Skip to content

Cretonne (Coleu Blumei)

12 de juni de 2021

I dag skal vi snakke om en plante med tropisk opprinnelse som alltid har vært mye brukt til å dekorere interiør til hjemmet. Det handler om chintz. Det er også kjent som choleus. Dens vitenskapelige navn er Coleu blumei og det er en plante med stor skjønnhet og dekorativ styrke. Den dyrkes hovedsakelig innendørs fordi den ikke har mye kapasitet til å tåle kulde. Imidlertid, hvis været tillater det, kan det plantes utendørs.

I denne artikkelen skal vi behandle denne planten i dybden, fra hovedegenskapene til den pleien den trenger, slik at vi kan få mest mulig ut av den. Vil du lære å ta vare på chintz? Fortsett å lese 🙂

Hovedtrekkene

Cretonne bryr seg

Det er veldig mulig at du noen gang har sett denne planten dekorere noe interiør. Det er normalt, fordi skjønnheten er verdt det å gi et snev av glede og utseende til de mest besøkte rommene i et hjem.

Den har en halvkratt vane og kan vokse opp til en meter i høyden. Den begynner å bli plantet i en gryte, og hvis den ikke flyttes, vil ikke vokse mer enn 50 cm, siden rommet for veksten av røttene er begrenset av potten. Opprinnelsen kommer fra Sørøst-Asia, noe som gjør den til en tropisk plante. Derfor er den ikke god til å motstå lave temperaturer og er veldig følsom for vinterkulden. Du må sørge for at du beskytter den godt om vinteren hvis du vil at den skal overleve.

Hvis klimaet vårt derimot er varmt, vil det ikke være noen problemer med å holde det ute i frukthager eller hager. Cretonne har lyse farger som kan være gule, lilla, brune, grønne eller skarlagenrøde. Bladene er ordnet i deler, den ene foran den andre og danner et ganske slående sett.

For å oppnå disse livlige fargene måtte forskjellige hybridiseringer med andre eksemplarer eksperimenteres i lang tid. Det er en ganske enkel plante å reprodusere, både ved frø og ved kutting. Derfor er kostnaden for en chintz ganske rimelig. Den kan også brukes som en sesongbasert utendørs plante.

Noen deler av disse plantene inneholder psykoaktive prinsipper.

Nødvendige krav

Innendørs cretonne

Som vi har sagt før, fordi det er en tropisk plante, hvis klimaet ditt ikke tilpasser seg perfekt til disse forholdene, må vi oppfylle visse krav hvis vi vil at planten skal vokse sunn og fargerik.

Det første du bør vurdere er belysning. Vi må lokalisere den på et lyst sted, men uten at solstrålene treffer den direkte ved middagstid. På dette tidspunktet er solen veldig skadelig og kan skade bladvevet og gjøre at de mister fargen. Kan dyrkes både i halvskygge og innendørs. Du må bare garantere god belysning.

En indikator på at colusen vår får for mye sol Det er gulfarging av bladene.

Et annet aspekt å ta hensyn til er temperaturen. Temperaturen som chintz trenger å være på er over 13 grader hele tiden. Den har stor toleranse for varme, så selv om det er 40 grader i august, vil du ikke ha problemer. Imidlertid, hvis vinteren temperaturene er ofte lavere enn 13 grader, anlegget kunne dø.

Det nødvendige underlaget er ikke krevende. Å bruke et fruktbart og surt substrat vil være mer enn nok. Et aspekt å ta hensyn til er drenering. Jorda eller potten der den er plantet må ha god drenering for å unngå vanntett.

Cretonne bryr seg

Cretonne Vedlikehold

For å holde chintz i god helse, må vi gi det litt nødvendig pleie. Fra og med vanning, må du vanne to til tre ganger i uken i de varmere sommermånedene. Når vinteren kommer og temperaturen er lavere, bør den bare vannes en gang i uken.

Underlaget må alltid holdes fuktig. Hvis vi ser at underlaget er litt tørt, det er bedre å vanne så snart som mulig. Hvis det er vannoverskudd under vanning (for eksempel i gryten), må vi eliminere det, siden coleus ikke er motstandsdyktig mot flom. Indikatoren som får oss til å se at vanning ikke er bra, er at bladene blir halte og begynner å falle.

Selv om chintz lever i fuktige omgivelser, er det best å ikke spraye eller våte bladene. Du kan ganske enkelt øke luftfuktigheten ved å plassere gryten på et fat med vann og småstein, slik at gryten ikke er i direkte kontakt med vannet i tallerkenen.

Når det gjelder abonnenten, er dette anlegget ikke veldig krevende, men det trenger kompost hver 10. – 15. dag i løpet av våren og sommeren. For dette vil vi bruke en flytende gjødsel fortynnet i vanningsvannet.

Reproduksjon og beskjæring

Choleus farger

Som vi har nevnt før, er denne planten ganske enkel å reprodusere. Det kan reproduseres av frø ved en konstant temperatur på mellom 20 og 22 grader og ved stiklinger. Den enkleste måten å reprodusere chintz er med stiklinger. De må være 15 cm lange og kan forankres i vann. Etter noen dager vil de ha rotfestet, og du kan overføre det til en pott.

Coleus trenger noen vedlikeholdsoppgaver som beskjæring. Det er praktisk å lage en hyppig trimming for å favorisere produksjonen av nye grener og opprettholde en mer kompakt form. Vi må fjerne tørre blader eller i dårlig forfatning slik at planten vår forblir i god stand. Hvis vi ser at planten er ganske langstrakt, kan en mer alvorlig beskjæring utføres, og bare hovedstenglene med noen skudd kan bli igjen.

Du kan dra nytte av beskjæring for å reprodusere og fornye planten.

Når det gjelder skadedyrene som kan angripe chintz, finner vi cochineal, whitefly, snegler og snegler. Så lenge de har tilstrekkelig lys og ikke har for mye fuktighet, er sannsynligheten for å bli angrepet av disse skadedyrene lavere.

Med denne informasjonen kan du perfekt ta vare på chintz og nyte skjønnheten innendørs.