det anbefales ikke at plantens faktum er for dypt. Den mest anbefalte er mellom 31-38 cm.

For å forbedre jordens kvalitet må vi legge til kompost og blande med en spade. Komposten hjelper deg med å forbedre jordens kvalitet og gi næringsstoffer som den nye planten trenger for å vokse. Hvis jorden har gode næringsstoffer og er plantet på tilstrekkelig dybde, Coreopsis tinctoria det vil utvikle mange vakre blomster. Du må bare strø frøene på bakken sparsomt å unngå planter som vokser for tett sammen og de kan plage hverandre.

Pottet

Hvis vi vil plante denne potteplanten, må vi plassere to 2-tommers frøplanter med en steril potteblanding formulert for å starte frøene. Sterile blandinger hjelper til med å minimere alle sykdomsrelaterte problemer som nye frøplanter kan ha. Jorda må vannes til fuktigheten når bunnen av potten og jorden er fullstendig fuktet. Du kan bruke et dreneringsbrett, og du blir initiert med denne typen planter.

Frøene må sås 1/8 dypt i hver pott separat. Etter det, du må spraye med vann for å fukte hele potten. Det er praktisk å dekke frøene inni med en plastpose for å beholde mer fuktighet. På denne måten krever ikke pottene vanning før etter spiring. Du kan sjekke pottene hver dag for å se hvordan spiren utvikler seg. Det mest normale er at alle frøene spirer på omtrent 10 dager. Det er praktisk å flytte potteplanten til et vindu der den kan motta sol hele dagen. Kontroller temperaturen for å åpne ventilasjonsdekselet hvis temperaturen er relativt høy, over 35 grader.

Jeg håper at med denne informasjonen kan du lære mer om Coreopsis tinctoria, dens egenskaper og omsorg.